Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al Judeţului Dolj a organizat, astăzi, un exercițiu care a simulat un incendiu la fondul forestier al judeţului Dolj – Ocolul Silvic Amaradia. Acțiunea a fost una complexă, care a inclus mai multe scenarii ale evoluției evenimentului, precum apariția unor fenomene potrivnice stingerii focului, rănirea unor persoane și descoperirea unor proiectile în apropierea locului incendiului.
Exercițiul a început cu solicitarea, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, unor echipaje de pompieri pentru stingerea unui incendiu la fondul forestier din localitatea Tălpaş. Incendiul s-a produs pe raza Ocolul Silvic Amaradia, trupul de pădure „Balaci”, parcelele 90 şi 91, existând pericolul de propagare la întreaga suprafaţă împădurită.
La nivelul Direcţiei Silvice Dolj a fost activată celula de urgenţă care a hotărât punerea în aplicare a Planul de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj şi suplimentarea forţelor în zonă. Angajații de aici sunt primii care intervin.
Prima situație specială creată a fost deplasarea echipelor specializate din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova la locul evenimentului, aflat la o distanţă de 47 km. Șeful gărzii de intervenţie şi stingere din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova analizează situația și constată că personalul de intervenţie este expus la arsuri şi intoxicaţii cu fum, incendiul se manifesta violent la fondul forestier pe o suprafaţă de 4 ha cu posibilităţi de propagare la întreaga pădure. Operațiunea de localizare şi lichidare a incendiului se desfășura deja de 2 echipe de intervenţie din cadrul Ocolului Silvic Amaradia, cu un număr de 20 persoane care acţionau pentru stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie (mături, bătătoare, găleţi, cazmale, lopeţi şi sticle cu apă) având ca tehnică de primă intervenţie 1 tractor cu plug şi trei motoferestraie, precum şi personalul SVSU Tălpaş şi SVSU Fărcaş cu 2 tractoare cu plug şi 20 voluntari. Din cauza fumului dens şi înecăcios şi a condiţiilor meteo nefavorabile (vânt moderat), 2 persoane prezintă arsuri la nivelul membrelor superioare şi 4 au fost intoxicate cu fum. Se impune balizarea zonei pentru evitarea pătrunderii persoanelor neautorizate.
Prefectul judeţului Dolj este informat de către inspectorul şef al ISU Dolj despre situaţie și solicită activarea Planului de apărare împotriva incediilor la fondul forestier al judeţului Dolj, precum şi deplasarea la faţa locului a: grupei operative, forţe din cadrul Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova şi Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova.
Cea de-a doua situație specială a prevăzut că doi 2 lucrători au fost surprinşi şi imobilizaţi de căderea unui trunchi de copac din cauza neglijenței.
În același timp, a fost creat și al treilea scenariu: în timp ce se ara terenul din apropiere, plugul unui tractor a scos din pământ un proiectil calibrul 120 mm. Este solicitat să intervină echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova.
În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul acţiunii este informat că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD PORTOCALIU de vânt puternic, cu intensificări ce pot atinge la rafală 80km/h, în contextul unei a patra situații delicate.
La ora 14.00, după două ore de la intervenția pompierilor, acţiunile sunt oprite, întrucât incendiul a fost lichidat, iar situaţiile tactice create au fost realizate în totalitate. Urmează ca specialişti din cadrul structurilor abilitate să desfăşoare misiuni de cercetare a cauzei producerii incendiului, consecinţele acestuia precum şi continuarea operaţiunilor în vederea restabilirii stării de normalitate.
Potrivit reprezentanților ISU Dolj, exercițiului de astăzi a urmărit verificarea viabilităţii Planului de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj; verificarea interoperabilităţii forţelor angrenate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un incendiu la fondul forestier; exersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul domeniilor de competenţă; dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie.