Febra este un simptom frecvent întâlnit la copii și unul care poate avea multiple cauze. Nu reprezintă întotdeauna un motiv de panică, dar nici nu trebuie ignorată. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre posibilele cauze ale febrei la copii și când poate fi ea un motiv de îngrijorare!
Care sunt cele mai comune cauze ale febrei la copii?
Febra la copii, deși poate părea alarmantă pentru părinți, nu este o boală, ci un semn că organismul luptă împotriva unei anumite afecțiuni sau infecții. În majoritatea cazurilor, febra la copii este cauzată de infecții virale. Poate fi vorba de răceală, gripă sau alte infecții ale tractului respirator, de infecții digestive precum gastroenterita ori de boli infecto-contagioase precum varicela sau boala mână-gură-picior.
Tot din categoria cauzelor comune ale febrei la copii fac parte și infecțiile bacteriene. Posibile explicații pentru febra celui mic pot fi, de exemplu, pneumonia, infecțiile tractului urinar sau cele ale rinichilor.
Ce alte cauze poate avea febra la copii?
Cauze mai rare ale febrei la copii sunt: imunizările (copilul poate dezvolta febră de scurtă durată după administrarea unui vaccin), anumite afecțiuni inflamatorii (ex: boala Kawasaki, unele tipuri de artrită, precum artrita idiopatică juvenilă, și unele tumori), bolile infecțioase, anumite medicamente, insolația, transfuzia de sânge, tulburările la nivelul creierului, unele tipuri de cancer și unele boli autoimune.
La unii copii apare o creștere a temperaturii corporale în perioada creșterii dinților, însă este important de reținut că erupția dentară nu provoacă o febră mai mare de 37.8 °C.
Când reprezintă febra la copii un motiv de îngrijorare?
Febra nu este întotdeauna un motiv de panică sau o indicație că este necesară o vizită urgentă la medic. În cazul copiilor mai mari de 3 luni, o febră ușoară (sub 38°C) poate fi tratată acasă, cu repaus și lichide, fără a fi neapărat necesară administrarea de medicamente antitermice. O febră peste 41,5°C, persistentă, poate fi însă periculoasă. Cu toate acestea, reacția părinților ar trebui să depindă de vârsta copilului, de ce alte simptome apar și eventualele afecțiuni cronice. De asemenea, este important de reținut că temperatura normală a corpului poate varia în funcția de vârsta copilului și de momentul zilei.
În general, se recomandă prezentarea la medic dacă, pe lângă febră, copilul mai prezintă și simptome precum migrenă, erupție cutanată bruscă, vărsături persistente, dureri abdominale și convulsii, dacă este greu de trezit sau nu bea suficiente lichide (la bebeluși se poate monitoriza numărul scutecelor ude, iar la copiii mai mari frecvența urinărilor; primii ar trebui să ude cel puțin patru scutece pe zi, iar cei din urmă ar trebui să urineze cel puțin la fiecare 8 până la 12 ore).
De asemenea, dacă febra copilului durează mai mult de cinci zile, este mai mare de 40°C sau nu scade cu tratament antitermic, este important să se consulte un medic. Vârsta copilului reprezintă, este de asemenea, un factor important. La copiii cu vârsta sub 3 luni, febra poate fi singurul semn al unei boli grave, iar la nou-născuți chiar și o febră ușoară (sub 36,5°C rectal) poate fi un semn de alarmă ce nu ar trebui ignorat.
Când copilul are febră, înseamnă, de obicei, că sistemul său imunitar luptă activ împotriva unui agent patogen, cum ar fi un virus sau o bacterie. De cele mai multe ori, febra este inofensivă. Cu toate acestea, în funcție de vârsta copilului, de cât de mult durează, de cum reacționează la tratament și de ce alte simptome o acompaniază, poate fi periculoasă. Este important să o monitorizezi cu atenție și să consulți un medic atunci când este necesar.
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Dacă observi simptome îngrijorătoare la copilul tău, programează-l la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/febra-la-copii-ce-trebuie-sa-stii
https://www.medlife.ro/articole-medicale/temperatura-corpului