DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primăria Craiova intenționează înființarea unui Muzeu al Apei la Făcăi, într-un cadru natural deosebit, în clădirea Stației de Apă Făcăi. Pus în funcțiune în anul 1909, acest edificiu este valoros atât din punct de vedere arhitectural cât și cultural.

Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova și merită pusă în valoare, spun reprezentanții Primăriei.

„Astfel, în vederea realizării acestui obiectiv, miercuri, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, a fost votat un Memorandum de cooperare între Municipiul Vraţa, Bulgaria şi Municipiul Craiova, România, necesar pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, arată Primăria Craiova.

În jurul anilor 1880, pe fondul creșterii demografice a orașului Craiova, lipsa apei devenise o problemă, motiv pentru care s-a decis construirea unui sistem de alimentare cu apă centralizat. Pentru realizarea lucrării a fost angajat inginerul englez William Heerlin Lindley (1853-1917), unul dintre cei mai mari hidrologi ai timpului, cunoscut în România pentru rezultatele pe care le obținuse la Iași și Ploiești.

W.H. Lindley a preferat, din mai multe surse posibile, apele din valea Giorocului ca fiind cele mai apropiate (cca. 40 km de Craiova), de calitate foarte bună și în cantitate suficientă, situate la o altitudine de 102 m care a permis aducerea apelor către Craiova prin pantă naturală.

Pentru pomparea apei către oraș, s-a construit Stația de apă Făcăi, care era echipată cu trei pompe cu piston acționate de motoare cu ardere pe bază de păcurină.

Această stație pompa apa prin conducte până la rezervorul de apă din stația Bordei.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.