Alin Mitrică (PSD): ”Drumul pe care îl construim este drumul cel potrivit!”...

Alin Mitrică (PSD): ”Drumul pe care îl construim este drumul cel potrivit!” (P)

2.355
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 3,00)

Vicepreședintele PSD Dolj, Alin Mitrică, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre activitatea guvernamentală legată de finanțările europene, legate de posibilitățile pe care România le are pentru perioada 2014 – 2020 și de ceea ce Guvernul Ponta a făcut pentru România și pentru români în ultimii doi ani. Totodată, social-democratul și-a exprimat nedumerirarea față de cum s-au desfășurat  procedurile prin care Klaus Iohannis a obținut cele șase case.

”În momentul în care Guvernul Ponta a preluat de la defunctul Guvern Ungureanu, guvernarea României, am găsit o situație destul de ciudată, de dificilă pentru noi în ceea ce privește stadiul finanțărilor europene, stadiul fondurilor europene. Astfel că, în momentul preluării guvernării, situația pe scurt era cam așa: 5 dintre programele operaționale erau presuspendate, iar plăți nu se mai făcuseră de foarte mult timp. Rata absorbției era la 7,4, iar autoritatea de audit și celelalte instituții abilitate să verifice fondurile europene în statele membre aveau o serie de rapoarte care indicau faptul că România nu se află pe un drum bun. Imediat după preluarea acestei situații, s-a ajuns în doi ani la ceea ce putem spune un succes pentru România și anume rata de absorbție de 38%, fonduri în valoare 2,88 miliarde euro intrate în România în cursul anului 2013, toate programele operaționale deblocate, funcționale și bani atrași în România pe o perioadă anterioară și anume perioada anterioară de programare de peste 7 miliarde de euro.

În acest context, am gândit pentru următoarea perioadă ținând cont și de ceea ce are nevoie România, mai multe componente financiare și am modificat tot ceea ce înseamnă sistemul și arhitectura de fonduri europene în România. Mai exact, după ce au fost regândite programele operaționale, într-o formă orientată către interesele pe termen scurt și mediu ale României, am gândit mai multe componente care să vizeze latura socială și, după cum ați observat numai în ultimul timp, Guvernul Ponta, Ministerul Fondurilor Europene au lansat mai multe apeluri pe programul operațional sectorial dezvoltarea resurselor umane și mai multe ghiduri în consultare. Dintre acestea, foarte important fiind cel dedicat dezvoltării carierii didactice, cel care se referă la dezvoltarea economiei sociale și aici sunt vizate categoriile vulnerabile, mai ales din mediul rural, dar și din mediul periurban, dar și un ghid adresat tinerilor, care vizează sprijinirea inițiativelor anteprenoriale ale aceastora, acestea totalizând aproximativ 250 de milioane de euro.

Pe lângă acestea, în cursul săptămânii viitoare vor fi lansate pe segmentul de cercetare 7 apeluri noi, care vor avea în vedere atât partea de infrastructură cât și partea de dotare a segmentului de cercetare și aici un lucru deosebit este cel legat de colul vizând angeografele. Acest col a venit ca urmare a statisticelor negative pe care România le are în ceea ce privește mortalitatea cauzată de boli cardio, unul dintre cele mai importante cauze sunt absența acestui important aparat angeograful.

Referindu-ne la municipiul Craiova nu putem spune decât lucruri foarte, foarte bune, pe lângă spitalul regional care se va construi aici la noi, unul dintre cele 3 spitale regionale, valoarea celor trei fiind de 400 de milioane, ceea ce înseamnă că investiția de la Craiova va fi una deosebit de importantă și care va veni în sprijinul domeniului sănătății complementând acțiunile pe care Primăria municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj le-au făcut în ultimii ani și anume sprijinirea domeniului sănătății. Pentru că un popor este mult mai creativ dacă în primul rând este educat și apoi este sănătos ceea ce pentru noi la Craiova, la Dolj, putem spune că este un lucru ce se va realiza.

Apoi voiam să vă vorbesc că s-a creat nou program operațional cu infrastructură mare. Săptămâna trecută a fost trimis la Bruxelles. Toate celelalte programe operaționale au fost trimise în cursul ultimelor luni. Acest program este foarte important entru administrațiile publice locale, dar și pentru administrația publică centrală deoarece are în componența sa tot ceea ce înseamnă  investiții în domeniul mediului, transportului și în domeniul energiei. Este un program cu alocare de 9,4 miliarde de euro și prin informațiile pe care le am, acest program va veni ca o finanțare pentru faza a doua care este deosebit de bine pregătită a masterplanului apă-canal de la Dolj.

Voi dori să vă spun câteva lucruri și despre mediul privat pentru că, în ultimul timp, s-a discutat foarte mult că mediul privat potențează foarte bine economia și chiar raportul Băncii Mondiale și alte rapoarte ale unor instituții de prestigiu în Europa au indicat faptul că investițiile în România și eficiența guvernării au crescut considerabil în ultimii doi ani și atunci pentru mediul privat s-au gândit mai multe scheme de ajutor financiar și, de asemenea, s-au redus procedurile de atribuire pentru contracte în sensul că pe lângă regula primul venit primul servit care se aplică privaților, s-a simplificat foarte mult procedura de achiziții și atunci toți acești reprezentanți, indiferent că sunt IMM-uri sau întreprinderi mari au posibilități de finanțare terțe pe diverse domenii: infrastructură, investiții în utilaje, dar și posibilitatea de a le derula foarte rapid”.

