Pericol public pe sosele,
Pe strazile din Romania circula peste 130.000 de masini inmatriculate in tarile vecine pentru a caror legalitate nu poate garanta nimeni. Este vorba despre acele autoturisme in cazul carora, cei care le folosesc nu au vrut sa plateasca taxa de poluare, preferand sa le inmatriculeze in tara vecina pe numele unor necunoscuti. Ceea ce nu stiu soferii romani este ca toata aceasta aventura in poate costa un dosar penal intrucat proprietarul bulgar poate omite sa inregistreze la organul fiscal masina.
Autoritatile atrag atentia celor care circula cu masini inmatriculate in Bulgaria ca s-ar putea trezi, peste noapte, in ilegalitate intrucat au fost semnalate mai multe cazuri in care masinile inmatriculate peste granita au fost radiate fara ca cel care le foloseste sa fie instiintat, in prealabil, de catre persoana fizica sau juridica pe numele careia au fost facute actele. In aceste conditii, intreaga responsabilitate penala ii revine celui care circula la volanul masinii radiate din circulatie asa ca soferii nu au nicio scuza in momentul in care sunt opriti in trafic iar politistul constata ca masina a fost scoasa din circulatie.
De altfel, aceasta porcedura se poate realiza de la sine fara implicarea directa a proprietarului intrucat, potrivit legislatiei din tara vecina, proprietarii masinilor sunt obligati sa inregistreze bunul proaspat achizitionat la Agentia Fiscala de care apartin in maximum 60 de zile, in caz contrar masina fiind radiata, in mod automat, din circulatie. In conditiile in care, de cele mai multe ori, soferii romani nu stiu mai nimic despre proprietarul masinii pe care o conduc intrucat tranzactia a fost intermediata de o firma specializata, nu putine sunt cazurile in care acestia nu stiu nici ca autovehiculelor au fost radiate pentru ca “partenerul” lor nu s-a achitat de promisiunea ca va inregistra masina, conform legii, si ca va plati impozitul aferent. O alta situatie neprevazuta care le poate da mari batai de cap celor care conduc masini inmatriculate in Bulgaria este aceea in care autovehiculul este proprietatea unei firme care da faliment, autovehiculul ramand fara proprietar de drept.
500 de euro, cheltuielile soferului roman
Potrivit datelor oficiale, pe drumurile judetului Constanta circula, zilnic, peste 10.000 de autoturisme inmatriculate in Bulgaria, iar la nivel national aceste masini reprezinta aproximativ 2% din totalul parcului auto, adica peste 100.000. In orasele bulgaresti functioneaza zeci de firme care se ocupa de toata procedura legala in locul beneficiarului. Masinile sunt inmatriculate pe numele sau firma unui bulgar si se face
RCA si ITP. Apoi, la un cabinet notarial, cetateanul bulgar face o procura prin care cedeaza dreptul de folosinta al autoturismului in intreg spatiul european. In plus, se incheie si un contract de vanzare – cumparare, de forma, care nu este inregistrat insa la organele fiscale dar care il pune la adapost pe soferul roman de o eventuala revanzare a masinii fara acordul sau. Pe de alta parte, cetateanul bulgar se angajeaza sa inregistreze masina la organul fiscal iar cel roman sa plateasca anual asigurarea masinii dar si impozitul. Intreaga afacere costa maximum 500 de euro. Mai exact, asigurarea costa intre 70 si 100 euro, taxa pentru numere 35 euro, iar traducerile legalizate inca 20 de euro. Romanii care doresc sa scape de taxa noastra de poluare trebuie sa mai achite la bugetul Bulgariei inregistrarea RAR - 8 euro, declaratia vamala de 2% din valoarea declarata, taxa vamala 2% din valoarea contractului, procura - 10 euro, comisionul firmei si impozitul, care se calculeaza in functie de puterea masinii (KW), inmultita cu un coeficient stabilit pentru anul in care a fost fabricata masina si care ajunge, in medie, la 70-100 de euro anual.
sursa: financiarul.com