Sâmbătă se schimbă Codul penal. Şoferii, dar şi demnitarii penali, au portiţe...

Sâmbătă se schimbă Codul penal. Şoferii, dar şi demnitarii penali, au portiţe de scăpare

1.373
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

De la 1 februarie intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum 4 ani. Printre modificările aduse textului sunt şi cele legate de regulile de circulaţie, mai exact cele care fac referire la şoferii care urcă băuţi la volan. Alcoolemia care va fi luată în considerare într-un dosar penal va fi cea de “la momentul prelevării mostrelor biologice”, oferind astfel o portiţă de scăpare celor care încalcă legea. „Teoretic, un şofer prins băut la volan îl poate convinge pe agentul rutier, inclusiv prin fapte de corupţie, să amâne cât mai mult momentul când sunt prelevate probele biologice, astfel încât valoarea alcoolemiei luate în considerare într-un dosar penal să fie mai mică”, notează România Liberă.

Totodată, de sâmbătă, cei care conduceau un autovehicul neînmatriculat ori cu numere de înmatriculare false şi riscau o pedeapsă cu închisoarea, vor scăpa doar cu o amendă penală.

De altfel, noul Cod penal este criticat pentru că interceptările în cazul demnitarilor acuzaţi de corupţie vor fi mult mai dificele. „Există o prevedere (…) care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila„, a explicat procurorul-şef al DNA, Laura Kovesi.

Ea a mai avertizat ca demnitarii vor fi si mai privilegiati in cadrul procedurilor penale. Astfel, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului.

Acest lucru, sustine Kovesi, inseamna ca, din acel moment, „practic, investigatia devine publica”.



3 COMENTARII

  1. #1
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2361

    ba codul penal este facut in carciuma?ce drak sunteti prosti asa?
    cum puteti sa nu fiti atenti cand scoate legi?

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     23-12-2009
    Locatie
     Targu Jiu
    Mesaje
    1

    Sa le fie rusine! Tara moare de foame iar ei scot legi de a le apara interesele. Mai bine era pe timpul comunistilor .

  3. #3
    Senior Member
    Data de inscriere
     15-07-2007
    Mesaje
    504

    este bine venit noul cod

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.