Aeroporturile din ţară au fost tranzitate anul trecut de 16,4 milioane de pasageri, traficul aerian ajungând astfel la un nou nivel record. Cel mai mare număr de pasageri a atras anul trecut aeroportul Henri Coandă (Otopeni), care a încheiat anul cu un trafic de aproape 11 milioane de pasageri. Spre comparaţie, Heathrow din Londra, cel mai mare aeroport european, are un trafic de pasageri de opt ori mai mare, Frankfurt de şase ori mai mare, iar Budapesta cu circa un milion de pasageri în plus faţă de Otopeni.
Aeroportul din Iaşi va deveni anul acesta al patrulea din ţară care va trece de un milion de pasageri anual. Cele mai mari trei aeroporturi din ţară – Otopeni, Cluj şi Timişoara – generează în prezent 85% din traficul aerian din România. Craiova (222.320 pasageri), Târgu-Mureş (287.621 p) şi Iaşi (882.628 p) sunt campioanele creşterilor în perioada 2010 – 2016.
Traficul celui mai mare aeroport din ţară reprezintă 67% din numărul de pasageri înregistraţi de aeroporturile din România. Podiumul este completat de aeroporturile din Cluj-Napoca (aproape 1,9 milioane de pasageri) şi din Timişoara (1,16 milioane de pasageri). Împreună, cele mai mari trei aeroporturi din ţară aduc 85% din traficul de pasageri total înregistrat pe cele 16 aeroporturi din România.
Creşterea numărului de persoane care au ales să călătorească cu avionul vine în contextul în care veniturile românilor au crescut, companiile low-cost au venit cu tot mai multe promoţii, iar preţurile zborurilor au devenit din ce în ce mai accesibile. În plus, România a crescut în ochii străinilor ca destinaţie de vacanţă, în condiţiile în care este considerată o ţară mai sigură decât Turcia sau Franţa de exemplu, dar este văzută şi ca o parte a Europei încă necucerită.
Faptul că cea mai mare parte din pasageri sunt români creează un dezechilibru în ceea ce priveşte gradul de umplere al avioanelor atunci când pleacă din România şi când se întorc în România. În Bulgaria 47% din pasagerii care zboară cu Ryanair sunt străini, în timp ce în Cehia rata ajunge la 84%.
În total, în unităţile de cazare din toată ţara s-au înregistrat anul trecut 2,4 milioane de sosiri ale străinilor, arată datele de la Statistică.
Operatorii aerieni Tarom, Blue Air, Wizz Air şi Ryanair conectează în prezent Bucureştiul de cele mai importante oraşe de ţară, iar Blue Air a pariat chiar pe zborurile regionale care leagă oraşe precum Constanţa, Timişoara, Iaşi sau Cluj-Napoca.În total, circa 40 de companii aeriene activează pe plan local. Pentru următorii ani se estimează o continuare a creşterii traficului de pasageri la nivel mondial, tendinţă care se va vedea şi în România.
Sursa: zf.ro
Foto: arhivă