Marian Jean Marinescu despre Brexit:” Nicio țară membră nu trebuie să înceapă...

Marian Jean Marinescu despre Brexit:” Nicio țară membră nu trebuie să înceapă negocieri bilaterale”

5.339
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Marea Britanie a anunțat oficial despărțirea de Uniunea Europeană. Veste este așteptată de multă vreme de mai marii UE, în schimb sunt mulți cei care au sperat că britanicii de vor răzgândi. Pe de o parte irlandezii și scoțienii care încă de la referendumul organizat în Regatul Unit au spus că ei doresc să rămână în Uniunea Europeană, pe de altă parte europenii care locuiesc în Anglia. De asemenea, foarte mulți englezi locuiesc în țări din UE și Brexit-ul îi va afecta. Printe cei care locuiesc în Marea Britanie sunt și foarte mulți români. Fie că vorbim despre studenți, fie despre cei care muncesc, toți își fac griji în ceea ce privește viitorul. Am încercat să aflăm de la europarlamentarul Marian Jean Marinescu ce efecte va avea Brexit-ul.

 

Reporter: Ce înseamnă pentru români ieșirea Marii britanii din UE?

Marian Jean Marinescu: Ieșirea Marii Britanii din UE afectează pe toată lumea, și pe britanici și pe cetățenii Uniunii Europene. Românii prezenți în Marea Britanie sunt al treilea grup ca și mărime după polonezi și irlandezi. Este extrem de important să vedem ce se întâmplă cu ei. Sunt 2 lucruri care trebuiesc negociate și rezolvate primele în acordul de ieșire al Marii Britanii: cetățenii și bugetul uniunii. Dacă vă uitați în scrisoare prin care anunță oficial ieșirea primul subiect este menționat și de ei de mai multe ori, deci și ei acordă o mare importanță nu pentru că ar fi foarte interesați de ce se întâmplă cu cetățenii europeni din Marea Britanie ci pentru că sunt interesați ce se întâmplă cu cetățenii britanici în Europa pentru că sunt foarte mulți pensionari care trăiesc în țări ca Spania sau Franța. Deci există o posibilitate de negociere și reciprocitate referitor la cetățenii ambelor părți. Însă, până când Marea Britanie nu va părăsi Uniunea nu exista niciun fel de problemă, după, se menționează în cartea albă, că în Marea Britanie niciun cetățean dintr-o țară terță nu primește niciun fel de ajutor social. În momentul în care Marea Britanie părăsește oficial UE, cetățenii Uniunii devin cetățeni dintr-o țară terță și astfel, persoanele care au nevoie de ajutoare sociale, nu mai beneficiază de acestea. Această măsură nu afectează pe cei care au contracte de muncă ci pe cei care nu au sau au avut și nu mai au contract de muncă. A doua categorie importantă o reprezintă studenții. Cei intrați în anii universitari 2016-2017, 2017-2018 vor avea aceleași drepturi ca până acum până la terminarea studiilor, inclusiv masterat sau doctorat. Ce se va întâmpla după nu se știe și va reieși în urma negocierilor.

 

R: Credeți că România ar trebui să negocieze direct cu Marea Britanie?

MJM: Nu! În niciun caz. Este una din cerințele principale ale Comisiei și ale Parlamentului. Nicio țară membră nu trebuie să înceapă negocieri bilaterale pentru că va slăbi negocierile de la nivelul Uniunii. Oricum la nivelul Uniunii se poate exprima o poziție mult mai fermă, mai convenabilă pentru toate țările membre, decât ar putea fiecare țară în parte să o facă.

 

R: Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord în cei 2 ani de negocieri?

MJM: Sper să nu se întâmple pentru că va fi o situație foarte complicată. În tratat se spune că negocierile trebuie să se încheie în 2 ani dacă părțile nu stabilesc altfel, adică se poate prelungi termenul. Eu sper să nu se prelungească pentru că presiunea va fi mare și dacă la sfârșitul celor 2 ani se încheie negocierile fără niciun acord va fi o catastrofă pentru toate părțile implicate.

 

R: Cine vi se pare că pierde mai mult, UE sau Marea Britanie?

MJM: Eu cred că Marea Britanie va pierde și este o părere personală. Dacă nu va pierde foarte mult, gândiți-vă la Scoția. Dacă Scoția va face pasul să părăsească Marea Britanie e posibil ca și Irlanda de Nord să facă același lucru. Scoția a cerut deja referendum, la cel trecut diferența a fost foarte mică, e o situație destul de complicată. Uniunea a pierdut pe moment din imagine și din credibilitate însă, se pot recupera foarte repede aceste lucruri dacă avem un parcurs foarte clar de aici înainte.

 

R: Care este atmosfera acum în Parlament între eurodeputații englezi si restul parlamentarilor?

MJM: Nu cred că s-a schimbat foarte mult. Părerea proastă despre unii deputați englezi, mai ales cei ai UKIP, nu se datorează numai Brexit-ului ci și datorită modului în care intervin în plen și a acțiunilor lor. Au o atitudine de mahala ca să fiu mai clar și mai precis.



1 COMENTARIU

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2776

    Noi suntem din ce în ce mai departe de Uniunea Europeană. În câteva luni, cu PSD+ALDE la putere, România a ajuns ca Rusia = trei sferturi din populație a sărăcit ca la nivelul anului 2009. Corupția e la loc.
    România e iar ca pe vremea lui Iliescu și Năstase. Suntem din ce în ce mai departe de Europa, deși, geografic, ne aflăm în Europa.
    Cresc prețurile foarte mult, cei care lucrează la privat, majoritatea, trebuie să susțină creșterile salariilor bugetarilor și toate creșterile de taxe, iar asta în timp ce veniturile lor au scăzut.
    Nici nu vreau să mă gândesc la ce va urma sau la cum se descurcă un angajat de la privat sau chiar un mic afacerist, un liber profesionist șamd. Va fi foarte, foarte greu de acum înainte pentru majoritatea celor din privat.
    Desigur, pentru bugetari va fi mai bine, dar pe sistemul ăsta se duce totul de râpă. Asta e! Republica Falimentară România.
    Se dau și legi peste legi ca în Rusia. Noi, de facto, suntem acum în URSS.
    Cred că se pregătește un nou val de imigranți români, români tineri și foarte tineri. Cu faza asta se va cam încheia istoria României.
    PS. Citind despre grijile pe care și le fac unii români despre Marea Britanie, cum pierde foarte mult blabla, mă ia și râsul. România se duce la fund, iese de pe scena istoriei, iar ei se îngrijorează și analizează situația din Scoția ”Săracii” britanici…Irlandezi, scoțieni și alți ”săraci”!

    https://www.facebook.com/votez.info/...4793315127809/IMPORTANȚA VOTULUI

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.