Lipsa unui PET-CT, cea mai importantă tehnologie care permite diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu cancer, este resimțită de către tot mai mulți bolnavi din zona Olteniei care se confruntă cu astfel de probleme.
Departamentul de Imagistică din cadrul Universității de Medicină Craiova promovează pe site-ul instituției și acest serviciu, dar sunând pentru a cere informații, pacientul sau aparținătorul află că de fapt o astfel de investigație nu se face.
„Da, avem informații pe site despre Laboratorul PET-CT, dar nu facem. Facem RMN, CT și ecografii”, informează una dintre angajatele Departamentului de Imagistică.
Tot pe site-ul instituției din Craiova apar un contract încheiat cu CNAS, din 2015, pentru o astfel de investigație, Ordinul NR.588/2015 și tot reprezentanții centrului de imagistică pun la dispoziția potențialului pacient lista documentelor necesare efectuării examenului PET-CT.
Sunt medici oncologi în spitalele din Oltenia care nici măcar nu aduc în discuție această variantă. Știu că întocmirea dosarului nu este chiar o procedură ușoară și, cel mai probabil, aceasta este cauza evitării subiectului. RMN-UL și CT-ul rămân singurele investigații recomandate.
Pentru a fi decontat de CNAS, dosarul pacientului trece printr-o comisie centrală și abia apoi, după aprobare, începe goana după un loc la clinicile din țară care fac astfel de investigații.
Pacienții care sunt la început de drum în acest demers și a căror situație nu permite includerea în acel program național de oncologie( când există doar suspiciune) sunt nevoiți să suporte integral costul.
În funcție de clinică, o astfel de investigație pornește de la 4.800 de lei și ajunge la 6.000 de lei.
Totodată, pacienții din Oltenia suportă și cheltuielile cu deplasarea (cei mai mulți optând pentru București, Timișoara sau Oradea), și poate chiar și o noapte de cazare, dacă bolnavul vrea să efectueze procedura într-o stare cât mai optimă.
PET-CT este un sistem integrat format din două aparate: primul execută tomografia prin emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography – PET) și al doilea reprezintă tomografia computerizată (Computed Tomography – CT).
Acestea sunt unite într-un singur dispozitiv: dacă imaginile CT oferă detalii anatomice ale pacientului, imaginile PET sunt folosite pentru analiza metabolismului.
PET-CT este tehnologia cu ajutorul căreia medicii pot depista mai multe tipuri de afecțiuni, la pacienții la care metodele imagistice clasice de diagnostic nu sunt recomandate sau concludente.
Astfel, cu ajutorul sistemului PET-CT, medicii diagnostichează diferite tipuri de cancere, boli cardiovasculare, dar și boli neurologice precum Alzheimer sau Parkinson.
O altă calitate importantă a sistemului PET-CT este că permite scanarea întregului corp într-o singură ședință, ceea ce le este de mare ajutor medicilor să evalueze atât zonele afectate de boală, cât și răspândirea acesteia.
PET-CT este recomandat pentru diagnosticarea majorității tipurilor de cancer, însă medicii îl folosesc mai ales pentru următoarele forme de afecțiuni maligne: tumori la nivelul capului și gâtului, limfom, melanom, cancer de plămâni, cancer colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și cancere localizate în sfera ginecologică.