Cu 436 de asociaţii de proprietari care administrează cele 4.057 de scări de bloc din Craiova, situaţia e greu de gestionat când vine vorba de facturile pe care cetăţenii le au de achitat lună de lună pentru întreţinere. Greu de gestionat pentru că – a afirmat azi primarul Craiovei – cei nouă angajaţi din cadrul Serviciului de coordonare a asociaţiilor de proprietari din Cadrul Primăriei Craiova nu le pot verifica periodic, nu există un cadru legal în baza căruia municipalitatea să poată interveni pentru a-i ajuta pe proprietari, iar cele câteva dosare înaintate în justiţie cu privire la grave nereguli descoperite în unele asociaţii nu au fost finalizate încă. Un lanţ al slăbiciunilor fără capăt, din care se ştie concret că locatarii sunt furaţi de administratorii şi preşedinţii de asociaţii. „Preţul gigacaloriei, al apei, al gunoiului este acelaşi în tot oraşul, atunci de unde apar diferenţele enorme la facturi de la o asociaţie la alta? O să vă spunem imediat”, a declarat, astăzi, Lia Olguţa Vasilescu, care a explicat motivele pentru care unii dintre craiovenii plătesc facturi mari, „umflate”.
În urma unor controale amănunţite efectuate de cei 9 angajaţi ai Primăriei la trei asociaţii din cartierul Craioviţa Nouă au ieşit la iveală furturi grosolane din buzunarele craiovenilor.
Deplasările cu taxiul ale administratorului, plătite de proprietari: 12.000 de lei/lună
Plecând de la mopuri, mănuşi, detergenţi ori alte produse de curăţat achiziţionate de administratori, fără a fi înregistrate în evidenţa contabilă ori registrul de casă ale asociaţiilor, dar impuse la plată locatarilor, până la bonuri de deplasare cu taxiul, pentru administratori, în valoare de 12.000 de lei lunar, dar şi penalităţi repartizate după bunul plac al administratorilor altor proprietari decât aceia care le acumulaseră – neregulilele constatate de municipalitate au umflat facturile de întreţinere de la câţiva bani, cu până la câteva sute de lei în plus.
Craiovenii plătesc, banii nu ajung la furnizori
Spre exemplu, la Asociaţia de proprietari din blocul ANL B1, din Bvd. Tineretului, destinaţia cheltuielilor zilnice este schimbată după dorinţa administratorului, Ion Barbu, şi sunt impuse sume mari de bani proprietarilor în mod nejustificat. Practic, „din pix”, craiovenii sunt buni de plată pur şi simplu. „Vorbim de facturi mai mari la întreţinere din cauza diferenţelor înregistrate în Registrul de casă faţă de ceea ce scrie pe chitanţele date locatarilor; pentru că administratorii nu achită mai departe facturile către furnizori – deşi oamenii le-au plătit – spunând că au efectuat alte reparaţii, fapt ce aduce penalităţi, pe care tot craiovenii bun-platnici le plătesc; pentru că scrisul de pe chitanţe este indescifrabil; pentru că nu există evidenţe cu restanţele şi penalităţile şi banii sunt încărcaţi în contul altor locatari decât cei rău-platnici„, a enumerat primarul Craiovei câteva dintre deficienţele constatate la asociaţia menţionată.
Cinci femei de serviciu, angajate la o singură asociaţie, mătură 15 blocuri
Pe de altă parte, a mai precizat Olguţa Vasilescu, la respectiva Asociaţie, care administrează 15 scări de bloc, sunt angajate, cu normă întreagă (8h/zi) cinci femei de serviciu, fiecare dintre ele fiind renumerată cu peste 800 de lei lunar. În plus, tot lunar, sunt cumpărate mopuri, mănuşi, mături, becuri şi detergenţi cât pentru un oraş întreg, fără a fi înregistrate undeva. „Adică banii cheltuiţi ajung, de fapt, în buzunarele administratorului. De unde sunt cheltuiţi: din buzunarele craiovenilor, fiindcă toate costurile sunt incluse în facturile oamenilor„, a conchis edilul Craiovei.
„Merg oamenii să plătească apa, căldura etc. şi cineva din asociaţie consideră – nejustificat şi fără acordul nimănui – că e mai important să se plătească cu banii respectivi detergenţi ori mopuri sau să repare nu ştim ce”, a afirmat Olguţa Vasilescu.
Preşedinte de asociaţie mort de 2 ani, încă plătit de asociaţia 24 CV. Nouă
Un control amănunţit a fost făcut şi la Asociaţia de proprietari Nr. 24 Craioviţa Nouă, unde, deşi preşedintele este decedat de doi ani, administratorul încă îi plăteşte salariu. De fapt, tot locatarii! Interesant este că administratorul, în persoana Tamarei Chiriac, nu mai are de mult dreptul de a administra asociaţia, fiindcă primăria i-a retras atestatul, tocmai din cauza neregulilor constatate aici şi cu ocazia altor verificări şi semnalate chiar Poliţiei. Asociaţia pe care o coordonează a acumulat datorii uriaşe, halucinante, pentru că, spre exemplu, în 2008 şi 2009 administratorul nu a făcut absolut nicio plată către furnizorul de căldură, respectiv Termo: suma datorată – peste 120.000 de lei. În total, Tamara Chiriac a furat circa 300.000 de lei vechi (cazul a făcut subiectul a numerose articole de presă), dar femeia continuă să administreze asociaţia, fără ca nimeni să o tragă la răspundere. „Culmea este că încă mai găseşte oameni dispuşi să-i plătească facturile, deşi banii ăştia îi intră direct în buzunar doamnei acesteia, Tamara„, s-a arătat intrigat primarul Craiovei.
Cereţi explicaţii asociaţiilor!
Potrivit edilului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, craiovenii, proprietarii, ar trebui să fie cei mai implicaţi în rezolvarea problemelor când vine vorba de întreţinere, fiindcă municipalitatea nu are dreptul legal de a interveni între asociaţii şi proprietari: „Oamenii au drepturi şi obligaţii, Primăria nu-i poate ajuta în cazul ăsta, noi putem doar să amendăm asociaţiile cu nereguli şi să le retragem atestatele de administratori, dar atât. Restul ţine de fiecare proprietar în parte, trebuie să meargă să ceară explicaţii, să participe la şedinţele asociaţiilor, să ceară să-i fie explicat modul de calcul al facturilor, să ceară să fie schimbaţi administratorii, preşedinţii, e vorba de banii lor. Au tot dreptul să facă asta. Vă daţi seama că dacă din 1.000 de proprietari doar 12 merg la şedinţe şi votează să fie X preşedinte, iar acesta e pe mână cu cei 12 votanţi, atunci despre ce vorbim! Să ştiţi că, în general, ăştia 12 nu au restanţe şi nici penalităţi, pentru că preşedinţii aleşi de ei le şterg datoriile şi le trec acelora care nu merg niciodată la asociaţie să vadă de ce plătesc mai mult decât se aşteptau„, le-e transmis craiovenilor primarul Lia Olguţa Vasilescu.
Proprietarii pot sesiza Poliţia în legătură cu neregulile pe care le constată la asociaţia de care aparţin, însă sunt sfătuiţi să se intereseze din când în când de cursul desfăşurării cercetărilor, pentru a fi siguri că dosarul lor nu va fi uitat prin vreun sertar.