Atentie! Arderea vegetatiei uscate constituie pericol de incendiu pentru reteaua de distributie a energiei electrice si afectarea grava a continuitatii in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor!
Nerespectarea regulilor de prevenire si reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune in pericol atat mediul si bunurile din proximitatea zonelor afectate, cat si viata oamenilor, in mod direct sau indirect. La sfarsitul saptamanii trecute persoane necunoscute au incendiat miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale pe terenuri agricole, in apropierea instalatiilor de distributie a energiei electrice din judetele Arges, Gorj si Teleorman.
Astfel, au fost identificate situatii in care au ars stalpi din lemn si s-au prabusit stalpi din beton aflati in vecinatatea stalpilor arsi din linii electrice 20 kV din judetele Arges, Gorj si Teleorman. Ca urmare a acestor evenimente inregistrate, a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in cateva localitati din judetele mentionate. Instalatiile din statiile de transformare situate in zonele afectate, nu au suferit efectele incendiilor deoarece arderea a fost intrerupta de fiecare data de amenajarile constructive din materiale incombustibile, garduri din beton, etc.
Este important de stiut ca persoanele care incendiaza vegetatie uscata si resturi vegetale trebuie sa respecte o distanta corespunzatoare de minim 50 de metri fata de instalatiile de distributie a energiei electrice si sa se asigure ca focul deschis nu se poate extinde catre acestea.
De asemenea, conform prevederilor legale, arderea miristii se face in urmatoarele conditii:
conditii meteorologice fara vant;
parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale trebuie de asemenea sa tina seama de indeplinirea urmatoarelor conditii:
conditii meteorologice fara vant;
DATA 20. 03. 2012
INFORMARE DE PRESA
colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
executarea arderii in zone care sa permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanenta a arderii;
stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
Pentru semnalarea oricaror incidente intervenite in instalatiile de distribuitie a energiei electrice, cetatenii sunt rugati sa se adreseze operatorilor de la Info Linia CEZ, apeland numarul unic 0251 929, disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, numar cu tarif normal in reteaua Romtelecom.
Departamentul PR & Brand