Recunoscut pentru suita de spectacole și evenimente organizate pentru prichindei și adulți, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, din Craiova, ar mai avea nevoie de personal, ca să facă față tuturor provocărilor organizatorice. Cu un total de 28 de angajați, instituția are cel mai mic număr de salariați din țară, comparând teatrele similare, iar asta se reflectă în puterea de a funcționa la capacitate maximă.
”Suntem puțini și nu putem realiza mai mult”, mărturisește managerul teatrului, Adriana Teodorescu (foto). ”Este una dintre frustrările noastre din 2019”, adaugă aceasta, în speranța că noul an va aduce schimbări în acest sens, fiindcă de evenimente nu duce lipsă teatrul, ci de oameni care să le pună în scenă. Mai exact de personal tehnic, fiindcă, spune Teodorescu, numărul actorilor este acceptabil, însă nu și cel al oamenilor care se află în spatele cortinei și fără de care actul artistic nu poate fi realizat: ingineri de sunet, regizori, oamenii de la recuzită etc..
În ciuda deficitului de angajați, Teatrul ”Colibri” a susținut, în 2019, 160 de reprezentații la sediu și în deplasare, cu 22.645 de spectatori. Se laudă și cu 3 premiere: Puiul de om din Cartea Junglei, Chirița în Iași și Cenușăreasa.
Poate cel mai cunoscut eveniment al instituției, Festivalul Puppets Occupy Street – REvolution Edition 2019, ”Colibri” a atras anul trecut nu mai puțin de 55.000 de spectatori. Au fost 8 zile de festival, cu 416 evenimente, desfășurate în 25 de spații neconvenționale, cu peste 200 de artiști păpușari și oameni de cultură implicați, din 22 de țări.
În 2019 s-au organizat 3 serii de ateliere, cu 434 participanți, cu încasări de 73.780 lei. De asemenea, a avut loc ediția cu numărul VI a Săptămânii Teatrului, cu spectacole, ateliere, teatru interactiv. Se adaugă Porțile Deschise, implicarea în Campania UNITER „Artiștii pentru artiști“, precum și atelierele interactive în cadrul proiectului Maratonul păpușilor în vacanța copiilor.
În premieră, a fost organizată Noaptea Muzeelor la Teatrul Colibri. Totodată, a avut loc Gala Colibri 70, prin care Teatrul Colibri a celebrat șapte decenii de existență (1949 – 2019).
De mai multe ori pe an, cu diferite ocazii, s-au organizat Porți Deschise în Fabrica de povești electroColibri. Au fost prezentate 5 spectacole din Stagiunea Colibri.ACTul 3 și 2 spectacole în Stagiunea Colibri.ACTul 4, în parteneriat cu Teatrul ACT București.
Teatrul Colibri a fost gazdă și partener pentru următoarele activități: Expoziție #InstaCraiova – ediția a IV-a și Imagine Europe Workshop: Primii pași în videografie, organizate de Asociaţia April Hub; Expoziția Deutsche Seele, organizată de Asociația Gutenberg Craiova, în parteneriat cu D.J.S.T. Dolj și Teatrul Colibri; Gazdă pentru spectacole și evenimente organizate de Ansamblul folcloric Maria Tănase, Liceul Voltaire, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, D.J.S.T Dolj; Porți Deschise la Colibri pentru liceenii din Oltenia, prezenți la Școala de vară ROSE a Facultăţii de Litere din cadrul Universității din Craiova. Prezentare spectacol, în parteneriat cu Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Expoziție de pictură, colaje și pasteluri „Simfonia culorilor“, realizată de Lia Maria Gașpar
Deplasări la festivaluri / alte evenimente: în Bulgaria, Serbia; în țară la Brașov, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Caracal, Slatina, Craiova. Participări la evenimente organizate de Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj / ONG-uri: Târgul de Turism al Olteniei, a IV-a ediție a, găzduit de Centrul Multifuncțional Craiova; Ziua Olteniei, cu expoziția #InstaPuppets, ediția a II-a; Zilele Craiovei. Târgul de Crăciun; Atelierul lui Moș Crăciun.
Implicare voluntară în comunitate: Prezentare spectacol în cadrul Campaniei UNITER “Artiștii pentru artiști”; Centrul Misionar-Educativ al Parohiei Oota – Craiova și Asociația Bucurie pentru viață – proiecte sociale; Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile“
Ce-și dorește conducerea în 2020?
… Să-și mărească echipa! În prezent, teatrul funcționează cu 28 de oameni, din care 11 sunt actori, cărora li se alătură 3 colaboratori permanenți, 4 oameni la scenă, 3 la ateliere, iar restul de 10 sunt în aparatul administrativ.
În altă ordine de idei, până la data de 17 ianuarie, se fac înscrieri la atelierele Fabricii de povești electroColibri, prin formular electronic.
De Ziua Culturii Naționale, în intervalul orar 10:00 – 16:00, vor fi organizate Porți Deschise. Până în luna mai se va derula Stagiunea Colibri. ACTul 4. În perioada 25 august – 1 septembrie va avea loc Festivalul Puppets Occupy Street – Masquerade Edition, ediția a VII-a, pentru care aplicațiile sunt deschise până la 1 martie 2020.
Potrivit managerului Adriana Teodorescu, prețul biletelor a crescut pentru prima dată din 2014. Tarifele sunt de 10, respectiv 13 lei pentru un spectacol, iar pentru grupurile organizate, prețului unui bilet este de 7 lei. La spectacolele ACT, biletul este 30 de lei.