Avem şi noi „Romexpo”. Municipalitatea a inaugurat Centrul Multifuncţional Craiova (Galerie Foto)

Avem şi noi „Romexpo”. Municipalitatea a inaugurat Centrul Multifuncţional Craiova (Galerie Foto)

3.974
46
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(7 voturi, media: 5,00)

La circa doi ani şi jumătate de la demararea lucrărilor de construcţie a Centrului Multifuncţional din Craiova pe terenul fostului târg din Romaneşti, oficialităţile locale şi constructorul au tăiat, astăzi, pamblica inaugurală. Construcţia este una impunătoare datorită suprafeţei totale de 15.600 mp, respectiv 12.600 mp suprafaţă utilă. „Centrul este frumos. S-a lucrat profesionist, trebuie să recunoaştem acest lucru. Proiectul a fost bun, (…) contractul e făcut un pic mai prost”, a concluzionat, azi, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la inaugurare. Costurile pentru realizarea Centrului au fost de circa 14 milioane de euro, iar lucrările au fost efectuate de S.C. Recon S.A..

Din punct de vedere arhitectural, clădirea este una amplă (S+P+2E), cu o înălţime de 27 de metri şi un diametru de 80 de metri. Etajele 1 şi 2 sunt realizate sub formă de subpantă, prin retrageri succesive în raport cu parterul, dând naştere unui atrium central. „Pentru noi, greul abia acum începe, pentru că această clădire ne va costa foarte mult şi mă refer aici la plata utilităţilor. RAADPFL nu a vrut să o preia în gestiune şi mi se pare normal, pentru că ei vor să fie o Regie profitabilă şi o astfel de investiţie în utilităţi le-ar dezechilibra totalmente bugetul. Trebuie să găsim o variantă ca să putem să o susţinem pe primărie. Contractul a fost semnat cu Comisia Europeană în anumite condiţii, unele foarte grele de respectat, dar sper din toată inima să putem să le respectăm„, a apreciat, azi, primarul Olguţa Vasilescu.

Clădirea adăposteşte spaţii de birouri, spaţii expoziţionale, patru săli de conferinţă, fiecare cu o capacitate de 135 de persoane, dar şi alte spaţii pretabile pentru diverse activităţi. Construcţia este prevăzută cu scări şi patru lifturi panoramice. „Ne propunem să introducem aici şi instituţiile noastre de cultură, fiecare dintre ele să aibă câte un stand, ne mai propunem să îl transformăm într-un “mall cultural”, în partea de interior urmând să expună firmele care, desigur, pot să fie de construcţii, de maşini, de orice. Important este că acest colos va trebui să fie plin, ca să nu dăm banii înapoi Uniunii Europene„, a precizat Vasilescu.

Comparativ cu Centrul Romexpo din Bucureşti, Centrul Multifuncţional Craiova are un diametru de 80 de m (faţă de 130 – Romexpo), o suprafaţă expoziţională interioară de 11.000 mp (14.000 Romexpo), iar suprafaţă expoziţională totală este egală pentru ambele centre. „Aici trebuie să intre foarte multe firme, care trebuie să angajeze foarte mulţi oameni, trebuie să fie angajaţi acum, ca să se justifice această investiţie, altfel ar urma să dăm înapoi banii europeni. Cu alte cuvinte, pentru noi nu este totul foarte roz, ba, aş spune că ne aşteaptă o peridoadă foarte grea, ca să vedem cum putem gestiona această investiţie, a mai spus edilul Craiovei.

În incinta şantierului au lucrat în medie 200 de muncitori pe zi, de la aproximativ 30 de firme craiovene şi nu numai. „Este bine că această construcţie a fost făcută de firme din Craiova, care au angajat şi oameni din oraş. Mai rău este că doamna primar împreună cu Consiliul local vor trebui să găsească o utilitate cât mai rapidă pentru că există costuri de întreţinere foarte mari. Cred că în 2014-20120 va trebui să atragem fonduri eurpene fără a mai greva bugetul local cu astfel de greutăţi. Până la urmă, este bine că ne comparăm cu Bucureştiul, cu un pavilion pe care îl avem şi noi astăzi şi care este asemănător cu Romexpo„, a declarat Marius Deca, prefectul judeţului Dolj.

Există câţiva investitori interesaţi să vină aici, chiar domnul Marian Petcu, directorul S.C. Recon, care şi-a dorit deja un spaţiu, sunt şi colegi din presă care vor să-şi stabilească sediul aici, poate şi pentru faptul că vor avea loc multe activităţi culturale şi expoziţionale aici. Ne dorim ca tot ceea ce înseamnă expoziţii să începem să le transferăm aici, să-i facem pe oameni să se obişnuiască să vină la Centru şi dacă intră pentru patru ore să aibă ce să facă. Va fi şi o sală de cinematograf, în care să se prezinte filmele foarte importante din punct de vedere cultural: filme de epocă, istorice s.a.m.d..; va fi şi o cafenea. Vom încerca să avem şi o colaborare cu Universitatea din Craiova, cu Inspectoratul Şcolar, ca să îi atragem aici pe copii, în general, şi pe studenţi. Ideea ar fi ca patru ore, cât stai aici, să nu te plictiseşti. Ne dorim ca şi instituţiile noastre de cultură să dea şi nişte spectacole în această incintă„, a declarat Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, preţurile pentru chirii nu fost încă stabilite: „Deocamdată, trebuie să vedem şi câţi se prezintă la licitaţie, pentru că trebuie organizate licitaţii pentru fiecare dintre spaţii. Dar nu ne facem probleme că vor fi prea mulţi participanţi la licitaţie, aşa încât să nu poată să fie satisfăcuţi cu un spaţiu.

Centrul este frumos. S-a lucrat profesionist, trebuie să recunoaştem acest lucru. Proiectul a fost bun, faţă de multe alte proiecte făcute în Craiova, constructorul, de asemenea, a fost foarte bun. Contractul e făcut un pic mai prost, dar să sperăm că o să putem să gestionăm bine situaţia„, a concluzionat primarul Craiovei.

46 COMENTARII

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.