Primăria Craiova acuzată că a gravat numele primarilor pe o plăcuță amplasată...

Primăria Craiova acuzată că a gravat numele primarilor pe o plăcuță amplasată în Parcul „Romanescu” fără a respecta proiectul inițial. Ce spun autoritățile

3.129
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Reprezentanții Primăriei Craiovei au fost somați să dea jos o plăcuţă cu numele edililor PSD, care a fost amplasată recent la intrarea secundară a Parcului „Nicolae Romanescu”, acolo unde au fost efectuate lucrări de renovare, fapt stabilit în urma unui control efectuat de către Direcția Judeţeană pentru Cultură Dolj. 

Verificarea a fost efectuată, potrivit adresei trimise de Direcția de Cultură Dolj, în data de 20 iulie. Funcționarii instituției au constatat, cu această ocazie, că inscripționarea numelor primarilor Craiovei pe plăcuța amplasată la intrarea în parc nu respectă documentația avizată inițial.

În prim-plan a fost trecut numele fostului primar Lia Olguţa Vasilescu (2012-2017), deasupra lui Nicolae Romanescu (1899-1899) şi pe al actualului edil PSD, Mihail Genoiu (2017-…), deasupra lui Ulysse Boldescu (1890-1894).

Reprezentanții Primăriei Craiovei au la dispoziție 30 de zile să remedieze neconcordanțele.

„În urma deplasării pe teren efectuate la data de 20 iulie de către funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Cultură Dolj, s-a constatat faptul că inscripţionarea numelor primarilor Craiovei nu respectă planşa din documentaţia avizată. În consecinţă, vă solicităm ca, în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei, să remediaţi neconcordanţele, în sensul modificării listei primarilor Craiovei, astfel încât ordinea şi dispunerea numelor acestora să respecte ordinea avizată”, se precizează în adresa Direcţiei de Cultură Dolj.

În replică, reprezentanții Primăriei Craiovei spun că lucrările la statuia de la intrarea secundară în Parcul Romanescu, inclusiv ordinea plăcuțelor cu numele primarilor, sunt executate conform prevederilor legale și că au fost recepționate de o comisie din care a făcut parte și reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Dolj.

„Lucrările de construire aferente investiției ”Modernizare acces în Parcul Nicolae Romanescu și amplasare statuie” au fost executate cu respectarea avizului nr.101/Z/17.09.2019 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, conform căruia au fost avizate favorabil lucrările de modernizare acces în Parcul Nicolae Romanescu și amplasare statuie, în conformitate cu prevederile memoriului tehnic și cu planșele anexă A-03 plan de situație – propunere și A-08 propunere soclu statuie. Piesele desenate denumite generic ”simulare foto”, între care se regăsește și planșa A-06 lista primari Craiova-simulare 3D, nu reprezintă o componentă obligatorie a documentației tehnice întocmite în vederea obținerii autorizației de construire, prevăzute în anexa nr.1 – CONŢINUTUL – CADRU al documentaţiei tehnice D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. ”Simularea foto” este o planșă solicitată suplimentar de către autoritatea emitentă a autorizației de construire, cu titlu de exemplificare/randare suplimentar față de documentația tehnică prevăzută de lege, în vederea creării unei viziuni de ansamblu, înaintea etapei de execuție.

Aceste planșe nu se vizează spre neschimbare și nu stau la baza executării lucrărilor de construcții. În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și ale Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, executarea lucrărilor de construcții se face pe baza unui proiect tehnic și a unor detalii de execuție întocmite de către colective de specialiști și redactate în baza unor normative de proiectare. Prin urmare, ”Simularea foto” nu constituie detaliu de execuție, extras PT sau extras PAC, astfel încât să fie necesar a fi elaborată la nivel de detaliu și urmărită ca planșă directoare în execuția lucrărilor autorizate”, informează Primăria Craiova.

La finalul lucrărilor, comisia de recepție a semnat, fără opinii separate în cadrul acesteia, recepția lucrărilor executate, inclusiv lista primarilor Craiovei din documentația proiectului de execuție actualizat la data finalizării lucrărilor ”as built” aflată în concordanță cu realitatea din teren, mai spun cei din primărie.

„Nu lipsit de relevanță este și faptul că după încheierea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nu se mai pot face solicitări de remediere de lucrări dacă acestea nu au fost consemnate în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Numele fiecărui primar a fost poziționat în ordine cronologică, de la stânga la dreapta, pe două rânduri, începând cu primarii din secolul 19 aflați pe rândul de jos și continuând cu cei din zilele noastre pe rândul superior. Astfel, ordinea în care apar suprapuse pe verticală, într-un anume loc, numele primarilor din epoci diferite reiese strict din criteriul cronologic respectat de la stânga la dreapta pe ambele rânduri. De altfel, se poate observa cu ușurință că numele primarului Nicolae Romanescu apare în alte trei locuri singur, urmând să îi fie suprapuse numele viitorilor trei primari Craiovei, indiferent despre cine va fi vorba”, se mai arată în informarea făcută miercuri.

Proiectul a constat în modernizarea accesului în parc, transformarea zonei de parcare într-una pietonală şi reamplasarea statuii cu cei doi cai pe un soclu nou, întrucât cel vechi era deteriorat.

3 COMENTARII

 1. #1
  De-al casei
  Data de inscriere
   03-03-2011
  Mesaje
  475

  Numai numele Olgăi nu il mai vazusem pe o statuie…asa ceva! Nici macar bunul simt de a inscriptiona numele tuturor primarilor cum era inainte nu l-au avut! Dar cu atatea nume..cum sa se mai vada numele lor scris asa mic??! Cam asta conteaza pt. ei…fala! Las-o naiba de educatie ca nu faci nimic cu ea…CE RUSINE CE RUSINEEE!! Si cand te gandesti ca sunt destui cei care idolatrizeaza chestile astea fara bun simt!

 2. #2
  Member
  Data de inscriere
   13-03-2010
  Mesaje
  105

  Wow!dupa doar un mandat ti se pune numele pe statuie.gata,intra olguta in eternitate….

 3. #3
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  7670

  Ce scuze penibile… Eu as zice sa nu se mai treaca pe placutele alea memorative numele primarilor vechi ci doar numele lui Bulucea, Solomon, Olguta si Genoiu. In cazul asta ar avea spatiu sa le scrie si mai mari cu litere de o schiopa sa se vada din avioanele care vin sa aterizeze pe aeroport.

  AA.. si l-am uitat pe Dinca Marinica ca si ala a fost premar interimar la Craiova.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.