DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Înscrierile pentru Programul „Rabla pentru electrocasnice” vor începe în 17 iunie, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor debuta în 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie, a anunțat ministrul Mediului. 

În cadrul acestei ediții a programului, nu mai pot fi achiziţionate televizoare.

„Anul trecut, am reuşit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut”, a afirmat Tanczos Barna.

Potrivit Ministerului Mediului, bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut.

Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului, în 2022: astfel, sesiunea I se va derula în lunile iunie-iulie 2022, iar sesiunea a-II-a se va desfăşura în lunile noiembrie-decembrie 2022.

Echipamentele finanţate în cadrul programului sunt împărţite în trei categorii eligibile: 1. Maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, 2. Laptopuri şi tablete, 3. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Programul vine, anul acesta, şi cu câteva modificări. Una din acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament, în cursul acestui an. De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O altă modificare intervenită în Programul „Rabla pentru Electrocasnice 2022” se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

În funcţie de echipamentele finanţate prin program, valoarea voucherelor este:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;

400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

500 de lei pentru laptopuri;

300 de lei pentru tablete.

Calendarul primei ediţii a Programului „Rabla pentru Electrocasnice”:

17 iunie, ora 10.00 – 23 iunie, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populaţiei în program/crearea conturilor;

24 iunie, ora 10.00 – 30 iunie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populaţia poate rezerva vouchere pentru categoria: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;

1 iulie, ora 10.00 – 7 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populaţia poate rezerva vouchere pentru laptopuri şi tablete. Pentru această etapă e prevăzut un buget de 10.000 mii lei;

8 iulie, ora 10.00 – 14 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiţionat, uscătoarelor de rufe şi aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.