(FOTO) Craiova: Tabără de sculptură dedicată maestrului Tudor Gheorghe

(FOTO) Craiova: Tabără de sculptură dedicată maestrului Tudor Gheorghe

1.681
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Zece lucrări au fost selectate pentru a participa, anul acesta, la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”, ediţia a treia (01-30 august 2015). 25 de participanţi din România, Macedonia, Germania, Elveţia şi Bulgaria au trimis schițe în vederea selectării lor în competiție. Tema din acest an îi este dedicată lui Tudor Gheorghe.

 

tibor farkas proiect craiova 2015

Dacă anul trecut municipalitatea alegeea blocurile de piatră, iar sculptorii selectați trăgeau la sorți pentru a le reveni câte o formă și, apoi, decideau ce se întâmpla cu obiectul de lucru în funcție de forma pe care o aveau, anul acesta participanții au fost rugați să trimită schițele și în funcție de ele să fie achiziționată piatra.

 

Anul trecut, discutasem ca concursul să se desfășoare după modelul Marin Sorescu, dar să fie dedicată lui Adrian Păunescu. Am ajuns la o înțelegere cu familia poetului, pentru că anul acesta maestrul Tudor Gheorhe împlinește 70 de ani exact pe 1 august, când noi deschidem tabăra de sculptură, și astfel că o dedicăm maestrului Tudor Gheorghe”, a explicat primarul Olguța Vasilescu.

 

Din juriul care a selectat proiectele au făcut parte Adrian Tudor – fiul maestrului Tudor Gheorghe (potrivit Olguței Vasilescu, acesta din urmăcare nu a dorit să facă parte din juriu pentru că ”s-a gândit că poate să fie foarte subiectiv, dar a fost recomandat fiul domniei sale”), Antoniu Zamfir, președinte ACCCE 2021; Vlad Drăgulescu, Adriana Teodorescu, Lucian Dindirica (toți trei vicepreședinți ACCCE 2021), Olguța Vasilescu și Cosmin dragoste, directorul CCTD Craiova, organizatorul taberei.

Anna and Michael Rofka proiect craiova 2015

Vom avea zece sculpturi pentru că Craiova are nevoie de sculpturi și pentru că trei dintre participanți sunt craioveni și nu e nevoie să asigurăm costurile cu masa și cazarea. Niciunul din tre cei zece n u a mai participat până acum la vreo tabără de sculptură organizată de Craiova”, a mai spus edilul din Bănie.

 

Ideea este să deschidem cât mai mult această tabără de sculptură spre cât mai multe experiențe și experimente, ca de exemplu și spre lucrul cu sticla optică, cu fierul etc.. De ce facem o ediție cu Tudor Gheorghe, dacă e încă în viață? Pentru că, anul trecut, când am avut cu Marin Sorescu, și sculptorii erau vizitați de mebrii familiei, de frați, nepoți spuneau că ”i-ar fi plăcut și lui Marin să vadă așa ceva”. Iată, este o șansă de care trebuie să profităm și maestrul a promis că va veni de câte ori va avea ocazi să-i vadă pe sculptori la lucru”, a precizat și Cosmin Dragoste, organizatorul evenimentului.

alin neacsu proiect craiova 2015

Artistul craiovean Gabriel Rizea va fi invitat special, în afara concursului propriu-zis, ”pentru că el înfrumusețează de ceva timp orașul cu sculpturile sale în lemn”.

 

Iată lista artiștilor selectați (foto cu schițele viitoarelor lucrări):

Din cei 25 de participanţi din România, Macedonia, Germania, Elveţia şi Bulgaria au fost selectaţi următorii:

–          Ana Maria Negară (Iaşi)

–          Alin Neacşu (Iaşi)

–          Vlad Dan Perianu (Bucureşti)

–          Michael & Anna Rofka (Germania)

–          Gabriel Sitaru (Câmpina)

–          Tibor Zoltan Farkas (Germania)

–          Andrej Mitevski (Macedonia)

–          Lucian Irimescu (Craiova)

–          Virgil Pumnea (Craiova)

–          Laurenţiu Dimoiu (Craiova)

 



2 COMENTARII

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    2755

    Foarte frumos din partea lor merita tot respectul acest om

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  2. #2
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3789

    Va fi o stralucire de speranta cand va scapa tara si de ultimu „comunist”, indiferent daca a fost el vedeta cunoscuta sau comunistu necunoscut care „paraia” la securitate. Nu mai fiti orbi ci priviti mai departe prin ceata densa a „aburului” succesului sau insucesului.

    Si vedeti ca exista diferenta dintre omul-artistul si omul-omul. Sper ca ati observat ca si marii artisti de la holiwood care au luat zeci de premi au murit de supradoza de droguri sau au facut crime sau zeci de alte tampenii.

    Sincer pe Tudor Gheorhe il apreciez DOAR in calitatea de cantaret si atat. E parerea mea si am spus-o si o s-o spun de fiecare data cand o sa am chef.

    In multi oameni poate se afla un artist (in domenii diferite) mult mai mare decat Tudor Gheorghe dar care nu a avut sansa sau fie promovat de un Sistem..

    Care e diferenta dintre Tudor Gheorghe si un pusti obscur roman care canta prin metrouri prin londra sau irlanda?.. Va zic eu niciuna, poate pustiul ala de canta pe strada e de 10 ori mai talentat decat Tudor Gheorghe.. Diferenta consta in perceptia, de multe ori denaturata a publicului..

    Poate ca, pentru cine a crescut pe timpul lu’ Ceausescu cu muzica lui Tudor Gheorghe e un Zeu..

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.