Cel mai important aspect pentru ca acest lucru să se întâmple este ca actualul Depou Piatra-Olt, ce aparţine CFR Marfă, să nu fie privatizat odată cu această companie. Ministrul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Nicu Buică, face demersuri pentru ca depoul să fie transferat.
„Caietul de sarcini pentru privatizarea CFR Marfă a fost finalizat, iar pe data de 4 aprilie trebuie aprobat. În documentaţie, Piatra-Olt este prins drept corp business. Încercăm pe ultima sută de metri să facem acest transfer, să iasă din corp business. Discutăm cu toate persoanele implicate, directorul general de la CFR Marfă, CFR Călători. În măsura în care este legal, spre să reuşim să facem această mişcare. Ar fi foarte benefică pentru judeţul Olt, în primul rând”, spune Buică.
Depoul Marfă Piatra-Olt, modernizat în ultimii ani
Un lucru foarte important îl reprezintă faptul că în ultimii doi ani în Depoul Marfă Piatra-Olt s-au făcut o serie de investiţii în valoare de câteva sute de mii de euro, pentru ca acesta să corespundă tuturor normelor de mediu. Cea mai importantă, canalizarea depoului, a suferit reparaţii capitale. În acest moment, la Piatra-Olt se poate face orice fel de reparaţie şi revizie a oricărui tip de locomotivă. Acum, se fac şi reperaţii la locomotivele de călători, dar unele minore. Aducerea depoului de călători de la Piteşti ar însemna creşterea volumului de muncă şi, automat, a personalului.
„Structura de marfă ce se regăseşte în prezent la Piatra-Olt este foarte importantă pentru platforma industrială a Slatinei, bazinul carbonifer de la Berbeşti-Alunu, Uzinele Sudice Govora, dar şi pentru o eventuală repornire a Oltchim. Cred că este cel mai bine poziţionat depou de marfă din zona Oltenia”, spune viceprimarul oraşului Piatra-Olt, Robert Munteanu.
Reducerea distanţei
Dacă bătălia neprivatizării Depoului CFR Marfă Piatra-Olt ar fi câştigată, ar urma cea pentru aducerea depoului de călători de la Piteşti. Motivele şi beneficiile ar fi multe atât pentru locuitorii din zona Piatra-Olt, dar şi pentru CFR Călători. În prezent, locomotivele, vagoanele se repară la Piteşti, când ar fi mult mai comod, prin prisma distanţei, ca acest lucru să se facă la Piatra-Olt. Piteştiul are două ieşiri, către Craiova şi Bucureşti, în timp ce la Piatra-Olt sunt patru, către Craiova, Bucureşti, Caracal şi Râmnicu Vâlcea-Sibiu.
În acest sens, secretarul de stat în Ministerul Transportuilor face deja demersuri importante.
„Îmi doresc ca acest lucru să se întâmple, şi nu sunt singurul. Acum, sunt în plină campanie de a face această mişcare. Este un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. Am făcut toate eforturile. Am chemat liderii de sindicat de la CFR Marfă, CFR Călători pentru a discuta problema oamenilor, am vorbit cu cei doi directori (Marfă şi Călători – n. red.), am discutat cu secretarul de stat pentru că CFR-ul nu este în subordinea mea directă”, spune Buică.
Este clar pentru oricine că, în prezent, acest depou de călători nu îşi mai justifică existenţa la Piteşti. În primul rând distanţele pentru garniturile din zona Oltenia sunt foarte mari.
„Când acest depou a funcţionat la Piatra-Olt, volumul de muncă era mult mai mare decât ce este acum la Piteşti, pe motiv că era mult mai aproape. Acum, o locomotivă de la Târgu Jiu trebuie să ajungă la Piteşti pentru reparaţii, când ar fi mult mai aproape să vină numai până la Piatra-Olt”, mai spune viceprimarul Robert Munteanu.
Peste 100 de noi locuri de muncă
De departe, pentru zona noastră, cel mai important aspect îl reprezintă cel economic. Prin mutarea acestui depou de călători, s-ar crea o serie de locuri de muncă. Dacă de ceva nu duce lipsă zona Piatra-Olt este de oameni calificaţi, care în urma restructurărilor din ultimii ani a trebuit să se reprofileze.
„Dacă reuşim să le aducem la Piatra-Olt, vom avea un volum de muncă mult mai mare. În momentul acesta, la Piteşti, în depou, lucrează circa 30 de mecanici, pe când, aduşi la Piatra-Olt, prin mărirea volumului de muncă, se ajunge până la 75-100 de oameni. Ceea ce înseamnă venituri pentru încă 100 de familii în Piatra-Olt. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru 400-500 de oameni din această zonă să le crească veniturile”, spune secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Nicu Buică.
Toate aceste idei trebuie, însă, acceptate şi de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care să emită un ordin şi astfel totul să devină realitate.
Sursa: http://www.gazetanoua.ro