Solomon: “Primăria Craiova nu dă bani pentru refacerea faţadelor”

Solomon: “Primăria Craiova nu dă bani pentru refacerea faţadelor”

990
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primarul Antonie Solomon a precizat că autoritatea locală nu se va implica financiar în refacerea faţadelor degradate ale imobilelor, nici măcar sub rezerva de a-şi recupera apoi banii de la proprietari. În schimb, edilul-şef a anunţat că proiectul reabilitării centrului vechi al Craiovei nu va fi uitat, urmând să fie demarat “într-un an şi jumătate sau doi”.

 

Consilierul municipal Emilian Ştefârţă i-a propus primarului Antonie Solomon să fie alocaţi bani de la bugetul local şi pentru refacerea “măcar a câtorva” faţade de imobile care sunt foarte degradate. Alesul local i-a spus edilului-şef că, din cauza acestor case, investiţiile pentru care se alocă foarte mulţi bani europeni sunt puse în umbră sau nu pot fi apreciate la adevărata lor valoare. “Eu zic că degeaba facem pasajele supraterane, dăm bani pentru salubrizarea străzilor şi cartierelor, adică facem nişte eforturi care observăm că nu se văd. Oraşul tot arată rău şi o să vă spun şi de ce: din cauza caselor care au nişte faţade foarte degradate pe care le vezi cam peste tot. Ar fi bine să se acorde o sumă, cât de mică, pentru reabilitarea măcar a câtorva dintre ele, că nu o să putem noi să le reabilităm pe toate”, a cerut consilierul Emilian Ştefârţă, chiar în plenul de joi.

Primarul le arată proprietarilor regulamentul

În opinia primarului Antonie Solomon, acest lucru nu se poate face nici măcar pentru câteva case care s-ar constata că sunt distruse. “Am un singur punct de vedere: ar fi păcat să ne apucăm să aranjăm clădirile atât timp cât noi nu am făcut centrul istoric. Într-un an jumătate – doi, ar trebui să-l realizăm, iar după aceea vom trece şi la reabilitarea faţadelor care, într-adevăr, vor da o altă imagine Craiovei. Deci întâi vom face centrul şi apoi vom trece şi la clădiri”, a declarat edilul-şef.  Mai mult, Solomon şi-a amintit că există un regulament care a fost votat recent de consilierii locali, prin care proprietari sunt obligaţi să se ocupe de faţade. “Până atunci trebuie să-i facem pe cetăţeni să respecte regulamentul de refacere a faţadelor pe care îl avem”, a avertizat primarul referindu-se la regulamentul de urbanism dat de Primăria Craiova care prevede, pe lângă culorile admise, şi obligativitatea proprietarilor de a-şi dichisi faţadele.

 

 

Au fost inventariate 250 de case cu probleme

Potrivit arhitectului-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, s-a început deja punerea în aplicare a acestei prevederi a regulamentului amintit. În acelaşi plen, specialistul Primăriei Craiova a ţinut să-i informeze pe consilieri că se munceşte în această privinţă. Diaconescu a spus că angajaţii municipalităţii lucrează acum la inventarierea caselor care au probleme de acest gen. “În ceea ce ne priveşte refacerea faţadelor de către proprietari, vă pot spune că acţiunea a fost declanşată de noi încă de anul trecut. Până în acest moment, avem 250 de notificări care au fost trimise proprietarilor cărora le-am pus în vedere să-şi prevadă bani pentru zugrăvitul pereţilor exteriori”, a precizat acesta. Diaconescu a mai spus că acţiunea nu merge foarte repede, fiind totuşi îngreunată de situaţii excepţionale întâlnite pe teren, fiind găsite destule case cu mai mulţi proprietari, caz în care specialiştii Primăriei Craiova sunt nevoiţi să facă şi cercetări suplimentare.

Infrastructura, nu şi casele

Cele mai multe case care au fost notificate până acum de Primăria Craiova fac parte din aria-pilot a Băniei, fiind menţionat Lipscaniul şi fosta „România Muncitoare”. Aceasta este considerată zona-zero de patrimoniu istoric, de aici urmând să se înceapă şi proiectul de refacere a centrului vechi. Primăria Craiova deţine un proiect în acest sens, dar are nevoie de o finanţare de 72 milioane de lei, pe care o aşteaptă de la comunitatea europeană. Lucrarea nu va viza însă şi refacerea faţadelor caselor, ci doar modernizarea infrastructurii pe o suprafaţă de aproape 12 hectare din zona istorică, adică investiţii în sistemul de canalizare, drumuri, alei şi amenajări urbane. Autorităţile au încercat să rezolve măcar o parte din aspectul legat de imobilele vechi, testând terenul pentru realizarea unui parteneriat cu guvernul german în vederea reabilitării faţadelor istorice, după modelul Sibiu. Partenerii nemţi au venit într-o vizită de recunoaştere în Craiova, în decembrie 2010, dar înţelegerea a căzut, fără ca autorităţile să spună de ce.

Sursa: cvlpress.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     28-01-2009
    Mesaje
    901

    Nu s-a facut ce trebuia cand au fost multi bani, daramite acum !
    Dimpotriva, inteleg ca se vor demola case foarte vechi pentru a face loc prostiei aleia subterane !
    Un proiect de toata batjocura.
    Treceti pe pod , pe la Cotofeni, faceti o poza podului si veti vedea cum va arata centrul Craiovei dupa ce se va finaliza maretul pod de beton din buricul orasului.
    Orasul e oarecum in paragina, dar ce conteaza. Statui, fantani !

    ZERO TOLERANTA PENTRU STATUL CRIMINAL

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.