Și Cula Cernăteștilor intră în reparații

Și Cula Cernăteștilor intră în reparații

5.152
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Contractul de finanțare pentru demersul care vizează restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, a fost semnat, ieri, între Consiliul Județean Dolj și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR) Oltenia. Proiectul, cu o valoare totală de peste 450.000 de euro, se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având prevăzută o durată de implementare de 46 de luni.

Cule Cernăteștilor, ca și Cula Izvoranu-Geblescu – este un obiectiv înscris în lista monumentelor istorice de interes național, încadrat în categoria A. A fost construită în secolul al XVIII-lea, din necesitatea micii boierimi de a se apăra împotriva incursiunii trupelor otomane de la sud de Dunăre.

Ideea acestui proiect a pornit de la un semnal de alarmă pe care l-a tras, în urmă cu câțiva ani, Uniunea Arhitecților din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, iar semnalul a fost cu atât mai puternic cu cât astfel de construcții fortificate se regăsesc cu precădere în zona de sud a României – în Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Gorj, Argeș și Teleorman. Alături de Cula Cernăteștilor, intenționăm să restaurăm și să consolidăm Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, pentru care am semnat deja contractul de finanțare la începutul acestei luni. Astfel, odată finalizat acest amplu demers, cele două obiective de o importanță cultural-istorică deosebită vor putea fi integrate în circuite turistice”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Potrivit acestuia, această culă se află într-o stare mai bună decât cea din Brabova, pentru că, în anii ‘60, ea a fost preluată și restaurată de către comunitatea locală, iar în prezent funcționează ca un mic muzeu.

Intervenția va consta în lucrări de consolidare și restaurare, care nu afectează autenticitatea clădirii, în finisaje interioare și exterioare, în realizarea instalațiilor necesare, în digitizarea obiectivului și reamenajarea punctului muzeal, deoarece în momentul de față funcționează ca muzeu al artei populare.

 

Proiectul „Restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteștilor“ are o valoare totală de 453.380 de euro, din care 347.067,52 euro reprezintă asistența financiară nerambursabilă.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6876

    Curios cum primarii care s-au perindat pe acolo nu au facut nimic sa retina tinerii prin proiecte in comunele alea. Daca te duci pe acolo ai sa constati ca jumatate din populatie a plecat. De tineri nu mai zic. Sunt aproape toti plecati in Europa. Eu am toate rudele/verii plecati prin Franta, Germania, Austria.. Africa.. si eu ma minunez pe unde sunt. Asa ca asta e praf in ochi. O sa se pustieze de tot satele alea.

    Cine naiba se duce sa viziteze cula cernatestilor??? Voi ati vazut cum arata drumul ala? Zici ca e petardat de un raid inamic din aer si apoi carpit. Ala nu e drum 606B.. practic nu poate fi numit drum.. e format doar din petice si doar o portiune de 5 km pana la cernatesti o poti numi drum.. restul de 35 km sunt petardati de iti rupi masina pe el efectiv.

    Oricum sunt oameni rai si haini la suflet prin cernatesti si prin imprejurimi.. Mai sunt exceptii dar majoritatea sunt haini rau.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.