Dacă am vedea atât de multă determinare la exercitarea funcţiilor publice pe cât vedem că manifestă candidaţii în precampania electorală s-ar putea spune, mai în glumă mai în serios, că vom ajunge locomotiva Europei. Avem doar chef de a glumi pe această temă, că încredere dacă ai în aşa ceva eşti de-a dreptul naiv. Poporul vrea spectacol şi candidaţi care asudă, care nu se dau în lături în a-şi lovi adversarul în părţile moi, ba mai vrea şi bălăcăreli televizate de mare rating. Suntem aproape de un spectacol total, în care primarii aflaţi la butoane nu se vor da la o parte decât după campanii dure. Nici nu ar fi rău să se întâmple aşa, însă sunt convins că vor lipsi ideile şi proiectele sau, acolo unde vor fi, vor fi repede năclăite în lături şi noroi.
Legea electorală are lacune. Nu prevede şi norme de bun-simţ şi nu sancţionează minciuna. Am auzit deja atât de multe aiureli încât mi s-ar părea normal să intervină un soi de instituţie care să protejeze… consumatorul. Un lider naţional al unei formaţiuni insolite prin manifestări şi limbaj promite zeci de mii de euro dacă vor fi votaţi reprezentanţii săi. Mai mult decât atât, aghiotanţii întocmesc un fel de liste de acordare a locuinţelor sociale şi locuri de muncă. Alţii vorbesc de edificii ridicate din bani inexistenţi şi de proiecte inaplicabile. Sunt de-a dreptul toxice pentru democraţie şi pentru cetăţeni. Voturile dezamăgiţilor se vor îndrepta către acei candidaţi fără scrupule, dispuşi să înşele încrederea oamenilor simpli doar pentru a obţine mandate de primari sau consilieri. Cum ne putem apăra de candidaţii? Greu de dat un răspuns tranşant. Sistemul democratic românesc a involuat periculos odată cu fiecare ciclu electoral. S-a mers din eşec în eşec şi din vot negative în vot negative. Este adevărat, s-a scumpit şpaga electorală dar parcă asta nu mi se pare tocmai un progres…
Puţini sunt candidaţii care nu se vor lăsa prinşi de febra electorală. Îi putem detecta uşor prin nivelul de ducaţie, prestaţia din anii precedenţi şi, mai ales, miza personală. Cei care au ceva putred de ascuns, ceva dobândit fraudulos de ascuns sau cei care nu pot ieşi în evidenţă decât prin gogomănii debitate nonşalant sunt majoritari. Repet, nu cred că electoratul se poate proteja eficient. S-a ratat adoptarea unui alt sistem de vot, fără liste sau sume de campanie care scapă controlului, aşa că aşteptăm să înceapă circul. Spectacol total, gratis şi de prost gust.
Sursa: oradedolj.ro