Inaugurare cu mare fast, ieri, la Craiova, unde ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, liderul PSD, Liviu Dragnea, parlamentarii de Dolj și angajați ai Primăriei Craiova au ”deschis” porțile noilor corpuri medicale aparținând Spitalului Municipal ”Filantropia”. Pacienții nu au deocamdată ”intrare” fiindcă unitatea nu are încă avizul ISU, însă directorul medical a precizat că documentul ar urma să fie eliberat săptămâna viitoare.
A privit fotografiile cu vechiul schelet din curtea Spitalului de Boli Infecțioase, pe care au fost ridicate corpurile noii construcții, a pășit în saloane, s-a interesat de dotări, apoi a concluzionat: ”Îmi aduc aminte că m-a chemat Olguţa să discutăm despre câteva proiecte ale oraşului. Ea e o fată curajoasă, dar, atunci, singură, nu putea să aibă capacitatea să se apuce de toate. M-a dus şi la vechile clădiri care se aflau aici – eu i-am spus să aibă curaj pentru că va fi sprijinită, mai ales dacă va găsi resurse finaciare pentru construcţie. Este un spital foarte bine executat. Felicit constructorul, am înţeles că este cel care a executat şi Centrul Vechi al Craiovei. Sper să rămână în picioare, să nu fie şi el atacat cu ceva. Conceptul este foarte modern şi există dotările necesare”, a declarat Liviu Dragnea presei după încheierea turului spitalului.
Anterior, la primire, directorul medical Lorena Dijmărescu i-a relatat oaspetelui câte ceva din istoria celui mai nou spital construit în România, completat la nevoie de ministrul Muncii.
”A trebuit să ne mutăm aici. Am fost puțin constrânși de situația în care am ajuns prin a pierde clădirea veche a spitalului în instanță și, atunci, fiind o situație de urgență, primăria s-a implicat pentru a reuși să ne mutăm în condiții umane. Proiectul a ieșit mult peste așteptările noastre, nu este numai un spital care să deservească niște servicii medicale de rutină, este primul spital public din România realizat după revoluție și este la standarde europene. Construcția propriu-zisă a început anul trecut, dar demersurile acum trei ani”, a precizat directorul în fața audienței. Iar fostul edil, Olguța Vasilescu, a venit cu completări:
”Scheletul era abandonat din 1993. Am căutat vreo trei locații atunci, pentru spital, până la urmă am rămas la acesta. Este bună pentru că lângă este și spitalul de boli infecțioase și atunci se poate face o trecere mai ales pentru cazurile de urgență. E cea mai mare investiție din România, după Revoluție, făcută din fonduri exclusiv de la bugetul Primăriei Municipiului Craiova. Valoarea este de aproximativ 8 milioane de euro, aparatura este cumpărată în ultimii trei ani, deci este nouă, mobilierul este tot nou și mai trebuie plasmele. În rest, este dotat cu absolut tot ce are nevoie”.
După explicațiile Olguței Vasilescu, directoare spitalului și-a reluat expunerea: ”Clădirea este securizată prin toate sistemele de securizare, este sub supraveghere video cu interconectivitate între secții, avem avertizoare electrice, deci nu se fumează în spital. Toate sistemele sunt active, sunt filtre biologice, sterilizarea aerului se face prin sistemul de climatizare, toată structura este nouă, tot mobilierul”., a mai precizat Lorena Dijmărescu.
Întrebată când va avea loc adevărata deschidere, cea pentru pacienți, aceasta a răspus: ”Sperăm că de săptămâna viitoare. Practic, azi deschidem porțile unui nou spital și așteptăm, avem avizele luate, mai avem avizul de la ISU, care iese săptămâna viitoare. Eu sper că de luni”.