Ora de religie, doar la cerere în anul școlar 2015 – 2016

Ora de religie, doar la cerere în anul școlar 2015 – 2016

1.136
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

În anul școlar 2015  – 2016, părinții care își vor dori ora de religie pentru copiii lor, vor trebui să depună la școală o cerere în care vor solicita acest lucru, potrivit deciziei Curții Constituționale.

Decizia Curții Constituționale referitoare la ora de religie se aplică din septembrie 2015, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cimpeanu. Această decizie vine după ce în luna noiembrie a anului trecut, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru nefrecventarea orelor de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, judecătorii precizând că părinţii care îşi doresc frecventarea orelor acestei discipline de către copii lor vor trebui să facă o solicitare în acest sens.

Poziția Ministerului vine după ce vineri a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR, care statuează ca este neconstituțional să ceri persoanei care alege să nu studieze religia să facă solicitare de a se retrage de la ora. Emil Moise, profesorul care a ridicat această excepție de neconstituționalitate, a declarat însă pentru HotNews.ro că până când Parlamentul va pune Legea educației în acord cu decizia CCR, „Constituția spune că se suspendă dispozițiile neconstituționale. Asta înseamnă că nu mai putem preda religia în aceste 45 de zile”.

Judecatorii CCR au constatat că modul în care a fost reglementată prin Legea educației „oferta educațională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conștiință”. Întrebat dacă Ministerul Educației poate aplica decizia Curții Constituționale din septembrie 2015, și nu de astăzi, Augustin Zegrean – președintele CCR – a declarat pentru HotNews.ro că „decizia Curții este general obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial”.

 

Sursă text: Hotnews.ro



2 COMENTARII

  1. #1
    Der fliegende Holländer
    Data de inscriere
     17-11-2006
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    1673

    Excelent

    a€œReligion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.a€ -Seneca
  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     23-02-2015
    Locatie
     Londra
    Mesaje
    45

    Mi se pare corect!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.