(Galerie Foto) Veronica Svanström: Scrapbooking-ul, de la pasiune la meserie

(Galerie Foto) Veronica Svanström: Scrapbooking-ul, de la pasiune la meserie

2.630
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(5 voturi, media: 5,00)

Veronica Svanström este coordonator al atelierelor de scrapbooking din cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, acolo unde îi învață deopotrivă pe cei mici și pe cei mari tainele scrapbookingului. Artista a vorbit pentru Craiova Forum despre ce presupune scrapbookingul, despre costurile acestui hobby, dar și despre comportamentul celor mici la ateliere.

Reporter: Înainte de toate, ce înseamnă scrapbooking? 10273466_4182185689742_2021026733950525255_n (2)

Veronica Svanström: Scrapbooking-ul înseamnă, în primul rând, emoție. Nu-i ușor de explicat sentimentul pe care îl ai atunci când răsfoiești paginile unui astfel de album. Poate fi, cu adevărat, dragoste la prima vedere…

Fiecare fotografie poate spune o poveste – să înveți să pui în valoare acea poveste poate fi, însă, o adevărată artă.

Scrapbooking-ul a pornit de la ideea de a păstra într-un mod creativ și artistic amintirile și suvenirurile noastre. Practic, dacă paginile unui album se concentrează pe fotografii, scrapbookingul este cel care le poate da un aer unic, personal. În jurul fotografiilor se folosesc decorațiuni specifice pentru a le înfrumuseța, acestea adăugând dimensiune și valoare artistică momentului astfel imortalizat.

Ce presupune un atelier de scrapbooking?

În primul rând, dorința de a te relaxa. Atelierele scrapbooking de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” sunt o premieră poate chiar la nivel european, pentru că, în general, acest hobby este practicat de adulți și nu de copii. Însă, văzând cât de entuziasmați sunt cei mici când văd diverse creații, mi-am dat seama că trebuie să-i învăț și pe ei. Așa că, în acest moment, atelierele se adresează atât copiilor cât și părinților, fiind o modalitate ideală de a petrece timp de calitate cu familia, de a ne relaxa creând cele mai frumoase şi inedite felicitări, decoraţiuni, albume şi pagini de album personalizate. Cei mici îşi cultivă prin joc o multitudine de abilităţi necesare pentru viitor, iar părinţii lor se relaxează în timp ce își aștern istoria personală în pagini de album, deconectându-se de la rutina cotidiană. 10578864_884349851577780_1850586255_o

Atelierele sunt compuse, în general, din două părți: una oarecum tehnică, în care învățăm cum să tăiem și să pliem hârtia pentru a crea felicitări cu formate speciale și unice, cum să folosim diverse instrumente specifice. Învățăm să facem un plan, o schiță, să măsurăm și să dăm viața unei idei. Cea de-a doua parte este cea în care ne decoram creațiile, și, deși în acest moment intervine gustul fiecăruia, va exista și aici componenta educativă – vom învăța câte ceva despre spectrul cromatic, cum putem combina culorile pentru a obține creații armonioase și care sunt combinațiile „interzise”.

Suntem deja la a 4-a serie de ateliere, care a început pe 18 septembrie și se va încheia cu un concurs cu premii pe 18 decembrie. De data aceasta, am introdus un concept nou. Pe lângă felicitări cu cele mai diverse formate și pagini de album personalizate, am început să lucrăm la albumul „flip” (desfășurat, ca o colecție de rame foto interconectate) cu tema „Familia mea – Sănătate prin Artă”, conceptul fiind unul cu totul nou. Astfel, ne propunem să demonstrăm modul în care arta este benefică pentru sănătatea noastră, a tuturor.

Cum ți-ai descoperit talentul pentru această artă? 10308581_285711464923622_1844580495980270318_n

Nu știam că am această aptitudine, deși întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu hârtia, să colorez și să fac fotografii. În orice caz, eram în căutarea unui hobby care să mă țină departe de calculator, în fața căruia petreceam deja 8-10 ore pe zi, din cauza meseriei mele.

Despre scrapbooking am aflat într-o seară friguroasă de noiembrie a anului 2009. Eram departe de casă, în nordica Suedie, și aveam 32 ani. Prietena mea, Anne, cea care m-a introdus în tainele acestui hobby, mi-a oferit un „kit al începătorului”. Nu știu cât am reușit eu să intuiesc în acea seară importanța acestui cadou, cert este că a doua zi eram la magazin pentru a-mi consolida „arsenalul”. Nu-mi doream decât să încep să experimentez. Încă nu știam cum și în ce fel, dar simțeam ca scrapbooking-ul mi-a schimbat viața.

Pasiunea m-a îndemnat ca, în februarie 2010, să lansez primul blog românesc de scrapbooking. În mai 2010, deschideam primul magazin virtual cu produse scrapbooking, activ atât în România cât și în Suedia. Iar în iulie 2010 organizăm prima întâlnire de scrapbooking din România, la Craiova. În 2013 am revenit în țară, am relansat magazinul, iar din 2014 atelierele de scrapbooking au început să devină o componentă constantă a timpului liber pentru copii și părinți. Thumbnail

Câte comenzi de albume primești pe lună?

Diferă de la lună la lună, sunt perioade în care mă văd nevoită să refuz.

