Azi am fost harnica... Nu ca in ultima vreme n-as fi fost, mai ales ca nu puteam sa murim de foame, dar azi am reusit sa fac si poze la ce am gatit. Asadar, reteta de azi este ciorba de perisoare. Nu este vreo filosofie, dar va prezint modul in care fac eu ciorba de perisoare. Poate unele parti vi se vor parea suspecte, dar va asigur ca are un gust demential.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o oala de 5 litri (alta mai mare inca nu am, deci pana maine nu mai e ciorba).
Ingrediente pentru ciorba de perisoare:
- 2 cepe medii
- 2 morcovi medii
- o bucatica de telina
- legume congelate (cam 300 gr. am pus eu)
- 200 gr. rosii cubulete din conserva
- sare, vegeta sau cuburi de concentrat pentru ciorba, in functie de ce va place
- 2 - 3 linguri ulei de masline
- patrunjel proaspat tocat
Pentru perisoare avem nevoie de:
- 800 gr. carne tocata (eu am folosit vita)
- 1 ou
- 50 - 70 gr. orez
- 1 ceapa
- 2 - 3 linguri rosii pasate
- sare, piper, boia de ardei dulce/picanta
- patrunjel tocat marunt
Mod de preparare pentru ciorba de perisoare:
Intai si intai vom curata, spala si toca legumele: ceapa se curata, se spala si se toaca mai mare putin pentru supa, iar ceapa care se va pune in perisoare se va toca foarte fin. Morcovii se curata, se spala si se taie: unul l-am dat pe razatoarea mare, iar cel de-al doilea l-am facut feliute subtiri cu ajutorul razatoarei speciale. Telina se taie cubulete mici. Cand toate legumele sunt pregatite, punem oala pe foc cu putin ulei, apoi adaugam ceapa si o calim 2 minute. Adaugam morcovul si mai calim 2 minute, telina si calim inca 1 minut, iar apoi adaugam legumele congelate (mie imi place ca ciorba sa aiba foarte multe legume, de aceea pun si legume congelate), mai calim 2 minute, dupa care adaugam rosiile cubulete si calim pentru inca 2 minute. Cand legumele s-au calit un pic, adaugam apa rece, lasand totusi loc cam de 3 - 4 degete in oala pentru a putea sa adaugam si perisoarele apoi si lasam pe foc pana cand incepe sa dea in clocot.
Cum pregatim perisoarele pentru ciorba:
Intre timp pregatim perisoarele pentru ciorba noastra. Intr-un castron incapator punem carnea tocata, ceapa tocata fin, orezul curatat si spalat bine, oul, vedeata, condimentam cu sare, piper, boiaua de ardei picanta si dulce, rosiile pasate si amestecam totul foarte bine cu mana. Formam apoi perisoarele cu mana dandu-le o forma rotunda.
Cand ciorba de perisoare a inceput sa fiarba, o mai lasam 5 minute, apoi adaugam perisoarele si mai lasam pe foc pentru 40 - 45 de minute din momentul in care incepe sa fiarba din nou. Dupa cele 40 de minute, incercati o perisoara sa vedeti daca este fiarta. Daca este fiarta carnea si orezul, stingeti focul si adaugati patrunjel proaspat tocat.
In cazul in care va place ciorba acra, cu 10 minute inainte de a stinge focul adaugati 1 - 2 cani de zeama de varza sau bors. Puteti folosi si bors la plic daca nu aveti zeama de varza sau bors lichid. Recomandarea mea este sa acriti ciorba de perisoare cu zeama de varza. In lipsa, eu am lasat-o dulce.
Pofta buna!