ADI Ecodolj vrea mai multe acțiuni pentru ca elevii și cetățenii să...

ADI Ecodolj vrea mai multe acțiuni pentru ca elevii și cetățenii să se obișnuiască să recicleze

975
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

„Trebuie să identificăm soluții pentru dificultățile întâlnite în teritoriu, în condițiile în care, din 2019, agentul economic desemnat prin licitație a început activitatea de colectare a deșeurilor în numeroase localități care nu mai beneficiaseră vreodată de un astfel de serviciu”, a fost concluzia la care au ajuns membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECODOLJ, ieri, în cadrul primei întâlniri din acest an.

Reprezentantii Asociației  spun ca e  nevoie de o perioadă de timp și de o serie de reglaje pentru ca acest sistem de colectare selectivă a deșeurilor să ajungă să funcționeze la parametrii doriți. „Am avut ocazia de a discuta deschis despre provocările pe care le-au întâmpinat până în prezent toți factorii angrenați, fie că vorbim despre autoritățile locale, fie despre operatorul județean sau Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ.

Este necesar ca eforturile noastre, dar și ale tuturor beneficiarilor acestui serviciu să se concentreze, în prezent, într-o direcție care răspunde cerințelor europene în domeniu, aceea de a reduce cantitățile de reziduuri ce trebuie transportate la depozit, prin colectare selectivă și prin creșterea cantităților de materiale reciclabile și biodegradabile”, a afirmat Ion Prioteasa, președintele ADI ECODOLJ.

De altfel, reprezentanții Asociației au mai spus că este nevoie de un proces educativ care trebuie să înceapă cât mai devreme, chiar de pe băncile școlii. „Transmitem Inspectoratului Școlar Județean rugămintea noastră de a multiplica, în unitățile de învățământ, activitățile în cadrul cărora elevilor le sunt oferite informații privind importanța reciclării.

În același timp, îi încurajăm și pe consilierii locali să acționeze ca vectori de promovare a proiectului de management al deșeurilor și să contribuie, inclusiv prin exemplul propriu, la conștientizarea comunităților pe care le reprezintă.

Nu în ultimul rând, apelul nostru se îndreaptă către instituțiile cu atribuții în domeniul protecției mediului, pentru a intensifica verificările în cazurile în care deșeurile sunt aruncate necontrolat, pe domeniul public sau privat, și a-i identifica și sancționa pe cei vinovați. În definitiv, nu este nici corect, nici eficient ca, în aceste situații, amenzile să fie suportate de primării și astfel să se piardă practic bani din bugetele locale, adică din buzunarul fiecărui cetățean„, a mai declarat Prioteasa.

Foto: arhivă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.