Ambrozia le dă de furcă autorităților din Craiova. Proprietarii terenurilor private depistați...

Ambrozia le dă de furcă autorităților din Craiova. Proprietarii terenurilor private depistați și amendați de primărie

2,458
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5.00)

Tot mai mulți craioveni fac sesizări cu privire la terenurile acoperite cu ambrozie, planta dându-le mari bătăi de cap persoanelor alergice. La rândul lor, autoritățile spun că acționează intens în acest sens, fiind constituite echipe care intervin pe sectoare și una care se deplasează la urgențe.

Ambrozia reprezintă o mare problemă la nivelul municipiului Craiova, anual, fapt confirmat atât de către cetățenii care trimit continuu sesizări cât și de către autorități.

Locuitorii urbei cer ajutor fie reclamând prezența plantei, în anumite zone, la sediul sediul Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova, fie la Telefonul Cetățeanului.

Autoritățile încearcă să rezolve aceste probleme, acțiunile de combatere fiind în plin proces de derulare. Astfel, au fost formate echipe care acționează pe această linie, important fiind ca și cetățenii care au terenuri private să intervină.

„RAADPFL Craiova a demarat acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei de pe terenurile aparținând domeniului public. Craiovenii care observă tufe de ambrozie sunt rugați să ne sesizeze, cel mai rapid, pe pagina de facebook a instituției (RAADPFL Craiova), urmând ca o echipă a RAADPFL Craiova să intervină  în cel mai scurt timp. Facem un apel la cetățenii care dețin terenuri private să ia măsurile de toaletare a spațiilor verzi. Menționăm faptul că pe terenurile proprietate privată, proprietarii sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin. Avem echipe pentru 13 sectoare și una de intervenție rapidă. Am efectuat deja o primă fază, de tăiere a ambroziei, acolo unde a fost depistată, și deja am început monitorizarea terenurilor unde planta a reapărut ”, a explicat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

Foarte important este, spune Aurelia Filip, ca și cetățenii să se implice în astfel de situații. Sunt cazuri, menționează directorul RAADPFL, nu puține la număr, când echipa se deplasează pentru tăierea unui singur fir de plantă.

„Facem apel și chiar îi rog, personal, pe cei care locuiesc la curte, să se ocupe și dumnealor de smulgerea plantei, dacă văd un fir de ambrozie. Primim telefoane și pentru un singur fir. Colegii au mers poate și 10, 12 kilometri să smulgă un fir de ambrozie. Sunt multe astfel de cazuri. În situația terenurilor private acoperite cu ambrozie, sunt echipe formate pentru ca suprafețele să fie depistate, urmând ca proprietarii să fie amendați de Primăria Craiova”, a mai spus Filip.

Se încearcă, anul acesta, și distrugerea plantei prin stropire cu o anumită substanță, lucru nu foarte sigur după cum spun autoritățile.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute.

Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii.

2 COMENTARII

 1. #1
  Gamer
  Data de inscriere
   16-08-2007
  Locatie
   1 MAI
  Mesaje
  505

  Da la tutun nu sunt alergice persoanele astea?

 2. #2
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  7575

  Mie imi place ambrozia.. dar mie imi plac aproape toate ierburile.. Lasa mai bine sa fie iarba peste tot decat desert ca in Sahara..
  Dimineata pe racoare miroase foarte frumos ambrozia.. imi place. Mai tusesc si eu cateodata de la polenul ei dar nimic deranjant.
  E adevarat ca unii oameni sunt alergici dar oamenii sunt alergici cateodata la toate kkturile. Si eu sunt la unele medicamente.. sau chimicale.. dar la produse naturale n-am probleme.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.