„Legenda lui Dragobete”, la Muzeul Olteniei

„Legenda lui Dragobete”, la Muzeul Olteniei

1.091
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Secţia de Ştiinţele Naturii, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, organizează vineri, 19 februarie, ora 10.15, în cadrul proiectului educativ „BIOS-ART”, modulul de educaţie animalieră plastică, cu tema „Legenda lui Dragobete”.

 

Manifestarea culturală, propune prin prezentări muzeologice, naraţiuni de gen interactiv, module tematice cât mai motivante, să promoveze în rândul preşcolarilor legendele şi miturile specifice primăverii, într-o manieră care să determine acţiuni afective necesare descoperirii, cunoaşterii şi reţinerii sărbătorilor celebrate, în luna februarie, de către români.

 

Tema este inedită şi educativă fiindcă sunt din ce în ce mai puţini cei ce cunosc faptul că, iniţial, Dragobetele sau Dragomir, cum era cunoscut la sate, a fost închipuit de vechii daci, ca un flăcău voinic, chipeş, care sălăşluia prin păduri şi îndrăgea foarte mult animalele. Dacii îl considerau pe Dragobete, un zeu peţitor, un naş ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor şi sortea ca acestea, fie că sunt insecte, păsări etc, dacă “se întâlnesc” şi “logodesc” în ziua de 24 fabruarie, se vor iubi tot anul.

 

Ulterior, românii l-au transformat pe Dragobete, fiul Babei Dochia, într-o zeitate ce îi ocroteşte şi le poartă noroc şi oamenilor, devenind astfel şi protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete.

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1774

    Mda, dacii, tată, și satele lor … și zeul cu nume slav, Dragobete Dragomir. Dac de la mama lui, cu smântână de oaie pe barbă! Itak, pui de dac.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.