Orange si Vodafone - suspectate de oligopol


  1. #1
    Banned mihaela_b reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    23-06-2007
    Sex
    M
    Mesaje
    180
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0

    Orange si Vodafone - suspectate de oligopol

    http://www.hotnews.ro/articol_89748-...e-oligopol.htm


    Orange si Vodafone - suspectate de oligopol

    Concurenta pe piata telefoniei mobile din Romania este slaba si sunt indicii ale unei posibile pozitii de dominanta colectiva a celor doi mari operatori de telefonie mobila din Romania, Orange si Vodafone, releva un studiu al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Pentru moment, doar atat. Reprezentantii ANRCTI au precizat pentru HotNews.ro ca autoritatea urmeaza sa faca o analiza de piata, dupa care in functie de rezultate autoritatea va putea interveni in concordanta cu legislatia in vigoare. Pe de alta parte, reprezentantii celor doua companii sunt de parere ca piata din Romania este destul de competitiva si amintesc de investitiile masive facute pe aceasta piata.

    Datele aferente sectorului de telefonie mobila arata "un nivel scazut al concurentei, pe fondul existentei unor indicii in sensul unei posibile pozitii de dominanta colectiva a celor doi mari operatori de pe acest segment", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ANRCTI.


    Indicii care sustin posibilitatea unei pozitii de dominanta colectiva (oligopol - v. si caseta), potrivit ANRCTI:

    1. Nivelul ridicat de concentrare a pietei
    2. Stabilitatea cotelor de piata
    3. Nivelul ridicat al barierelor la intrare
    4. Similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor celor doi mari operatori
    5. Nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri

    Concluziile de fata apartin unei analize-diagnostic realizate de «arbitrul» pietei telecom impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting, analiza care a contribuit la intocmirea «Primei strategii de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania».

    Analiza prezentata astazi este una generala, iar presedintele autoritatii de reglementare a evitat sa ofere un raspuns transant.

    «In ceea ce priveste telefonia mobila, am constatat ca nivelul concurentei este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe acest segment. Nu ne-am propus sa facem o investigatie a companiilor pentru ca nu acesta este jobul nostru», a spus Dan Georgescu.

    Oficialii ANRCTI au declarat pentru HotNews.ro ca in perioada urmatoare vor face o analiza de piata specifica pe acest sector, iar in baza rezultatelor autoritatea va putea actiona.


    Orange si Vodafone spun ca piata este concurentiala si amintesc de investitiile facute in Romania

    De cealalta parte, reprezentatii celor doua companii au o parere buna despre nivelul concurential al pietei telecom din Romania si sustin faptul ca trebuie luate in calcul toate aspectele situatiei de pe aceasta piata, amintind de investitiile uriase facute pana acum in Romania.

    Directorul comercial al Orange Romania, Thierry Millet, spune ca «aceasta dezbatere nu poate avea loc decat in baza unei realitati».

    «Cred ca este important ca aceasta discutie sa nu devina schematica si nu este bine sa manipulam concepte care exprima doar opinii. Nu este vorba despre o piata nedreapta sau anticoncurentiala si in acest sens putem sa avem chiar o analiza externa. Nu cred insa ca e posibil sa avem o dezbatere decat in baza unei realitati», a declarat Thierry Millet.

    Potrivit lui Millet, pana acum, Vodafone a investit pe piata romaneasca circa 1,2 miliarde euro. Directorul Orange mai spune ca «pe piata de telefonie mobila din Romania activeaza cinci operatori, cel mai mare numar de operatori la nivelul UE si ca preturile pietei sunt mai mici fata de cele din Europa.

    O pozitie similara are si directorul general al diviziei Vodafone pe Europa Centrala si de Est, Ian Gray.

    «Se vorbeste astazi de doi mari operatori pe aceasta piata, dar trebuie spus ca succesul acestora a dus la dezvoltarea infrastructurii si patrunderea in zone ale tarii unde Romtelecom nu ajunsese inca. Nivelul cresterii economice din Romania se datoreaza in definitiv si acestui sector.

    Faptul ca avem succes este un lucru bun si nu vad de ce nu s-ar bucura si restul lumii de acest lucru», a precizat Ian Gray.

    «Suntem de acord cu reglementatorii, insa industria trebuie incurajata sa investeasca in servicii noi. Pana acum am investit aproximativ 1,5 miliarde euro in Romania. Suntem o companie si trebuie sa se tina seama si de faptul ca trebuie sa avem profitabilitate», a mai spus Ian Gray.

    Context

    In iulie 2006, Consiliul Concurentei (CC) a declansat, in urma sesizarilor venite din partea unui operator de telefonie fixa, o investigatie avand ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Potrivit reprezentantilor CC contactati de HotNews.ro, investigatia este in curs.

    Legea concurentei 21/1996, modificata in 2004, interzice abuzul de pozitie dominanta.

    "Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor.

