Cheltuielile comune trebuie plătite obligatoriu la bloc

Cheltuielile comune trebuie plătite obligatoriu la bloc

90.536
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)
Hands of female entrepreneur working with bills and documents

Viața la bloc presupune multe compromisuri. Totuși, cum nu toată lumea își permite să trăiască la curte, e nevoie să ne supunem regulilor, dar și legislației în vigoare. Iar proprietarii de apartamente trebuie să le respecte, chiar dacă le creează frustrări.

Potrivit legislației în vigoare, toți proprietarii de apartamente la bloc, chiar și cei care au apartamente de închiriat în Craiova sau în alte regiuni ale țării, fără nicio excepție, trebuie să plătească acele cheltuieli comune ale blocului. Mai exact, niciun proprietar de apartament la bloc nu poate fi exceptat automat de la plata unor cheltuieli comune. Scutirile pot fi decise doar cu acordul celorlalți proprietari.

Ce se consumă se plătește

Chiar dacă ar putea părea nefiresc, anumite cheltuieli comune trebuie plătite. Deși nu folosesc o parte din proprietatea comună, cum ar fi liftul, potrivit legislației asociațiilor, proprietarii de apartamente la bloc nu pot fi exceptați, în mod automat, de la plata cheltuielilor aferente. În schimb, exceptarea de la plata unor cheltuieli comune se poate stabili printr-o hotărâre a adunării generale.

Potrivit Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, „[n]iciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”.

Cu alte cuvinte, chiar dacă nu folosește o parte a proprietății comune, un proprietar de apartament de bloc nu poate decide, cu de la sine putere, să nu mai plătească cheltuielile comune (sau o parte din acestea) ce-i revin.

Există o excepție

Este vorba despre plata unor cheltuieli legate de funcționarea liftului. Mai exact, cei ce locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, dar și la etajul unu în clădirile fără mezanin pot fi scutiți, în baza unei hotărâri a adunării generale, de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului. Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către fiecare apartament în parte.

Care sunt cheltuielile comune

În funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile comune pot fi:

– cheltuieli raportate la numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în fiecare apartament;

– cheltuieli pe consumuri individuale;

– cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

– cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

– cheltuieli pe consumatori tehnici;

– cheltuieli de altă natură.

După cum stabilește legislația în vigoare privind asociațiile de proprietari, adunarea generală “este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”, iar adunarea generală ordinară este convocată de președintele asociației, de comitetul executiv sau de cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.

Restanțele la întreținere te pot lăsa fără casă

Locatarii ar putea avea doar 20 de zile să plătească datoriile la bloc. Spre deosebire de 30, cum e acum. De asemenea, termenul de la care vor avea de plătit și penalități de întârziere ar putea să fie scurtat. Aceste posibile modificări sunt propuse într-un proiect legislativ prin care se urmărește modificarea substanțială a Legii asociaților de proprietari nr. 196/2018. Însă acesta e termenul minim după care pot fi aplicate astfel de penalități. Iar Legea asociațiilor permite și un termen extins, chiar și de 40 de zile, pentru achitarea datoriilor. Pe de altă parte, cuantumul penalităților nu poate depăși 0,2% pe zi de întârziere.

Spre exemplu, un proprietar cu datorii mai vechi de 3 luni, care depășesc 3.000 de lei, poate rămâne fără casă. Căci legea prevede ca președintele sau administratorul să le treacă în cartea funciară a datornicului. Asta înseamnă că, până nu își achită datoriile, proprietarul nu își poate vinde apartamentul. Printre documentele necesare vânzării se numără actele de cadastru, intabularea și extrasul de carte funciară.

Ce obilgații au proprietarii față de chiriași

Proprietarul este obligat să asigure toate cele necesare pentru utilizarea imobilului în bune condiții și în stare corespunzătoare de utilizare. Dar numai de comun acord cu chiriașul. Prin urmare, proprietarul nu poate intra oricând și după bunul plac în imobilul închiriat. Ci numai cu acordul prealabil al chiriașului. Tot proprietarul este obligat să se ocupe de reparații și de înlocuirea bunurilor defecte. Spre exemplu, dacă s-a ars un bec, nu intră în obligațiile chiriașului să-l schimbe, decât numai dacă așa au convenit părțile.

Chiriașul este obligat să păstreze în bune condiții bunurile primite și să anunțe proprietarul ori de câte ori intervine vreo defecțiune. Tot în obligațiile chiriașului intră și plata chiriei în întregime și la timp. Și trebuie să predea imobilul în starea în care i-a fost închiriat la început. Dacă se încalcă aceste obligații, proprietarul poate solicita rezilierea contractului și daune materiale. De menționat că nu chiriașului îi revine obligația de a plăti cheltuielile de întreținere la asociația de proprietari, ci numai proprietarului.



2 COMENTARII

  1. #1
  2. #2

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.