Craioveanul Dumintru Banţa (foto), cel care pe 5 ianuarie 2013 a găsit în satul Gura Racului din comuna Bulzeşti 1.471 de monede din argint, ce datează din anii 1500-1600, va primi de la Muzeul Olteniei 40% din valoarea tezaurului descoperit, valoare care se ridică, potrivit experţilor, la 43.000 de euro.
Tezaurul de la Bulzeşti este considerat de specialişti drept una dintre cele mai importante descoperiri făcute în ultimele decenii în regiunea Olteniei şi chiar în întreaga ţară, atât prin numărul de monede, cât şi prin însemnătatea istorică. „Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea şi a predat monedele Direcţiei de Patrimoniu în perioada de timp pe care o prevede legea„, declara imediat după descoperire Florin Ridichie, directorul Muzeului Olteniei.
Descoperitorul primeşte 40% din valoarea tezaurului
Consilierii judeţeni au aprobat, la sfârşitul lunii ianuarie, alocarea unei sume de 100.000 de lei, care va fi folosită de Muzeul Olteniei, în anul 2014, pentru cumpărarea unor obiecte de patrimoniu care vor îmbogăţi colecţiile instituţiei. „Având la dispoziţie aceşti bani, muzeul va putea plăti, în condiţiile legii, pentru tezaurul de la Bulzeşti. (…) Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj s-a ocupat de evaluarea monedelor şi în urma expertizei, finalizată acum câteva zile, s-a stabilit că valoarea lui totală este de aproape 43.000 de euro, iar suma cuvenită persoanei care a făcut descoperirea este, așa cum ne-a transmis-o expertul și în acord cu prevederile legale, de 40 la sută din această valoare„, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituie în subordinea căruia se află Muzeul Olteniei.
Dacă Muzeul Olteniei nu ar fi plătit banii în termenul legal, Direcţia Judeţeană de Cultură era obligată, prin lege, să anunţe toate instituţiile de profil din România, astfel că orice alt muzeu interesat putea achita suma şi prelua monedele.
Dumitru Banţa, craioveanul care a găsit comoara, spune că obişnuieşte să meargă să caute metale, folosind un detector de metale pentru care are autorizaţie de la Poliţie. „Acest tezaur l-am găsit în timpul liber. Iniţial, am găsit o monedă turcească la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, apoi am săpat mai adânc şi le-am găsit şi pe celelalte. Erau într-un săculeţ care s-a deteriorat şi foarte multe dintre ele s-au împrăştiat„, a mărturisit bărbatul la vremea descoperirii.