Ministrul Sănătății, despre activitatea de la SJCU Craiova: incompetență, rea voință și...

Ministrul Sănătății, despre activitatea de la SJCU Craiova: incompetență, rea voință și indolență

2.548
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a transmis, șefilor de secții din cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu aceștia la sediul instituției din Bănie, faptul că neregulile și problemele semnalate de către pacienți au la bază incompetența, factor decisiv și în nerezolvarea problemei celor trei aparate Computer Tomograf.

Directorul financiar al spitalului a informat-o pe Sorina Pintea, în legătură cu cele două CT-uri, nefuncționale de doi ani, că problema s-ar fi rezolvat de multă vreme, dar că nu s-a dorit acest lucru.

„Am constatat că în aproape doi ani, două computere tomograf nu au fost reparate, iar acum s-a stricat și cel de-al treilea. Nu știam acest lucru. Probabil că este privatul, aproape în curte și așa explicăm situația. Am discutat cu doamna director financiar și mi-a explicat că lucrurile puteau fi făcute mult mai repede doar că cineva nu a vrut. S-a discutat și problema personalului, cum că nu există posturi, nu există buget. Toate acestea există, dar există foarte multă rea voință”, a declarat Pintea.

Nici la capitolul achiziții, situația nu este una mai bună. Dintr-un buget de 20.000.000 de lei, pentru aparatură și echipamente medicale, reprezentanții SJCU Craiova au reușit să cumpere produse de doar 2.000.000 de lei.

„Am avut o discuție cu șefii de secție din cadrul spitalului pentru că în ultima vreme au apărut câteva cazuri care nu fac cinste acestui spital care, teoretic, ar trebui să fie perla Olteniei. Am avut, aici, Corpul de Control, în decembrie 2018, am avut pe Programul Național de Oncologie, acum două luni, un alt control. Am vrut să prezint rezultatul șefilor de secție, astfel încât să mișcăm ceva. Ministerul Sănătății a alocat Spitalului Clinic de Urgență Craiova, pentru anul acesta, suma de 20.000.000 de lei pentru echipamente și aparatură medicală. Am vrut să văd în ce stadiu este achiziția acestor aparate și cum au fost ele repartizate pe secții. Din păcate, gradul de cheltuire a banilor este de doar 10%. S-au cheltuit 2.000.000 de lei. Procedurile sunt în curs. Eu sper ca până la finele anului acești bani se vor cheltui pentru că este vorba de aparatură de care acest spital are nevoie”, a mai spus Pintea.

S-au găsit vinovații și pentru lipsa citostaticelor. Și în acest caz, proasta organizare sau lipsa de implicare sunt factori decisivi.

„Pe zona de Oncologie, sunt alte aspecte pe care le-am descoperit. Ne veneau vești, de aici, cum că pacienții rămâneau fără citostatice. Foarte interesant pentru mine era că o parte din acele citostatice erau în toată țara, doar la Craiova, nu. Corpul de Control a scos în evidență faptul că existau, aici, niște proceduri foarte greoaie. Nu exista comunicare între farmacie, Achiziții, coordonator de program. Sincopele în aprovizionare nu erau justificate și nu răspundea nimeni pentru că acei pacienți rămâneau practic fără citostatice. Șeful Corpului de Control va reveni la Craiova nu să taie capete, ci să încerce să organizeze un pic activitatea, inclusiv pe zona de resurse umane. Am înțeles că a fost un șef care a plecat și foarte bine că a plecat. Am schimbat manageri aici, trei în ultimii doi ani, nu vom mai schimba manageri și directori medicali, ci îi vom aduna împreună cu cei de pe secții pentru a soluția problemele. Oltenia merită un alt spital, cu siguranță. Până când Spitalul Regional va fi gata, lucrurile nu pot fi lăsate așa”, a completat Sorina Pintea.

Aceasta a mai anunțat că în luna octombrie se deschide Radioterapia spitalului. Mai este nevoie de un medic, s-a scos postul la concurs, iar lucrurile se vor rezolva, a dat asigurări ministrul Sănătății.

Făcând un bilanț al celor depistate la Craiova, în ultima vreme, Sorina Pintea a cerut scuze pacienților.

„Nu am văzut niciodată atâta incompetenţă şi indolenţă. Îmi cer scuze pacienţilor. Eu sunt realistă. Dumnealor nu merită un astfel de serviciu medical, un astfel de tratament”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.