Costurile modernizării depoului de tramvaie din Craiova, estimate la 51 de milioane...

Costurile modernizării depoului de tramvaie din Craiova, estimate la 51 de milioane de lei

1,772
9
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cererea de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea depoului de tramvaie, situat pe Calea Severinului, va fi depusă în perioada imediat următoare, consilierii municipali craioveni fiind convocați într-o ședință extraordinară, luni, pentru a vota noii indicatori tehnico-economici ce stau la baza alocării de fonduri bănești.

Conform expertizei tehnice realizate, acest depou, construit odată cu linia de tramvai și dat în funcțiune în anul 1987, nu a beneficiat de nicio lucrare de reabilitare până în prezent, instalațiile electrice fiind demult depășite, după cum spun experții. Depoul este alimentat cu o instalație de 0,4KV care are mai toate echipamentele uzate și nu mai prezintă siguranță în exploatare.

În ceea ce privește clădirea, formată dinntr-o spălătorie, o vopsitorie, hala de întreținere, atelierul și magazia cu materiale, nici aici lucrurile nu stau prea bine. Acolo unde s-a constatat că nici fundațiile nu mai prezintă siguranță, experții au recomandat să fie realizate subzidiri și montate plase de sârmă. Fațadele se vor finisa și ele cu tencuieli decorative în culori bej sau gri, iar uşile exterioare existente se vor înlocui cu uși metalice termoizolate.

Totodată, caleea proprie de rulare a tramvaiului, pe o lungime de 3 kilometri, dintre care 2,5 kilometri în exterior și 0,5 kilometri în incinta atelierului de reparații, va fi înlocuită din cauza gradului mare de uzură.

„Uzura avansată a căii de rulare, vechimea liniei și aparatelor de cale fac ca exploatarea să se realizeze în condiţii dificile, pe unele porţiuni chiar existând riscul producerii unor evenimente de natură umană sau materială”, se mai arată în expertiza tehnică.

Din punct de vedere al costurilor, cei care au realizat expertiza tehnică au propus două variante de lucru. Cea mai ieftină este de 51 milioane de lei, dintre care construcțiile și montajul – 42,7 milioane de lei.

Cea de-a doua, mai scumpă, presupune o investiție de 62 milioane de lei, între care construcțiile și montajul – 56,2 milioane de lei. Proiectarea ajunge la suma de 1,96 milioane de lei, iar asistența tehnică – 226.000 de lei.

Experții recomandă să se meargă însă pe varianta cea mai ieftină, întrucât „asigură încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic de categoria III”.

Investiția se înscrie într-un proiect cu finanțare europeană, potrivit reprezentanților Primăriei Craiova.

9 COMENTARII

 1. #1
  Newcomer
  Data de inscriere
   23-01-2019
  Mesaje
  26

  De banii aia mai bine ar inventa niste linii de troleu ca este mult mai eficient, si sa desfinteze mizeria asta de tramvai asa cum au facut si alte orase mari precum Brasov, Galati, Constanta etc…

 2. #2
  Dim
  Addicted!
  Data de inscriere
   15-05-2008
  Mesaje
  1789

  Există și niște litigii pentru terenurile pe care este construit depoul.
  Cred că, deși este mai scump, ar putea fi mai rentabilă mutarea depoului spre Ișalnița, unde este cea de a doua buclă. Construirea unui nou depou acolo, pe un spațiu mai larg și ulterior demolarea actualului.

 3. #3
  Newcomer
  Data de inscriere
   23-01-2019
  Mesaje
  27
  Citat Mesaj initiat de Dim
  mutarea depoului spre Ișalnița, unde este cea de a doua buclă. Construirea unui nou depou acolo, pe un spațiu mai larg

  Tu ai idee despre ce vorbesti ? Acolo chiar nu este spatiu, este calea ferata la 50 de metri de sosea, si asta fix acolo unde intoarce este cel mai lat spatiu, caci cu cat te duci mai spre Isalnita se ingusteaza si la 20-30 de metri maxim. Mai bine sa il desfinteze de tot, mananca bani aiurea.

 4. #4
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  7325

  Decat sa modernizezi o paragina ca ala.. mai bine demolezi si construiesti ceva nou in loc.. sau in alt loc.. Daca modernizeaza depoul cum au “modernizat” tramvaiele e clar..

  Azi dimineata la prima ora in Oras.. erau doar harburi la RAT. Cum sa mergi frate in anul 2019 cu harburile alea de autobuze si de tramvaie.. suntem inapoiati rau..

  Mai vezi pe strada diverse harburi private dar totusi sa ai pe transportul in comun in Craiova harburi de tramvaie si de autobuze mi se pare batjocura la adresa calatorilor ca 90% dintre ei nu merg de placere cu harburile Sobolanului ci merg de nevoie.. se duc la munca, la scoala, la serviciu..

  Craiova, orasul unde marea majoritate a taximetristilor sunt de tot k***ul.. unde transportul de comun al sobolanului e de tot k***ul..
  Bine transportul RAT e de tot k***ul de cand ma stiu eu… am fcut liceul in cutiile alea de chibrite.. vestitele microbuze RAT iveco.. si in harburile de tramvaie.. incat ma saturasem si cand veneam de la scoala preferam sa merg o ora pe jos decat sa merg cu harburile de RATuri.. ca sa nu mai vorbesc de controlorii tarani si nesimtiti ai RAT care erau pe vremuri si care acum sunt la fel (doar ca acum merg cu localii si cu jandarmii dupa ei)..

  Atat respect are municipalitatea Craioveana pentru cetateni.. bine pentru unii are respect.. ca au mai bagat autobuze noi pe anumite trasee dar unele traseee sunt pline de harburi.. probabil nu au luat suficiente voturi in cartierele respective si drept razbunare.. nu au strazi, trotuare.. au harburi.. etc..

 5. #5
  Afacerist
  Data de inscriere
   30-04-2007
  Locatie
   downtown
  Mesaje
  9391

  Dragnia nu vria…

 6. #6
  Newcomer
  Data de inscriere
   23-01-2019
  Mesaje
  30
  Citat Mesaj initiat de ana maria
  Dragnia nu vria…

  https://www.youtube.com/watch?v=ESD4n3TBS_Q

 7. #7
  Afacerist
  Data de inscriere
   30-04-2007
  Locatie
   downtown
  Mesaje
  9395
  Citat Mesaj initiat de Attila12
  Citat Mesaj initiat de ana maria
  Dragnia nu vria…

  https://www.youtube.com/watch?v=ESD4n3TBS_Q

  https://www.youtube.com/watch?v=Wu9rzt3WaWE
  Mi-a spus doctorul care te trata ca nu-si da seama cum ai reusit sa scapi din camasa de forta

 8. #8
  Newcomer
  Data de inscriere
   23-01-2019
  Mesaje
  33
 9. #9
  Afacerist
  Data de inscriere
   30-04-2007
  Locatie
   downtown
  Mesaje
  9397

  Ok, vezi ca urmaresc niste unii in halate halbe …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.