Dinți ficși într-o zi: ce presupune procedura de refacere a danturii și...

Dinți ficși într-o zi: ce presupune procedura de refacere a danturii și cum te pregătești

5.283
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Refacerea danturii într-o zi este o procedură pe care o vei regăsi, de cele mai multe ori, sub denumirea de „dinți ficși într-o zi” sau „implanturi dentare cu încărcare imediată”.

Pe scurt, tratamentul implică înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă sau deteriorați, care nu mai pot fi salvați, cu implanturi dentare și coroane fixe; totul, în doar 24 de ore. Este o procedură modernă, care te ajută să refaci dantura în timp scurt, fără neplăceri și drumuri frecvente în cabinetul stomatologic. Tratamentul este ideal atunci când o mare parte dintre dinții naturali au fost pierduți sau nu mai pot fi salvați ori dacă timpul pe care îl ai la dispoziție este unul foarte limitat – spre exemplu, dacă petreci în țară doar o perioadă scurtă de timp și ai nevoie de finalizarea rapidă a lucrărilor dentare.

Iată ce presupune tratamentul și cum te poți pregăti pentru el.

Consultația în clinica stomatologică

Primul pas este să consulți un medic stomatolog sau un specialist în implanturi dentare. În timpul consultației, medicul va evalua starea ta generală de sănătate, veți discuta despre opțiunile de tratament și va determina dacă ești un candidat potrivit pentru implanturi dentare cu încărcare imediată.

Radiografia panoramică și alte investigații

În cadrul primei consultații sau imediat după va fi necesar să faci câteva investigații și analize. Spre exemplu, radiografia panoramică va oferi o imagine de ansamblu asupra cavității orale, iar anumite analize de sânge îi vor spune medicului dacă ești pregătit pentru intervenția chirurgicală – în timpul acesteia vei fi anesteziat, la procedură participând și un anestezist. Desigur, stomatologul îți va da mai multe detalii și îți va recomanda testele în funcție de istoricul tău medical.

Planificarea tratamentului prin implanturi dentare

Dacă ești eligibil pentru procedură, medicul va crea un plan de tratament personalizat, inclusiv numărul de implanturi necesare și tipul de coroane care vor fi utilizate. Pentru a beneficia de dinți ficși în 24 de ore, totul va fi pregătit și pus la punct înainte ca implanturile să fie inserate în structura osoasă a mandibulei sau maxilarului.

Pregătirea pentru procedură

În ziua procedurii, este important să ai stomacul gol, să fii bine odihnit și să iei medicamentele recomandate de medic conform instrucțiunilor primite. Asigură-te că ai un plan de transport pentru întoarcerea acasă, deoarece poți să resimți încă influența anesteziei locale sau generale.

Dinți ficși în 24 de ore. Procedura în sine

Așa cum aflăm și de la missionimplantcenter.com, procedura dinți ficși într-o zi implică extragerea dinților deteriorați (dacă este cazul), inserarea implanturilor dentare în oasele maxilare și aplicarea coroanelor dentare fixe sau a protezei dentare fixe în aceeași zi. Procedura poate dura câteva ore, în funcție de complexitatea cazului. De reținut, lucrarea, chiar dacă este fixă, este provizorie. După vindecarea totală a gingiei și recuperarea postoperatorie vei beneficia de proteza definitivă.

La ce să te aștepți imediat după inserarea implanturilor

După procedură, este posibil să simți disconfort și umflătură locală. Medicul îți va prescrie medicamente pentru gestionarea durerii și îți va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea postoperatorie, inclusiv regulile de igienă dentară recomandate. Este important să urmezi aceste recomandări și să îți administrezi tratamentul corect.

Reevaluare și ajustări ulterioare

După procedură, medicul va programa consultații de urmărire pentru a verifica evoluția procesului de vindecare și a face ajustări, dacă este necesar. În cazul protezelor fixe pe implanturi dentare, lucrarea definitivă se va monta doar după vindecarea completă a țesutului afectat.

După cum vezi, medicina modernă este capabilă să ne ofere o mulțime de avantaje, atunci când vine vorba despre eficiența și acuratețea tratamentelor dentare chiar și atunci când majoritatea dinților naturali au fost pierduți. Cu toate acestea, este important să discuți în detaliu cu medicul tău stomatolog pentru a înțelege complet ce presupune procedura de dinți ficși în 24 de ore și beneficiile și riscurile asociate. Chiar dacă procedura este o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați, nu trebuie să uităm că fiecare dintre noi este unic, iar abordarea medicală trebuie să fie și ea una personalizată.

Photo: UnsplashSpune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.