Programul Start-Up Nation, ediția a patra, a fost lansat oficial marți, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Demersul este coordonat de ministrul Bogdan Ivan, care a anunțat deschiderea înscrierilor pe noua platformă digitală dedicată tinerilor antreprenori cu vârsta de până la 35 de ani.
„Am lansat astăzi platforma informatică dedicată tinerilor antreprenori de până în 35 de ani, care doresc să își înființeze o afacere. În prima oră, peste 6200 de persoane s-au înscris la cursurile gratuite de competențe antreprenoriale. Tinerii se înscriu în platformă pentru a urma un curs de antreprenoriat, care va avea o durată minimă de 40 de ore. Odată cu absolvirea cursului, vor deveni eligibili pentru a elabora un plan de afaceri și, implicit, pentru programul Startup Nation 2025, care va finanța minim 7.500 de companii din România cu câte 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, reprezentând 90% din investiția totală în cadrul unui proiect”, a precizat ministrul.
Programul are ca obiectiv principal susținerea tinerilor în demersul de a-și construi propriile afaceri și de a contribui la dezvoltarea economică prin crearea de noi locuri de muncă. Conform estimărilor oficiale, se preconizează înființarea a peste 15.000 de noi posturi de muncă în România.
„Sprijinirea IMM-urilor este o prioritate pentru ministerul nostru. IMM-urile sunt cel mai mare angajator din economia românească, cu 40% dintre locurile de muncă. Vom crea peste 15.000 de noi locuri de muncă prin acest program. În premieră, platforma informatică va folosi tehnologii de ultimă generație pentru a automatiza aproximativ 60% din fluxul procedural și administrativ, fără intervenție umană – în ceea ce privește încărcarea documentelor și evaluarea eligibilității aplicanților”, a mai adăugat ministrul Bogdan Ivan.
Bugetul total al ediției din acest an este de 446,18 milioane de euro, finanțare asigurată din fonduri externe nerambursabile. Programul oferă un sprijin de până la 50.000 de euro pentru fiecare start-up eligibil, acoperind 90% din investiția totală necesară dezvoltării afacerii.