Pactul lui Klaus Iohannis cu extremiștii maghiari (P)

Pactul lui Klaus Iohannis cu extremiștii maghiari (P)

497
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Iohannis, susținut de extremiști, respins de moderați Extremiștii maghiari László Tőkés și Zsolt Szilágyi au fost primii politicieni care și-au anunțat susținerea pentru Klaus Iohannis după turul I al alegerilor pentru funcția de Președinte al României, în contra-ponde-re cu susținerea anunțată de Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu pentru Victor Ponta.

În schimb, președintele UDMR, Hunor Kelemen, care reprezintă cea mai mare parte a maghia-rilor din România, a recomandat alegătorilor săi din primul tur de scrutin să nu-l voteze în turul al doilea pe reprezentantul ACL. „Iohannis a refuzat arogant să facă orice susținere. Noi nu putem sprijini un candidat care nu vrea să țină cont de părerea comunității noastre”, a declarat
Kunor Kelemen.

Recunoștința lui Iohannis față de extremiști a iritat populația românească din Transilvania

Anunțul celor doi reprezentanți ai curen-tului extremist maghiar ar fi trecut poate neobservat dacă nu ar fi fost urmat la scurt timp de un mesaj de mulțumire publicat de Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. „Le mulțumesc domnilor Tőkés și Szilágyi pentru sprijin și pentru încredere”, a scris candidatul ACL la cea mai înaltă funcție a statului român.

În opinia multor cetățeni și mai ales a celor care locuiesc în Transilvania, această înțelegere cu extremiștii maghiari, recunoscută public de Klaus Iohannis, este incom-
patibilă cu prerogativele prezidențiale de comandant al Armatei Române, de șef al Consiliului Superior de Apărare a Țării sau de garant al integrității teritoriale a României. Susținătorii lui Iohannis cer autonomia Ținutului Secuiesc și o regiune autonomă Partium.
László Tőkés este cunoscut pentru pozițiile sale extremiste prin care cere insistent auto-nomia pe criterii etnice a Ținutului Secuiesc și trecerea Transilvaniei sub „protectoratul Ungariei”. „Suntem convinși că domnul Iohannis, care este minoritar, va rezolva ide-alurile poporului de secui din Transilvania”, a spus Tőkés după primul tur.

„Îl susținem pe Iohannis în turul doi al alege-rilor” a declarat și Zsolt Szilágyi, care militea-ză și el pentru autonomia Ținutului Secuiesc, propunând federalizarea României și consti-tuirea „regiunii autonome Partium”, care să cuprindă județele Satu-Mare, Bihor și Sălaj.