    Definitii: dominanta colectiva si abuzul

    Dominanta colectiva: o pozitie dominanta poate fi reprezentata de doi sau mai multi agenti economici uniti prin legaturi economice intr-o piata specifica. Situatia se mai numeste oligopol. Granita dintre pozitia dominanta (monopol sau oligopol) si abuzul de pozitie dominanta face obiectul investigatiilor organismelor de profil (Consiliul Concurentei, la nivelul statului roman, DG Competition, la nivelul Comisiei Europene). In UE (precum si in Romania), regulile concurentei interzic abuzul de pozitie dominanta. Sursa: Glosar de termeni, Comisia Europeana

    Definitii: pozitia dominanta

    # Potrivit dreptului comunitar, o companie se afla in pozitie dominanta daca poate sa actioneze independent de competitorii, clientii, furnizorii sai si, in cele din urma, independent de consumatori. O companie cu o astfel de putere de piata va avea abilitatea sa fixeze preturile peste nivelul competitiv sau sa reduca din gradul de inovatie. Potrivit legislatiei europene, nu este ilegal ca o companie sa se afle in pozitie dominanta, daca aceasta pozitie poate fi obtinuta prin mijloace legitime de concurenta, de exemplu inovand sau vanzand bine un produs. Sursa: Glosar de termeni, Directorate-General for Competition, Comisia Europeana

  2. #2
    Posts reader Dadi's Avatar Dadi este placut de toti Dadi este placut de toti Dadi este placut de toti
    Data de inscriere
    10-05-2006
    Sex
    F
    Mesaje
    2,031
    Mesaje bazar
    18
    Putere Reputatie
    47
    Reputatie
    254
    Puncte CF
    20.0
    Usergroups:
    bine.


    Dujman

    ...
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Banned alyn_89 reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    01-07-2007
    Sex
    M
    Mesaje
    137
    Mesaje bazar
    267
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    grav...

  4. #4
    Banned Maddox's Avatar Maddox reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    Black Messa
    Varsta
    42
    Sex
    M
    Mesaje
    676
    Mesaje bazar
    727
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Cozmote sucks.

  5. #5
    legalizez ganduri Bogdan™'s Avatar Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare Bogdan™ a adunat atat de multa reputatie incat e pe cale sa ajunga la Poiana mare
    Data de inscriere
    05-10-2005
    Locaţie
    Above & Beyond
    Sex
    M
    Mesaje
    11,258
    Mesaje bazar
    1500
    Putere Reputatie
    94
    Reputatie
    20914
    Puncte CF
    35.0
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de Maddox Vezi mesajele
    Cozmote sucks.
    si asta o fi din cauza ca cineva lucreaza la Orange?

  6. #6
    Banned AEx's Avatar AEx reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    17-11-2007
    Varsta
    31
    Sex
    M
    Mesaje
    46
    Mesaje bazar
    8
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    am vazut la TV ca nu e chiar ajea... au incercat sa imbarlige nu sa inteles nimik.. se pare ca totushi ceva tot este... insa nu e clar...

  7. #7
    Banned mihaela_b reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    23-06-2007
    Sex
    M
    Mesaje
    180
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0

  8. #8
    nebunu beavis's Avatar beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie beavis s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie
    Data de inscriere
    13-06-2006
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje
    28,826
    Mesaje bazar
    504
    Putere Reputatie
    181
    Reputatie
    25302
    Puncte CF
    211.0
    Usergroups:

    Post

    Citat Mesaj iniţiat de mihaela_b Vezi mesajele
    nu prea e bine ce se întâmplă, dacă este adevărat ce se spune oricum sunt mulţi cei care au renunţat la vodafone din cauza serviciilor care lasă de dorit. Iar majoritatea acum au Orange + Cosmote cel puţin la mine la facultate majoritatea şi-au făcut abonament la Cosmote cu oferta asta de acum eu am cartelă cu 400 min + 400 sms şi sunt mulţumit



    Freedom is an illusion. All that matters is staying alive.

    MARIAN COZMA - VESZPREM - R.I.P IONUŢ

  9. #9
    Banned Fillipo's Avatar Fillipo reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    08-10-2007
    Varsta
    36
    Sex
    M
    Mesaje
    230
    Mesaje bazar
    69
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Ofertele la Vodafone lasa de dorint la noi in tara.De exemplu in Italia la Vodafone ai o gramada de oferte. 1. Sa vb in Romania cu 19 centi pe min 2. Sa vb in Vodafone It cu 5 nr fav cu 7 centi 3.Daca vb mult pe Vodafone (30 - 50 min un apel) sa platesti maxim 2 - 3 euro.
    Orange are oferte bunicele,dar sunt si putini excroci mai ales cu punctele TY.Fac cum fac sa nu prea beneficiezi de ele
    In prezent Cosmote_ul se prezinta cel mai bine

  10. #10
    Always in the other side manlif2_0's Avatar manlif2_0 este placut de toti manlif2_0 este placut de toti manlif2_0 este placut de toti
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    ma plimb cu Terra prin Univers
    Varsta
    42
    Sex
    M
    Mesaje
    3,635
    Mesaje bazar
    33
    Putere Reputatie
    56
    Reputatie
    214
    Puncte CF
    40.0
    Usergroups:
    raportul asta mi se pare fas. cred ca cineva incearca sa "mulga" ceva de la operatori. preturile sunt mici, nimeni nu opreste cosmote sa se bage pe piata, dupa cum s-a putut vedea, in marile orase va veni rds puternic din urma (aproape ca iti vine sa schimbi fixul din casa cu mobilul asta, practic este un concurent foarte puternic pentru vodafone acasa respectiv oferta similara a celor de la zapp). atat timp cat nu fac monopol ca sa ne mulga de bani, e ok. oricum inca de pe vremea connex-ului erau stranse relatiile cu orange, aveau baza de date comuna a rau-platnicilor, etc.
    niciodata n'a fost sa nu fie cumva
    In trecerea grabita prin lume catre veci/ fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!

  11. #11
    Spammer Boditza's Avatar Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta Boditza este deja o vedeta
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    37
    Sex
    M
    Mesaje
    2,454
    Mesaje bazar
    1544
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    1722
    Puncte CF
    0.5
    cozmote suge miaielo
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: