Legea unică a salarizării i-a scos în stradă și pe grefieri. De la 11: la 12:00 La Tribunalul Dolj au organizat un protest spontan, iar la 12:00 au ieșit în stradă cei de la Judecătoria Craiova.
Oamenii se plâng că nu au fost chemați la discuții pentru a-și spune punctul de vedere. Mai mult, ar fi depus nenumărate amendamente care au fost ignorate de Executiv. „Acest poiect, deși s-au făcut nenumărate amendamente la el, a trecut de Senat în forma în care a fost propusă de Ministerul Muncii fără a avea loc o consulate cu sindicatele sau cu Ministerul Justiției. S-au creat discrepanțe salariale foarte mari și lumea este total nemulțumită de legea de salarizare”, a spus Dan Ișlicaru, președinte Sindicatul Justiția Oltenia.
Grefierii se plâng de condițiile de muncă și spun că salariile nu sunt pe măsură, mai ales că ei duc greul într-o instanță. „S-au preluat nenumărate atribuții de la magistrați și solicităm un salariu de 80% din salariul unui magistrat, atât cât aveam în perioada anilor 2000-2004. Dacă proiectul trece în forma actuală este posibil orice, inclusiv întreruperea totală a activității întrucât nemulțumirea este foarte mare în rândul oamenilor. Activitatea unui grefier începe de regulă la ora 08:00 și nu se știe niciodată când se termină. Vă dau un exemplu în materie penală: este posibil să se lucreze noaptea, este posibil să pleci la ora 20:00 din instanță și să fii chemat la 00:00 că ți-a venit o arestare fiind plnificat pe lista de permanență, nu se plătesc orele suplimentare, sunt instanțe cu volum foarte mare de activitate”, a precizat liderul sindical.
Pe lângă diferențele salariale dintre grefieri și magistrați, noua lege va crea discrepanțe și între grefierii de complet și superiorii direcți. „Fiecare să fie răsplătit cu un salariu conform muncii care o depune. Noi suntem mâna dreaptă a judecătorului, considerăm că vom fi nedreptățiți. Se fac diferențieri foarte mari și în rândul nostru. Spre exemplu un grefier șef va avea salariul cu 90% mai mare decât un grefier care intră în ședință”, a spus Camelia popa grefier la Tribunalul Dolj.
IT-iștii din cadrul instanțelor sunt și ei nemulțumiți de noua lege și spun că se gândesc să plece în privat dacă legea va rămâne în forma actuală. „Sunt 500 de IT-iști în totă țara care țin peste 45.000 de calculatoare, peste 1000 de servere. Avem foarte mult de lucuru și doamna ministru consideră că ar trebui egalizate cu cei de la casa de pensii, ori la casa de pensii e un singur angajat, pe post de consilier și are 3-4 calculatoare. Eu am 90 de calculatoare de care mă ocup, avem peste 20 de servere la nivelul tribunalului și nu mi se pare corect să ne compare cu alte categorii de specialiști IT. Eu am 8000 de lei si singurul angajat de la Casa de pensii conform declarației de avere caștigă 7000 de lei. Nouă ne scad salariile cu peste 55% conform legii salarizării”, a declarat Florentin Constantinescu specialist IT la Tribunalul Dolj.
Oameni spun că dacă va fi adoptată în forma actuală vor declanșa grevă.