Atelier de lucru româno – bulgar: „JOINT RISK MONITORING DURING EMERGENCIES IN...

Atelier de lucru româno – bulgar: „JOINT RISK MONITORING DURING EMERGENCIES IN THE DANUBE AREA BORDER”

1.348
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În perioada 11 – 13 februarie a.c., în municipiul Craiova, judeţul Dolj, are loc al şaptelea atelier de lucru pentru elaborarea procedurilor comune de notificare, monitorizare şi intervenţie aferente Modulului 2 Intervenţie” din cadrul proiectului „Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

În cadrul atelierului de lucru se vor finaliza Planul de intervenţie comună în domeniile de competenţă ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Directoratului General de Pompieri şi Protecţie Civilă, procedurile comune de notificare, monitorizare şi intervenţie. Scopul acestor documente este de a stabili un set unitar de reguli şi măsuri pentru asigurarea intervenţiei comune în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă care implică participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin în zona transfrontalieră.

La această activitate participă 12 specialişti din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din zona eligibilă: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Călăraşi, precum şi 10 specialişti din cadrul Directoratului General de Pompieri şi Protecţie Civilă din Republica Bulgară – partenerul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la acest modul.

Pentru dezvoltarea capacităţii de răspuns şi eficientizarea intervenţiei, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate următoarele mijloace tehnice: o autospecială pentru decontaminare personal, o autospecială pentru decontaminarea tehnicii, o autospecială pentru salvare de la înălţime, şapte costume pirotehnice, patru autospeciale pentru stins incendii de capacitate medie, o autospecială pentru scafandrii şi un echipament de salvare pentru mijloace aeriene, repartizarea acestora la inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă realizându-se în funcţie de necesarul acestora şi dotarea actuală a acestora.

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanţare, iar acesta are un buget total de 11,508,928.63 euro (din care 3,56 milioane euro revin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă). Partenerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în derularea şi implementarea proiectului, sunt: Ministerul Mediului şi Pădurilor, Garda Naţională de Mediu, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic CITT Craiova – Universitatea din Craiova, din România, precum şi Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă – Ministerul de Interne, Inspectoratul Regional de Mediul şi Apă Veliko Târnovo, Universitatea Sf. Cyril şi Sf. Metodius – Veliko Târnovo, din Bulgaria.

Obiectivul proiectului – Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizare şi limitarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Axa prioritară 2. Mediul – utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale ale mediului şi promovarea unui management al riscului eficient în zona transfrontalieră.

Domeniul de intervenţie cheie – Protecţia populaţiei din zonă eligibilă, a mediului de afaceri, mediului şi infrastructurii de potenţialele consecinţe ale dezastrelor naturale şi tehnologice, prin acţiuni comune de prevenire şi răspuns la urgenţe pe întreaga arie transfrontalieră. Dezvoltarea infrastructurii comune şi a serviciilor de prevenire a dezastrelor naturale şi tehnologice, inclusiv serviciile de răspuns la urgenţe.

Grupul ţintă – administraţiile publice din zona eligibilă, populaţia din zona eligibilă, alte instituţii cu responsabilităţi în managementul dezastrelor din ambele state, media.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.