(Foto) Debarcaderul din Calafat e aproape gata

(Foto) Debarcaderul din Calafat e aproape gata

3.594
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

”Debarcaderul” a intrat în reabilitare anul trecut, după o perioadă de două decenii în care a fost lăsat să se degradeze, iar în foarte scurtă vreme – circa două săptămâni, după cum anticipează constructorii – va fi redeschis publicului. Procesul de refacere a arhitecturii, a spațiilor verzi și a aleilor din zonă s-a făcut cu fonduri din bugetul local. 

debarcader calafat

Potrivit lui Gheorghe Pirvan, directorul DSUP Calafat, citat de ”Ziarul de Calafat”, în zona Debarcaderului a fost reamenajată o suprafață de circa 8.000 mp constând în aproape 4.000 mp de asfalt și cam tot atâta suprafață de spații verzi. Au fost realizate alei șerpuite, delimitate de gazon, cu borduri și bănci noi și un chioșc de vară modern. Autoritățile afirmă că întregul perimentru va fi blocat accesului auto, mai ales ca noile alei vor fi o atractie irezistibila pentru iubitorii de role si pentru biciclisti.

Administrația calafeteană are în plan și reamenajarea zonei de la tunuri, parcul în centrul căruia se află momumentul ”Marita” fiind deja in lucru, mai notează ”Ziarul de Calafat”.

Important în întregul tablou al orașului de la marginea Dunării, Debarcaderul era apreciat de calafeteni, și nu numai, ca un loc de relaxare, dar și de întâlnirea cu prietenii în zilele de week-end. Lăsat în dizgrație mai bine de două decenii, acum autoritățile, cât și oamenii, speră la resuscitarea Debarcaderului, căruia vor să îi redea strălucirea. Municipalitatea vrea să creeze facilităţi turistice, astfel încât atracția spre zonă să fie extinsă și  interesul investitorilor să crească.

Legendă locală: (Wikipedia)

Potrivit unei legende, în secolul al XI-lea, mai precis prin anii 1040–1042, un oarecare Mihail Calafat, meșter în arta călăfătuirii, găsind pe aceste meleaguri o așezare propice pentru executarea meseriei lui, ar fi înființat, pe malul Dunării, un atelier pentru repararea și smolirea corăbiilor, fapt care a făcut ca navigatorii bizantini, iar apoi și cei genovezi, atrași de iscusința sa, să-și aducă vasele pentru a fi reparate. Potrivit aceleiași legende, locul unic unde se efectua operațiunea de călăfătuire era la debarcaderul de lânga această așezare care, ulterior, a primit numele de Calafat.

Foto: Ziarul de Calafat



6 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     29-01-2009
    Mesaje
    180

    Foarte frumos!

  2. #2
    Spammer
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    2507

    frumos

  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1655

    Frumos

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     06-01-2014
    Mesaje
    21

    Da, aceasta este povestea.

  5. #5
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1376

    cinste lor arata foare frumos … poate se misca lucrurile si la bascov ??!?

  6. #6
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2984

    frumos fratilor.pastratil acum

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.