Craiova, oraşul de suflet al unui „albanezo-oltean” din Kosovo, fost student în...

Craiova, oraşul de suflet al unui „albanezo-oltean” din Kosovo, fost student în anii ’80 la Facultatea de Medicina din Bănie

2.294
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(7 voturi, media: 4,43)

Deplasarea echipei de baschet a Craiovei în Kosovo, pentru două partide organizate în cadrul Ligii Balcanice, a fost, pentru delegaţia olteană, mai mult decât o simplă formalitate. Dincolo de meciuri, staff-ul din Bănie a avut şansa să cunoască mai îndeaproape cum trăiesc cele două mari grupuri etnice din Kosovo, albanezii și sârbii, cunoscută fiind ostilitatea pe care o au unii față de ceilalți, fiecare grup susținând că regiunea le aparține. Emoţiile au fost mari la început, mai ales că în delegaţia craioveană sunt şi patru naţionali sârbi. Impresiile, însă, despre o ţară precum Kosovo, s-au schimbat radical din momentul în care au intrat în contact cu oamenii. Întâmplarea a făcut ca printre ei să fie şi un grup de “albanezo-olteni” – cum le place să-şi spună – foşti studenţi ai Facultăţii de Medicină din Craiova. Părerile şi impresiile au fost împărtăşite cu şi de managerul echipei de baschet SCM U Craiova, Marius Toma.

“În afara faptului că oamenii sunt deosebt de primitori şi nu a fost nici o problemă, am întâlnit un grup de “albanezi-olteni”, cum le place să-şi spună, care m-au mişcat. M-au făcut să înţeleg zona şi ce se întâmplă aici într-un mod inedit. Liderul Asociatiei de Prietenie Kosovo România este doctorul Pleurat Sejdiu (foto alături de Marius Toma), fost student, în anii ’80, la Facultatea de Medicina din Craiova, practicant şi mare iubitor de baschet pe terenurile de la Institut şi nu numai”, povesteşte Marius Toma.

 Pleurat Sejdiu, fostul student al UMF Craiova, azi legenda vie a albanezilor

“Aflând că SCM Universitatea Craiova dispută două partide de baschet în Kosovo m-a contactat şi a invitat staff-ul nostru, alături de cel al lui Sigal Priştina, ataşatul diplomatic al MAE, preşedintele Federaţiei Kosovară de Baschet, precum şi câţiva membri ai asociaţiei la o întâlnire”, mai spune Toma, care s-a arătat foarte surprins de fostul student albanez de la Craiova, de altfel un erou al Frontului de eliberare al Kosovo, membru fondator al KLA Kosovo Eliberation Army. S-a întors în ţara natală în 2001, după nouă ani de exil la Londra, unde a condus reprezentanţa diplomatică a acstui front de eliberare kosovar în raporturile cu vestul Europei. “Acest om, Pleurat Sejdiu, m-a surprins extrem de plăcut prin modestie şi caracter. În momentul în care m-a contactat, nu a menţionat cine este şi cum este privit dumnealui de semeni într-o regiune cu peste două milioane de cetăţeni. Domnul Sejdiu este o adevărată “living legend” printre albanezi, un erou al frontului de eliberare al Kosovo, un om care a stat în exil vreme de zece ani la Londra, unde a fost purtătorul de cuvânt al acestora în Vest. A ocupat fotoliul de ministru al Sănătăţii aici mai bine de şapte ani, iar în prezent este de departe cel mai renumit ortoped din această ţară, la Spitalul american din Priştina”, povesteşte Marius Toma.

“Pleurat Sejdiu, iubeşte Craiova şi oamenii de la noi mai mult decat mulţi craioveni poate, păstrează în suflet amintirea celor mai frumoşi ani din viaţă şi, pentru dumnealui, aceştia au fost cei petrecuţi la a doua “acasă” – CRAIOVA.

“Un albanez să vorbească cu accent oltenesc… e ceva!”

E ciudat, în zilele noaste, să pronunţi numele unui om şi să îi vezi pe concetăţenii lui cum se transformă la faţă din respect şi mândrie… Taximetristul care ne-a dus la întâlnire a refuzat să primească contravaloarea transportului când a aflat că suntem oaspeţii dumnealui… Am rămas perplex… În februarie, odată cu returul acestor partide, va sosi în oraşul – şi al dumnealui “de suflet” – Craiova, împreună cu cei din Asociaţie şi vom fi mândri să îi fim ghizi…Un albanez să vorbească cu accent oltenesc… e ceva!”,  s-a arătat impresionat managerul echipei SCM U Craiova.



3 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    131

    Kosovo nu este stat, este o provincie istorică a Serbiei. Ce au facut oficialii echipei de baschet este o greseala, România nu recunoaşte statul Kosovo. Daca un ungur din „Har-cov” care da foc tricolorului, bate copiii români, spânzură papusi cu Avram Iancu şi se lupta pentru separarea aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, ar fi făcut medicina la Craiova şi ar vorbi maghiara „cu accent oltenesc”, ar trebui să cădem în extaz şi admiraţie?
    Ana-Maria Gebăilă, în caz că nu te-ai prins dl. Pleurat e un fel de Laszlo Tokes al sârbilor albanezi, că şi Tokes deşi este europarlamentar din partea României, îi reprezintă mai mult pe ungurii din Harghita şi Covasna în Parlamentul European şi în „raporturile cu vestul Europei”, făcând lobby pe faţă pentru autonomie pe criterii etnice. Diferenţa dintre noi şi sârbi este că albanezii lor chiar au reuşit ceea ce îşi propun şi ungurii noştri. Dar cu o asemenea atitudine, nu mai au mult nici ai noştri. Auzi, „living legend” !?

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    131

    În bătălia de la Kosovo-Polije (Câmpia Mierlei), din Serbia, din 1448 au luptat şi români alături de sârbi, ba chiar se pare că coaliţia era condusă de Iancu de Hunedoara. Nici urmă de albanezi în Kosovo pe atunci. Problema este că „ai noştri” au fost înfrânţi de turci, care apoi au colonizat zona, care era o zonă startegică importantă, cu populaţie albaneză, de credinţă musulmană, afiliată turcilor. Aşa au ajuns în zonă strămoşii domnului Pleurat, care acum îşi revendică şi el o ţară.
    Cam aşa au procedat şi ungurii, care după ce au cucerit Ardealul au colonizat estul Transilvaniei cu secui, şi acum, după ce am reuşit, după sute de ani, să ne luăm ţara înapoi, zic că e ţara lor.

  3. #3
    Junior
    Data de inscriere
     06-09-2007
    Locatie
     CRAIOVA
    Mesaje
    92

    Are dreptate Ovidiu !
    Pana la urma, albanezii (din Kosovo sau de aiurea) au o singura tara: ALBANIA !
    Kosovo este o regiune care se aseamana, din unele puncte de vedere, cu TRANSILVANIA.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.