Sarcina criptica – cum poti sa nasti fara sa stii ca ai...

Sarcina criptica – cum poti sa nasti fara sa stii ca ai fost insarcinata

10.402
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Probabil ca ai auzit macar o data o poveste despre o femeie care a aflat ca era gravida atunci cand a ajuns la spital direct in durerile facerii. Sau poate ca ai urmarit serialul de televiziune realizat pe acest subiect. Oricum, suntem siguri ca te-ai intrebat: cum e posibil sa fii insarcinata si sa nu stii?

 

Sarcina criptica

Sarcina criptica este o realitate recunoscuta in lumea medicala. De fapt, ea nu este nici macar atat de rara cat ai crede: una din 400 de femei afla ca este insarcinata abia in saptamana 20, respectiv undeva in luna a cincea de sarcina. Iar una din 2500 de femei intra in travaliu fara sa fie constiente de ce anume i se intampla. Statistic vorbind, ai sanse de 3 ori mai mari sa nasti fara sa stii ca ai fost gravida, decat sa nasti tripleti.

 

Cum se poate, totusi, sa nu stii ca esti insarcinata?

Probabil ca primul tau gand merge in directia afectiunilor psihice: o femeie cu un diagnostic grav poate nu realizeaza schimbarile prin care trece organismul sau. Ei bine, statisticile vin sa contrazica aceste ipoteze: numai 8% dintre aceste cazuri se intalnesc la femei cu tulburari de personalitate si doar 5% dintre cazuri apar la femei diagnosticate cu schizofrenie.

La cele mai multe femei, sarcina vine la pachet cu disparitia menstruatiei si cu o serie de alte simptome binecunoscute: sani durerori, greturi matinale, balonare si asa mai departe. Se intampla, insa, uneori, ca gravida sa aiba deja menstruatii neregulate, asadar intarzierea uneia dintre ele sa nu o puna pe ganduri. Alteori, tratamentul cu anticonceptionale sau montarea unui sterilet le face pe femei atat de increzatoare in faptul ca nu se poate sa fie gravide, incat nici nu isi mai urmaresc cu atentie menstruatiile.

In perioada perimenopauzei, apar o serie de tulburari hormonale care fac ca posibilitatea unei eventuale sarcini sa fie mai greu de observat. Faptul ca femeia ia in greutate si fluctuatiile hormonale mimeaza simptomele asociate perimenopauzei, dar pot fi foarte bine asociate oricarei sarcini.

Alte femei raman insarcinate inainte ca menstruatia sa fi revenit dupa o nastere anterioara; fiind oricum o perioada cu modificari hormonale, ele presupun uneori ca schimbarile care survin sunt legate de reglarea organismului dupa nastere.

 

Cat poate dura o astfel de sarcina?

Calendaristic vorbind, o sarcina criptica este dusa la termen in acelasi timp ca si o sarcina normala; uneori ea se poate prelungi usor, din cauza insuficientei hormonale, dar este greu de determinat asta avand in vedere ca o astfel de gravida in general habar nu are cand a ramas insarcinata.

Avand in vedere ca viitoarea mamica nu este constienta de starea sa si nu isi poate ajusta comportamentul corespunzator, fumatul, consumul de alcool, alimentatia dezechilibrata sau expunerea la factori de mediu nocivi (pe care o gravida le-ar evita in mod normal) pot determina nastere prematura.

 

Se poate ca testul de sarcina sa fie fals negativ?

Cele mai multe femei care au o astfel de sarcina “ascunsa” nici nu isi pun problema de a efectua un test de sarcina, avand in vedere ca simptomele sunt absente. Totusi, exista unele dereglari hormonale care pot face ca testele de sarcina efectuate din urina sa fie negative, desi sarcina este in desfasurare. O trecere in revista a testelor de sarcina, in care poti descoperi care sunt cele mai sensibile si mai precise optiuni de pe piata, poti citi pe miculrinocer.ro.

 

Cum e nasterea dupa o sarcina criptica?

Din punct de vedere obiectiv, nasterea dupa o astfel de sarcina este absolut obisnuita, nu exista nici un fel de particularitati care sa o deosebeasca de alte nasteri.

Din punct de vedere subiectiv, pe de alta parte, o asemenea nastere poate fi un veritabil soc pentru o femeie care nu a avut ocazia sa se pregateasca din punct de vedere psihic pentru eveniment.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.