În ceea ce privește partea politică a întâlnirii noastre de astăzi, ca și organizație județeană, suntem surprinși și noi, ca întreaga opinie publică vis-a-vis de explicațiile pe care domnul Klaus Iohannis le dă în fiecare săptămână în legătură cu cele șase case aflate în declarația de avere a dânsului, iar explicațiile pe care ni le dă și pe care le schimbă mereu, par a ascunde ceva și anume modul în care ele au fost obținute. Pe de o parte, domnul Klaus Iohannis spune că și-a obținut, sau a început să își constituie ansamblul de proprietăți din bani de la nuntă. Mulți dintre noi suntem căsătoriți și știm că este destul de greu să pornești cu banii de la nuntă, să îți achiziționezi un apartament și apoi, într-o perioadă foarte scurtă să ajungi la șase locuințe. Pe de altă parte, domnul Klaus Iohannis ne spune că a obținut cele șase proprietăți din bani de meditații, cunoscând declarația dumnealui conform căreia dascălii care nu au reușit să obțină șase case au avut ghinion în viață. Este greu de cunatificat o sumă de 750 de mii de euro, cât este estimată averea lui Klaus Iohannis ca rezultând din meditații, pentru că vă dați seama, dacă facem un calcul simplu că ar fi trebuit să facă între 12 și 18 meditații pe zi, dacă am face un calcul la prețul care se practică acum, din perioada în care noi eram la liceu și până la începutul celui de al doilea mandat. O altă sursă pe care o preciza domnul Iohannis, banii obținuți de la părinți, cu ajutorul cărora a cumpărat două apartamente și apoi, din chirie, rostogolind banii respectivi, a obținut cele șase proprietăți. Ne îndoim de faptul că domnul Klaus Iohannis este atât de bun în domeniul imobiliar încât într-un timp atât de scurt să obțină șase proprietăți și să poată să și trăiască din ceea ce îi rămâne după investiție. Explicația oarecum ciudată este aceea că are șase proprietăți din banii pe care nu i-a investit în copii, iar pe tema asta a existat o întreagă dezbatere. Dezbaterea respectivă, evident, venea din consternarea explicațiilor domnului Iohannis și bineînțeles din modul în care dânsul a prezentat lucrurile vis-a-vis de cei care au copii și investesc în copii, iar cei care nu au, investesc în proprietăți.

Dacă am face un calcul, la fel, vis-a-vis de valoarea proprietăților, raportându-ne la investiția pe care o facem cu toții în copiii noștri, ar trebui ca fiecare dintre copiii noștri să studieze la Oxford sau la Harvard, având în vedere suma totală a proprietăților. Cea de-a cincea explicație, case nu sunt scumpe, dar cu toate acestea vorbim despre o sumă de 750 de mii de euro, vorbim despre chirii, chirii destul de scumpe pe care acesta le ia din respectivele case, ceea ce înseamnă că nu sunt foarte rău poziționate și m-aș îndoi de faptul că domnul Iohannis și-ar achiziționa case în zone mărginașe și acestea ar fi profitabile prin închiriere. A șase explicație e oarecum distractivă și este aceea că obținerea celor șase case s-a făcut prin bișniță, bișniță pe care a prestat-o soția dânsului în perioada comunistă, achiziționând și vânzând blănuri, iar, explicație care, pentru un președinte al unui partid și un care se așteaptă să fie un viitor președinte al românilor, este, cred eu, rușioasă. De aceea, noi, ca și celălalte organizații la Partidului Social Democrat îi adresăm domnului Klaus Iohannis, dar și oamenilor săi, întrebarea următoare: care dintre cele șase posibilități de obținere a caselor este cea reală și cum s-au desfășurat concret aceste proceduri prin care Iohannis a obținut aceste case.

În final, vreau să vă spun că domnul Victor Ponta, candidatul Partidului Social Democrat este un om care s-a ținut de toate promisiunile pe care le-a făcut și că românii au înțeles că drumul pe care România merge și drumul pe care noi încercăm să îl construim pentru viitorul nostru este drumul protrivit, în sensul că ceea ce dorim să facem, ceea ce președintele Victor Ponta a impus, este o gândire care să vizeze atât partea socială, cât și partea economică, durabilă a României, adică un program care coroborează cu valoarea obținută din veniturile României și o redistribuie în mod echitabil către zonele cu mai puțin potențial social sau care sunt vulnerabile din acest punct de vedere. De aceea, Victor Ponta este președintele care îi unește pe români, în sensul că unește tot ceea ce generează pozitiv societatea românească’’, a declarat vicepreședintele PSD, Alin Mitrică.

Foto: Tibi Bologh

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.