„Dolju-n bucate”, la Ziua comunei Afumați. Țestul tradițional, repus în valoare de...

„Dolju-n bucate”, la Ziua comunei Afumați. Țestul tradițional, repus în valoare de autorități

3.506
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Pofta de joc și voie bună se anunță, sâmbătă, în comuna Afumați cu o masă tradițională sub genericul  „Dolju-n bucate“.  La pregătirea bunătăților vor participa gospodine din comuna gazdă, dar și din localitățile Urzicuța, Carpen și Bârca. 

Ca și la edițiile anterioare ale proiectului „Dolju-n bucate“, fiecare comunitate rurală se va reprezenta prin preparate specifice acestui județ, pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie.

„Pentru prima dată după aproape 20 de ani, țestul tradițional va fi repus în valoare de comunitatea locală, atât prin proiecția filmului „Întoarcerea țăstului la vatră“, realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu sprijinul Primăriei Afumați, cât și prin folosirea lui pentru coacerea pâinii (azima mânjită cu roșii)”, a explicat Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Lângă bucate se vor așeza în expoziție frumoase covoare oltenești, păstrate încă în unele gospodării, moștenire de la generațiile trecute, din vremuri în care femeile aveau războaie de țesut, iar cât era iarna de lungă lucrau covoare și carpete fie pentru uz casnic, fie pentru zestre.

De asemenea, oaspeții evenimentului „Ziua comunei Afumați” vor putea participa și la lansarea cărții „Divertismentul de week-end“ de Constantin Preda, iar de la ora 16:00 până spre miezul nopții se vor delecta cu muzica soliștilor Olguța Berbec, Sanda Argint, Marian Medregoniu, Gabriela și Soriana Mitre, Irina Iliescu, Camil Atanase și a celebrei trupe Compact.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.