- EUR
- 4,9773

-
Tort cu crema de ciocolata
In teorie trebuia sa fie tort, in practica a iesit prajitura pentru ca inca nu am reusit sa imi cumpar si eu o forma rotunda pe care sa o pot folosi la torturi. Tocmai din cauza asta nici nu prea fac torturi.
Ingredientele de mai jos sunt pentru o forma de tort cu diametrul de 26 cm (blatul taiat in 3) sau pentru o tava cu dimensiunile 34x24 cm (pentru tava am folosit 1 ou in plus, dar voi scrie reteta pentru forma rotunda de tort).
Ingrediente pentru blatul tortului cu crema de ciocolata:
- 7 oua mari
- 210 gr. zahar (sau 7 linguri)
- 210 gr. faina de buna calitate (cernuta foarte bine) (sau 7 linguri)
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- 300 gr. cicolata amaruie (minim 55% cacao, dar puteti folosi si ciocolata cu lapte)
- 500 ml. frisca lichida (Meggle)
- 3 oua
- 2 linguri zahar (daca va place mai dulce, puteti pune mai mult, dar este extrem de dulce si asa)
- o bucatica mica de unt (aproximativ 15 grame)
- optional: 70 ml. alcool sau cafea tare
Sirop:
- 1 ibric cu apa
- zahar dupa gust
- esenta de rom
Pentru ornat am folosit 500 ml. frisca lichida batuta bine, o mana de nuci macinate si cateva bobite de ciocolata.
Mod de preparare pentru tortul cu crema de ciocolata:
Cateva "secrete" pentru un pandispan reusit:
1. Ouale, faina si zaharul trebuie sa fie la temperatura camerei (scoateti ouale cu 1-2 ore inainte din frigider)
2. Compozitia de oua cu zahar se bate pentru minim 20 de minute cu mixerul la viteza medie sau cu un robot de bucatarie care are aceasta functie
3. Usa cuptorului nu se deschide absolut deloc pe toata durata coacerii pandispanului
4. Cand pandispanul este copt, se va desprinde singur de pe marginea tavii, iar partea de deasupra va deveni aurie
5. Nu se foloseste praf de copt, iar pentru ca pandispanul sa nu se lase, acesta nu se scoate din cuptor atunci cand este gata, ci se intredeschide usa cuptorului si se lasa sa se racoreasca (aproape rece) inainte de a-l scoate
In primul rand pregatim blatul care de fapt este un pandispan clasic, asa cum m-a invatat bunica mea sa il fac si cum il facea ea intotdeauna. Inainte de a ne apuca de pregatit blatul, dam drumul la cuptor pentru a se incalzi si tapetam forma de tort cu unt si faina sau cu foaie de copt. Cantarim ingredientele si le punem la indemana (ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei).
Separam ouale: albusurile se bat foarte bine cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute bine (nu cad cand intoarcem castronul), adaugam zaharul putin cate putin si continuam sa mixam. Cand tot zaharul este incorporat, adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam in continuare. Tot acest procedeu (mixatul oualelor cu zaharul) trebuie sa dureze cam 30 de minute. Astfel pandispanul va creste frumos fara sa fie nevoie sa adaugati praf de copt.
Ouale mixate cu zaharul arata asa:


Dupa ce ati mixat ouale cu zaharul, opriti mixerul si ajutandu-va de o spatula sau o lingura de lemn si incepeti sa puneti faina (lingura cu lingura, dar niciodata o noua lingura de faina inainte de a fi incorporata cea de dinainte) amestecand usor de jos in sus.
Compozitia blatului cu tot cu faina arata asa:

Turnati compozitia in tava, dar nu in acelasi loc, si coaceti pentru 25 - 30 de minute la foc potrivit spre mic (poate dura mai mult, dar pandispanul este gata atunci cand marginile se dezlipesc de tava si deasupra este auriu). Cand pandispanul este gata, crapati usa cuptorului si lasati-l sa se racoreasca bine inainte de a-l scoate si a-l pune pe un gratar sa se raceasca complet.
Blatul copt si racit arata asa:

Mod de preparare pentru crema de ciocolata (spuma de ciocolata):
Cat timp pandispanul nostru se raceste, facem crema de ciocolata. Punem ciocolata rupta intr-un ibric si o topim la baie de abur impreuna cu untul si alcoolul sau cafeaua. Eu am folosit frisca lichida pentru ca o sa manance si un copilas. Cand ciocolata este topita, o dam deoparte si o lasam sa se raceasca bine. Intre timp separam ouale: galbenusurile le vom pune intr-un castron incapator (cel in care vom face intreaga crema) si le vom bate bine cu o lingura de zahar. Albusurile le batem bine cu putina sare, iar cand sunt spuma, adaugam cealalta lingura de zahar. Batem si frisca lichida pana cand se intareste foarte bine si ne apuca sa le amestecam pentru a obtine crema.
Peste galbenusurile frecate bine cu zaharul adaugam ciocolata racita si amestecam bine cu mixerul. Sa nu va speriati, compozitia va fi una destul de tare. Adaugam apoi frisca si batem in continuare cu mixerul pana cand se omogenizeaza. Acum adaugam si albusurile batute spuma si mai mixam putin pana crema noastra devine o spuma de ciocolata. Dati crema la frigider pana taiati si insiropati blatul.
Nu va speriati daca vi se pare un pic cam moale. La frigider va intepeni de-a dreptul.
Crema arata asa:


Cand blatul s-a racit, in insiropam cu un sirop facut din apa, zahar dupa gust si esenta de rom. Fierbem siropul si apoi il lasam sa se raceasca complet.
Taiem blatul in 3 bucati, punem prima foaie pe un platou, insiropam si punem jumatate din crema de ciocolata. La fel procedam si cu urmatoarea foaie de blat (insiropata mult mai putin pentru ca este mijloc), iar la final punem capacul tortului. Il imbracam in frisca si il decoram dupa placere. Il lasam la frigider macar cateva ore inainte de a-l servi, deci poze cu sectiunea mai incolo sau maine 

Pofta buna!
Last edited by Ic3Girl; 14-04-2012 at 22:37.
-
Newcomer
- Rep Power
- 29
- Reputation
- 10
- Puncte CF
- 10.0
-

Originally Posted by
Ria
foarteeeeeee gustos....
Chiar a iesit foarte gustos. Iar crema... o bunatate. O poti manca si goala, asa de buna e
-
Foarte bine ti-a iesit
-

Originally Posted by
laur_scp
Foarte bine ti-a iesit

Si foarte bun. La cat a fost de mare, s-a mancat tot
-
0-day Member
- Rep Power
- 28
- Reputation
- 10
- Puncte CF
- 0.0
Arata super. Trebuie incercat
-
-
Junior
- Rep Power
- 26
- Reputation
- 20
- Puncte CF
- 0.0
m-ai convins!il voi incerca chiar weekendul asta daca am timp...pentru ca arata fff bine
-
Arata foarte bine si foarte gustos !! felicitari !!
-
aspect perfect.cred ca si gustul