Vinieta pentru parcarea curentă și taxa de parcare ocazională în Craiova: Unde?...

Vinieta pentru parcarea curentă și taxa de parcare ocazională în Craiova: Unde? Cât? Cum?

67.283
13
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Vinieta pentru parcare creează convulsii în rândul proprietarilor de autoturisme înmatriculate pe raza municipiului Craiova, dar și a celorlalți, bulversați de verificările autorităților, care par mai hotărâte ca niciodată să facă ordine pe străzi și să adune la bugetul local taxele pe care cetățenii nu și le-au plătit sau de la plata cărora încearcă să se sustragă. 

Nu doar proprietarii mașinilor parcate neregulamentar pe domeniul public al orașului riscă sancțiuni însoțite de ridicarea autovehiculelor, ci și cei care nu au plătită vinieta pentru parcarea curentă sau ocazională. Până acum, câteva zeci de autoturisme care nu aveau plătită vinieta au fost ridicate. Așadar, cei care parchează în municipiu trebuie să știe că vinieta este obligatorie în următoarele cazuri:

Vinieta pentru parcarea curentă a vehiculelor

Aceasta se aplică în cazul staţionării în mod obişnuit a unui autovehicul într-un loc public din Municipiul Craiova şi care atestă achitarea taxei de parcare. Contravaloarea, de 40 de lei, se achită anual și se adresează persoanelor fizice şi juridice cu domiciliu/sediu/reşedinţă în municipiul Craiova care au în proprietate autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova. Deţinătorul şi utilizatorul mașinii are următoarele obligaţii: să achite taxa pentru vinietă; să facă dovada achitării acesteia, în cazul în care nu este achitată la ghişeele Direcţiei Impozite şi Taxe și să afişeze vinieta în interiorul autoturismului prin expunerea acesteia la loc vizibil din exterior. În cazul în care autovehiculul este dobândit/înstrăinat în cursul unui an sau este înscris/radiat în/din evidenţa fiscală, taxa se recalculează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a survenit modificarea, pentru a reflecta perioada din an pentru care taxa se datorează.

Unde se achită și de unde se ridică vinieta

Direcţia Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, prin sediul central, dar și prin toate puncte de colectare din cartiere, va elibera vinietele, odată cu achitarea taxei de parcare datorată către bugetul local. Vinieta se achită: la casieriile Direcţiei Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Municipiului Craiova; la ghişeele băncilor comerciale/instituţiilor de credit cu care primăria are încheiate convenţii; on-line; mandat poştal; cu ordin de plată; Vinieta se eliberează și se ridică: a) de la ghişeele Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, în momentul plăţii; b) de la ghişeele Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, după ce se face dovada plăţii (on-line, mandat poştal, ordin de plată etc.). Așadar, dacă ați achitat-o online sau altfel decât la unul dintre ghișeele trebuie să mergeți să o ridicați!

Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public

Vehiculele care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova trebuie să achite, de asemenea, o taxă de parcare. Taxa se achită prin SMS. Conform opţiunii solicitantului, poate fi plătită pentru o zi sau pentru o lună, respectiv 1 leu/zi (SMS la 7420 cu textul: 386 NRMASINA; tarif 0,25 euro + TVA, în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone) sau 12 lei/lună (SMS la 7420 cu textul: 387 NRMASINA; tarif 3,00 euro + TVA, în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone).

Atenție! Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, următoarele fapte: 

  • Parcarea autovehiculelor fără a avea achiziţionată vinieta sau vinietă eliberată pentru alt autovehicul;
  • Parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinietă, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare;
  • Parcarea autovehiculelor după ce a expirat perioada de valabilitate a vinietei;

Poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, cu atribuţii de circulaţie pot dispune, pe langă amenda contravenţională şi măsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculului astfel:

  • În cazul parcării pe domeniul public al municipiului Craiova pe bază de vinietă, dacă vinieta nu este expusă în mod vizibil sau modul de expunere al acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare, iar deţinătorul/utilizatorul autovehiculului nu poate fi identificat, se poate dispune măsura ridicării autovehiculului.
  • Măsura tehnico-administrativă de ridicare se poate dispune de către poliţiştii locali şi în cazul parcării ocazionale a autovehicului pe proprietarea municipiului Craiova fără achitarea taxei prin SMS pe zi/lună pentru autovehiculul al cărui deţinătorul/utilizatorul nu poate fi indentificat. Verificarea în acest caz se face online de către polițiștii locali!

Pentru mai multe detalii despre parcarea curentă și cea ocazională, dar și legate de parcarea cu plată prin SMS, click AICI (HOTĂRÂREA NR.31 privind instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public, în municipiului Craiova şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova)



13 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     05-12-2014
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    31

    In alte orașe civilizate din Ro nu exista porcăria asta.. votați pesedeu!

  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6883

    Craiova – ORAS MARTIR.. Am reusit sa supravietuim cu ciuma Rosie la putere timp indelungat.
    Sa verifice nene electronic. Pozeaza numarul si apare online.. Taxa platita.. taxa nema platita.. Ce puii mei ma streseaza ei pe mine cu abtibildul ala de rahat.

    SI plus de asta oricum TAXA asta de PARCARE o platesti OBLIGATORIU in puii mei… Oricum o platesti. Este practic IMPOSIBIL sa nu o platesti pe fiecare an.

    Practic ei ce fac.. fac niste ilegalitati mortal de ilegale.

    Vreau sa spun ca in situatia in care nu o ai platita oricum OBIGATORIU o PLATESTI taxa… si bonus mai iei si amenda.. Asa ceva este de noaptea mintii vampirilor care in loc de sange au baut vin rosu.

