Dorința Olguței Vasilescu care a revoltat un sat din Gorj

Dorința Olguței Vasilescu care a revoltat un sat din Gorj

1.639
7
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(5 voturi, media: 2,60)

Vestea că una dintre bisericile de lemn din comuna lor va fi luată și adusă la Craiova i-a nemulțumit peste măsură pe localnicii din Comănești, județul Gorj, un mic cătun care aparține de Târgu Cărbunești, de unde urmează să fie strămutată, scrie gorjeanul.ro. Decizia ca ea să fie adusă în Bănie a fost luată încă de anul trecut, după ce primarul Craiovei și-a exprimat dorința de a avea în oraș câteva bisericuțe autentice de lemn, iar Mitropolia Olteniei a fost de acord.

 

gorjeanul bisericutaBisericile de lemn ”Din Văi”, ”Comănești” și ”Pocruia” ar urma să fie aduse la Craiova pentru a înfrumuseța orașul. Dorința i-a aparținut edilului, care a anunțat încă de la începutul verii trecute că trei lăcașuri de cult din județul Gorj vor fi donate Craiovei de către Mitropolia Olteniei. Locurile unde vor fi amplasate au fost alese de comun acord cu Arhiepiscopia Craiova. Mitropolia Olteniei le-a donat Primăriei Craiova – în baza unei înțelegeri ”cu scop comun”, pentru promovarea valorilor culturale. Edilul-șef Olguța Vasilescu vrea să le așeze în trei zone din Craiova, unde să poată fi admirate și vizitate de oameni. Lăcașurile de cult sunt autentice, în ele având loc, în trecut, slujbe religioase.

 

”Stră-străbunicii mei au donat pământul ca să se facă biserica”

 

La aflarea veștii că bisericuța lor va fi luată, oamenii din satul Comănești s-au revoltat și au făcut lanț uman în fața lăcașului care este situat în cimitir. “De ce să ne ia mamă bisericuța? Nouă canalizare nu ne-au făcut, asfalt nu ne-au băgat, școala au închis-o! Noi cu ce mai rămânem? Dacă au bani să o pună la punct la Craiova atunci să vină și să o aranjeze aici la noi în sat. Ce, noi nu avem nevoie de ea? Aici sunt moșii și strămoșii noștri îngropați. Când venim să le aprindem lumânări noi cum ne mai rugăm fără biserică?” a afirmat retoric o bătrână din sat, citată de ziariștii de la gorjeanul.ro. “O să ne punem în fața macaralelor, o să vedeți. Păi stră-străbunicii mei când au donat pământul acesta ca să se facă biserică aici s-au gândit să aibă și stră-strănepoții lor un loc pentru rugăciune. Oamenii din sat au făcut biserica, noi am muncit la ea, iar acum vine Craiova să o ia? Nu le-o dăm”, a mai spus femeia, mai scrie gorjeanul.ro.

 

Potrivit sursei citate, bisericuța de lemn nu este funcțională, în ea nu se țin slujbe pentru că în sat oamenii au una din cărămidă, la care preotul slujește. Ea a fost, totuși, restaurată, la acoperiș, pe banii sătenilor, una dintre fiicele locului, devenită femeie de afaceri la Prahova, venind cu soțul său și cu muncitori tocmai pentru a salva Casa Domnului de la pieire, atunci autoritățile spunând că nu au bani pentru a ajuta în vreun fel.

 

Se strâng semnături pentru ca biserica să nu ajungă la Craiova

 

Gorjeanul.ro mai scrie că ”primarul Mihai Mazilu spune că autoritățile din Târgu Cărbunești nu au nicio implicare în mutarea bisericii la Craiova, aceasta făcându-se în baza unui acord semnat de Primăria Craiova și Mitropolia Olteniei. Edilul afirmă că va încerca însă să medieze conflictul, el fiind convins că dacă oamenii ar fi fost consultați de la început și li s-ar fi explicat ce se întâmplă cu lăcașul de cult ar fi înțeles situația. Mazilu declară că el va prelua mesajul oamenilor și va fi de partea lor dacă aceștia îi cer asta, în sat strângându-se deja semnături prin care Primăriei Târgu Cărbunești i se solicită să stopeze demersurile de mutare a bisericii la Craiova.

 

Sursă foto: www.gorjeanul.ro



7 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Oldtimer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1320

    Foarte bine , Olga! Trebuie să iei și statuia Libertății! Nu te lăsa!
    Ja la cultura!

  2. #2
    Dim
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-05-2008
    Mesaje
    1608

    Olguța Vasilescu a spus „Da” unei propuneri venite din altă parte, probabil chiar de la Mitropolia Olteniei.
    Cei de la Mitropolie sunt conform legii stăpâni pe toate lăcașurile de cult creștin-ortodoxe din zonă, însă Biserica înseamnă atât cler cât și enoriași, iar o decizie de mutare a unei biserici nu poate fi făcută doar din vrerea vlădicăi ci și cu acceptul comunității.

    Se pot construi în Craiova, biserici noi de lemn după planul celor vechi.

    --Optim
  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    3265
    Citat Mesaj initiat de @#I
    Foarte bine , Olga! Trebuie să iei și statuia Libertății! Nu te lăsa!
    Ja la cultura!

    )

  4. #4
    Junior
    Data de inscriere
     13-05-2015
    Mesaje
    72

    Bvo Olguta. Cu Craiova ai terminat. Ne mutam in imprejurimi acum

  5. #5
    Senior Member
    Data de inscriere
     08-10-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    986

    Dupa principul „ne trebuie biserici ca drumuri, canalizare, scoli si gradinite avem”.
    Bravos.

    Incearca sa treci apa ca Titanicul,nu ca gasca.
  6. #6
    Dim
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-05-2008
    Mesaje
    1609

    Avem experiența locurilor de joacă care sunt distruse periodic de concitadinii proaspăt coborâți din copaci.
    Îmi este teamă că bisericuțele de lemn vor avea o soartă cruntă dacă nu vor fi păzite.
    Poate că ar trebui să spunem pas aducerii în Craiova a bisericuțelor din Gorj.

    --Optim
  7. #7
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    4513

    Si asa avem multe biserici. Ce ne mai trebuie in Craiova bisericute?! In loc sa investeasca in scoli si in gradinite astia investesc in Biserici alaturi de MAFIOTII MANIPULATORI din BOR.

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.