- EUR
- 4,9775

-
Varza calita cu carnati de casa
Mie imi place foarte mult varza calita, dar numai daca este varza proaspata. Decat sa mananc varza calita facuta din varza murata, mai bine ma lipsesc. Asa ca mananc varza calita doar cand apare pe piata. Si, desi fac o tava destul de maricica, niciodata nu ne ajunge 
Ingredientele de mai jos sunt cu aproximatie si le-am folosit pentru o tava dreptunghiulara cu dimensiunile de 34x24 cm.
Ingrediente pentru varza calita cu carnati de casa:
- 3 verze potrivite (varza scade foarte mult la gatit)
- 2 - 3 cepe potrivite (pot fi si mari - mie imi place sa pun mai multa ceapa)
- 200 gr. bacon sau afumatura taiata cubulete
- 1 cutie rosii cubulete (400gr.)
- 2 - 3 linguri ulei de masline pentru calit
- condimente: sare, piper, boia dulce/iute de ardei, cimbru, oregano si ce va mai place
- carnati de casa sau cumparati (cantitatea e la alegere - eu am avut aproximativ 500 - 600 gr.)
Mod de preparare pentru varza calita:
Varza se curata de primele foi, se spala daca este nevoie (eu o spal oricum, desi mama zice ca nu trebuie
) si se taie in patru. Apoi se toaca cat mai fin si mai marunt fiecare sfert (fara cotor). Se pune intr-un castron mai mare si se amesteca bine cu mainile dupa ce ati pus putina sare pentru a-si lasa apa si a se inmuia (puteti sa o lasati direct pe masa curatata bine in prealabil).
Curatam, spalam si tocam ceapa marunt. Punem uleiul de masline la incins intr-o tigaie maricica si adaugam ceapa tocata. Calim ceapa, iar cand devine sticloasa adaugam baconul si mai lasam sa se caleasca 5 minute, apoi adaugam si rosiile taiate cubulete. Calim in continuare pentru 5 - 10 minute. Separat, punem varza tocata intr-o cratita incapatoare (pana se va inmuia si va scadea va fi destul de greu de amestecat, asa ca nu o puneti pe toata dintr-o data. Adaugati varza pe masura ce scade cea din cratita). Cand varza s-a inmuiat bine, adaugam ceapa si rosiile din tigaie. Condimentam foarte bine, amestecam bine si mai lasam pe foc cam 10 minute (se poate si mai mult).
Luam o tava (dreptunghiulara in cazul meu) si transferam varza din cratita. Spalam carnatii si ii trecem prin servetele absorbante pentru a trage surplusul de apa, apoi ii adaugam peste varza din tava. Dam la cuptor pana varza scade foarte bine, fara nimic deasupra. Cand sunt gata carnatii pe o parte, ii intoarceti si pe partea cealalta. De asemenea, puteti sa prajiti carnatii pe gratar sau in tigaie in prealabil si sa ii asezati pe varza cu 10 - 15 minute inainte de a o scoate de la cuptor.
Varza poate fi facuta si cu bucati de carne, cu ciolan afumat, cu orice alt tip de afumatura, sau cu orice altceva va place.
Pofta buna!
-
Varza asta e perfecta pt. carnati!
-
-
mereu imi face sotia.in speta iarna
-
0-day Member
- Putere Reputatie
- 0
- Reputatie
- 30
- Puncte CF
- 0.0
Varza calita a fost mereu o mancare care te ademenea din momentul in care o preparai. Bunica mea gatea cu drag varza calita, diferita prin gust, deoarece varza calita e usor acra, ceea ce ii confera un oarecare atuu in fata diferitelor persoane. Aici am preparat-o cu mult drag.
Se stie ca varza calita sau normala se serveste foarte bine cu ardei usor iute, asa ca m-am gandit sa o prepar alaturi de carnati picanti. Am ales carnati usor usturati pentru a merge totusi servita cu ardei usturat. Varza calita merge foarte bine cu mamaliguta atat calda, cat si rece.
-
0-day Member
- Putere Reputatie
- 23
- Reputatie
- 10
- Puncte CF
- 0.0
Tocmai ce am gatit ieri, dar am avut varza murata, nu varza cruda. Tot buna a iesit. Am pus si doua tipuri de carnati, toti afumati, dar unii mai picanti, altii mai putin picanti. Imi place sa experimentez in bucatarie