DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 1,00)

Echipa de salvatori craioveni care a participat la misiunea recentă din Turcia, în urma cutremurelor, a ajuns acasă, voluntarii Centrului pentru Dezvoltare Canină din Craiova, alături de cei șase câini, fiind recompensați, luni, pentru acțiunile lor, eveniment la care a participat și ambasadorul Turciei în România.  

De mare ajutor pentru salvatorii români au fost cățeii. Aceștia și-au făcut datoria cum au știut mai bine, spune președintele Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale.

„A fost o situație în care, colegi de-ai noștri, au căutat într-o zonă. Ei au auzit o victimă strigând. A fost nevoie să spargă. Cățeii mai mari nu puteau să intre. Așa că l-am coborât pe Flash gen scripete. Am stat puțin să mă gândesc dacă se mai întoarce. În perioada în care el căuta a fost o replică și el a coborât în subsol. Cele 10 minute pentru mine au fost o viață. Faptul că nu răspundea mi-a crescut tensiunea. El își făcea datoria. A căutat. Nu numai Flash a făcut asta. Toți cățeii s-au dăruit”, a povestit Liviu Ionescu, președintele Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale.

Cei șase câini, împreună cu mai mulți voluntari ai Centrului pentru Dezvoltare Canină din Craiova, au ajuns în misiunile de salvare din Turcia, la o săptămâna de la cutremurul devastator.

Aceștia au reușit să salveze nu mai puțin de patru vieți.

„Timp de trei zile și două nopți am căutat intens pe 6 sectoare foarte mari. A fost o activitate ingrată, pentru că am lucrat și când erau replici, ziua și noaptea. Apare oboseala psihică. Faptul că am schimbat echipele a fost o adevărată provocare. Faptul că am găsit oameni în viață nu face decât să ne bucure. Încă o dată, transmit un mesaj: Turcia, Turcia. Ce se întâmplă în România? Am văzut sistemul de intervenție al turcilor. Am văzut maniera de management. Eu zic că a fost o provocare pentru toți. Nu încerc să uit, pentru că este grav dacă uit. Încerc să analizez orice tip de imagine. Aspectul social, condițiile în care s-a lucrat. Vreau să ne pregătim, să ne gândim la cine ne ajută. Să nu uităm de acești valoroși căței. Atât Flash cât și ceilalți cinci au făcut niște eforturi supra-câinești, supra-chinologice. Când am plecat noi, veneau alții. Au schimbat și sistemul de căutare. Dacă un câine semnaliza o persoană în viață trebuia să fie o dublă verificare. Veneau alții să verifice. Conform statisticilor, ei spuneau că au fost 300 de câini chemați în Turcia. Din punctul meu de vedere, au fost foarte, foarte puțini. Trebuie să fim realiști. Trebuie să ne pregătim. O să fie. Că o să fie mâine, peste 5 ani sau peste 10 ani, noua generație trebuie să crească într-o altfel de mentalitate. Este un alt tip de eveniment. Ce trebuie să facem să ne protejăm? Dacă folosim instrumentul canin de căutare-salvare, ei sunt singurii pregătiți pentru a face față la asemenea evenimente”, a adăugat Ionescu.

Prezent la evenimentul în cadrul căruia salvatorii au fost recompensați cu medalii și diplome, ambasadorul Turciei în România le-a mulțumit pentru tot efortul lor.

„Sunt noul ambasador al Turciei în România. Înainte să vin aici, toți mi-au spus că românii sunt minunați, că voi vedea atunci când ajung. A fost o mișcare foarte rapidă. În 3 săptămâni încă nu am făcut România, dar am văzut românii și am văzut cât de mult au ajutat țara noastră și nu voi uita asta niciodată. Vă mulțumim pentru solidaritate. Vă mulțumim pentru că sunteți aici pentru noi”, a declarat ambasadorul Turciei în România.

La eveniment au mai participat prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, care a oferit diplome salvatorilor și medalii cățeilor, reprezentanți ai autorităților județene și ai autorităților locale.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.