La Craiova s-au pus, astăzi, bazele unei reţele de cooperare transfrontalieră româno-bulgară. În cadrul proiectului Brains al Centrului European Interuniversitar Româno-Bulgar, care se derulează în perioada 12 iulie 2011 – 11 ianuarie 2013, la Craiova a fost s-a constituit nucleul de identitate transfrontalieră al reţelei de cooperare România-Bulgaria. Din acesta fac parte reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri dar şi ai administraţiei publice. Întrunirea a avut loc în sala de videoconferinţe a Prefecturii Dolj.
Scopul proiectului este acela de a promova o politică privind identitatea integrată a zonei de frontieră româno-bulgare, pe baza unui studiu interdisciplinar al zonei de vecinătate, să adauge valoare practicilor de cercetare şi comunicare privind avantajele şi oportunităţile regiunii, să stabilească un cadru pentru dezvoltarea unui brand al zonei transfrontaliere.
“La finalul proiectului se va realiza o metodologie inovativă de cercetare creată şi implementată, analiza opiniei publice pe baza unui sondaj cu 4000 respondenţi, Cartea verde a unei politici privind identitatea transfrontalieră româno-bulgară, care include documentele Model integrat de identitate al RO-BUL-NA şi Recomandări pentru branding-ul zonei de vecinătate româno-bulgare, un pachet de Informare RO-BUL-NA trilingv, distribuit către 4400 beneficiari, reţeaua comunităţilor epistemice şi de comunicare RO-BUL-NA, bazată pe un website trilingv, fondată de către cel puţin 64 de membri. Grupurile ţintă ale acestui proiect sunt 2200 de cetăţeni din România şi 1800 din Bulgaria, aparţinând administraţiei publice, mediului economic şi societăţii civile, 400 factori de decizie cu impact asupra regiunii”, a declarat prof.univ.dr.Constantin Apostol, managerul proiectului.