  3. #3
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-04-2007
    Mesaje
    406

    Plm de prosti ca in 1990 cand puneai rovineta in geam sa vada sticletele in nici o tara nu mai exista asa primitivism .

  4. #4
    Member
    Data de inscriere
     16-06-2008
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    247

    Daca am vinieta de parcare plătită dar nu o am in geam? (Am lierdut-o) Îmi ridica mașina? Daca ii dau in judecata câștig? Pentru că ei o ridică și dau amenda in baza unor decizii locale dar în lege nu scrie nicăier așa ceva, cum să îmi de-a amenda pentru ceva care am plătit, chiar daca nu am o hârtie in geam

  5. #5
    Member
    Data de inscriere
     22-11-2006
    Mesaje
    121

    Astia de la PSD si-o fac cu ambele maini din cate vad

  6. #6
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6883
    Citat Mesaj initiat de soare_95
    Daca am vinieta de parcare plătită dar nu o am in geam? (Am lierdut-o) Îmi ridica mașina? Daca ii dau in judecata câștig? Pentru că ei o ridică și dau amenda in baza unor decizii locale dar în lege nu scrie nicăier așa ceva, cum să îmi de-a amenda pentru ceva care am plătit, chiar daca nu am o hârtie in geam

    Stiu caz concret in care.. AMENDA.. .. Cum pana corbului chel sa-mi dea amenda cand taxa aia obligatoriu sau fortat obligatoriu tot o platesti… Mie mi-a facut proprire ca n-am platit impoztul si parcarea deci automat obligat am platit.. Sa-mi mai iau si amenda pentru treaba asta cat timp masina este inscrisa pe Craiova mi se pare aberatie totala.

  7. #7
    0-day Member
    Data de inscriere
     18-02-2017
    Mesaje
    2

    poprire*

  8. #8
    Afacerist
    Data de inscriere
     30-04-2007
    Locatie
     downtown
    Mesaje
    9281

    Amendarea bizonilor care se sustrag sau nu respecta legea = un centru mai putin aglomerat , trafic lejer .
    Daca ar fi dupa mine in centru nu as permite intrarea autovehiculelor cu norma de poluare mai mica de euro 4 si multe altele legi ca in tarile civilizate . Daca dorim civilizatie sa ne comportam ca atare .

  9. #9
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2834
    Citat Mesaj initiat de Sokar
    Astia de la PSD si-o fac cu ambele maini din cate vad

    Îi doare-n p…Sunt o adunătură de infractori, iar judecătorii sunt frații lor de crimă.
    Cea mai bună soluție e să pleci de aici în altă parte a țării. De preferat în altă țară.
    Aici e jegul Europei. E mai multă ordine, omenie și lege în ghetourile cu negri și arabi din Vest.
    Dacă vrei să stai la p…ăstora, la pomana și batjocura lor, să-ți râdă în nas niște hoți analfabeți și curve terminate, rămâi pe aici . Te chinui, tu și copiii și nepoții…Să vezi cum se uită toți în jurul tău, ca retardații, la Latrina, cu gura căscată…Neam de hoți. Se dau patrioți, luptători cu ”invadatorul străin capitalist” (adică cu ăia care , cât de cât, au mai scos țărănoii din Evul Mediu, din mizeria ceaușistă nord-coreeană). Niște căcați.

  10. #10
    0-day Member
    Data de inscriere
     18-02-2017
    Mesaje
    2

    Deci din articolul asta nu inteleg un lucru: daca sunt locuitor al Craiovei, masina in evidentele Craiovei, am achitata vinieta + parcare ocazionala la prefectura pentru o luna, primesc amenda sau nu? Deoarece vad in acel articol faptul ca este exclusiva acea parcare pentru persoanele care tranziteaza zona iar masinile lor nu sunt in evidentele fiscale ale orasului

  11. #11
    0-day Member
    Data de inscriere
     31-10-2013
    Mesaje
    0

    Daca esti locuitor al Craiovei si masina este in evidentele Craiovei, nu se aplica parcarea ocazionala cu ziua sau cu luna. Unicul tarif valabil este cel cu ora. Trebuie citit regulamentul cu atentie si facuta diferenta intre cele 3 tipuri de parcari: parcare curentă pe domeniul public pe bază de vinietă, parcare pe domeniul public cu plată prin SMS, si parcarea ocazională pe domeniul public, tot pe baza de SMS, dar pt. acele auto care nu se afla in evidenta fiscala a mun. Craiova.

  12. #12
    0-day Member
    Data de inscriere
     17-08-2015
    Mesaje
    9

    e foame de bani, viol si japca

    nu uitati sa votati psd iar

  13. #13
    0-day Member
    Data de inscriere
     28-04-2011
    Mesaje
    1

    Ce mizerie…
    Sunt din Slatina, am fost in vizita in Parcul Romanescu. Am lasat masina la cineva la poarta, nu scria nicaieri nimic de parcare. Eu habar nu am avut pana in ziua de astazi ca in Craiova exista asa ceva.
    Nu au lasat nimic nici in parbriz… pur si simplu acei gardieni cu statut de politist au vanat masina mea cu numar de OT…
    250 lei se duc pe apa sambetei… ca daca stiam plateam… dar nu a scris nicaieri…

    In plus, era intr-o duminica… de unde sa iau minunea de vinieta ?

    Azi 18.12.2017 am primit amenda pentru 15.10.2017 ora 15:56

    HAI CRAIOVA ! La baie la Olt…

    c*%@t, m**e și sacâz…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.