Aș vrea, dacă se poate, să vă povestesc despre cea mai originală și neașteptată comanda pe care am primit-o. A venit de la o doamnă, care dorea să creez un album pentru soțul ei, care urma să împlinească 50 de ani. Am stabilit împreună ce își dorea și de ce avea nevoie, structura albumului, ce fotografii să apară pe ce pagină, ce stil să aplic și cam câte decorațiuni să folosesc. Îmi amintesc cât de emoționată era și oarecum temătoare, fiind un cadou total neobișnuit. Albumul a conținut fotografii de când soțul avea 2-3 luni, trecând prin primul an de școală, liceu, armata, căsătorie, luna de miere, sarcina soției, primul copil etc. Am lucrat cu mare plăcere la acel album, ca de altfel la fiecare album, însă satisfacția a depășit orice așteptări când soțul doamnei m-a sunat pentru a-mi mulțumi și a-mi spune că indiferent câte albume voi crea, albumul său va fi întotdeauna cel mai frumos. Pentru mine, satisfacția clientului este de importanță supremă și prefer ca, ori de câte ori este posibil, să livrez personal creațiile.

Am văzut că lucrezi mult cu cei mici, care e reacția lor, sunt receptivi? girlie girl

Cei mici sunt fascinați în momentul în care văd creații gata făcute. Își dau seamă pe loc că vor și ei să realizeze așa ceva și din acel moment totul e clar, ne vedem la ateliere. Așa cum e și normal, sunt de obicei tentați să încerce cele mai dificile modele și sunt rapizi în a asimila noile tehnici de lucru și modul în care funcționează diverse produse. Se știe că, atunci când e pasiune la mijloc, nimic nu e dificil.

Dacă ai vrea să atragi pe cineva să vină la un atelier de scrapbooking ce i-ai spune?

Le-aș spune că scrapbooking-ul este un mod de a învăța prin joacă – și de aceea este un hobby extrem de educativ pentru copiii noștri. În afară de abilitățile artistice și îndemânare, acest hobby dezvoltă capacitatea organizatorică și stimulează abilitățile de exprimare verbală și nonverbală, precum și încrederea în sine a copiilor. În plus, indiferent că este vorba de adulți sau copii, scrapbooking-ul este o metodă foarte creativă de socializare: în timpul atelierelor de scrapbooking toată lumea crează, face schimb de idei, lucrează în echipă, învață despre noi tehnici și produse și, bineînțeles, se relaxează și leagă noi prietenii. Asta ca să nu mai menționăm faptul că astfel stăm departe de calculator, în fața căruia e foarte ușor chiar și pentru noi adulții să petrecem mai mult timp decât este necesar. Până la urmă, relaxarea, bucuria, încântarea copiilor sunt fără preț. Iar frumusețea este cel mai bun medicament pe care ni-l putem administra fără nici un fel de restricții, indiferent de vârstă. 20140509_181328

Cât durează realizarea unui album?

Depinde de dimensiune, complexitate și de stil. Când spun complexitate nu exagerez, pentru că scrapbooking-ul este, de fapt, o adevărată inginerie în hârtie. Iar stilurile diferă foarte mult și acoperă orice gusturi: de la vintage și shabby-chic, până la grunge/masculin și modern/foarte colorat/tineresc. Realizarea unui album poate dura, deci, oricât, de la o săptămână până la 2-3 luni.

Care sunt costurile? În cât timp sunt acoperite?

Este foarte dificil să vorbești despre costuri atunci când te referi la pasiuni. Poți foarte bine să faci scrapbooking dacă ai instinct de colecționar și păstrezi sau colecționezi hârtie colorată, pungi de cadouri sau cartoane mai speciale, bucăți de material care te inspiră, nasturi sau tot felul de alte articole de pasmanterie (ramură a industriei textile care produce un sortiment variat de fireturi, panglici, șireturi etc. n.r. – sursa dexonline.ro). 10617342_884349841577781_676357551_n

Însă prin scrapbooking se pot realiza creații foarte complexe. De cele mai multe ori, când clienții primesc albumele comandate, se uita la ele pe toate părțile, pentru că nu le vină să creadă că prin acest hobby se poate crea așa ceva. Când vine vorba de costuri, ne adaptăm oferta la cerere și, încet-încet, probabil că se ajunge la un compromis satisfăcător.

Ce anume te inspiră în realizarea albumelor?

Dintotdeauna m-au inspirat natura, sărbătorile de iarnă și, bineînțeles, familia. Viața și frumusețea ei. Iar viața este plină de ocazii de bucurie, pe care le putem găsi la fiecare pas, doar de noi depinde să le vedem, să le trăim și să le transformăm mai apoi în albume scrapbook care să le vorbească urmașilor noștri despre cine am fost, ce ne-a definit, cum ne-a plăcut să trăim – de fapt, despre esența noastră.

Interviu de Florin Tomescu

Foto: arhivă Veronica Svanström 



1 COMENTARIU

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     07-04-2014
    Mesaje
    8

    La fiecare atelier, participanţii sunt rugaţi să aducă minimul necesar: 1 creion, 1 riglă, 1 gumă de şters, 1 foarfecă de birou, 1 set de carioci şi bandă dublu-adezivă. De la noi primiti carton colorat, hârtie imprimată in functie de tema atelierului, imagini de colorat, flori si capse decorative, nasturi scrapbook in diverse forme si culori.

    Cost: 15 lei/atelier
    Cand: in fiecare joi, de la orele 17.00
    Cine: mamici cu pitici (de peste 7 ani)
    Durata: pana pe 18 decembrie 2014
    Locuri disponibile: 15

    Înscrierile se fac cu 3 zile inainte la magazinul Happy Scrappy (tel. 0754-489046, email: info@mvcreative.eu).

    Va asteptam cu drag!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.