E oficial! Craiova nu mai are nicio șansă la titlul de Capitală...

E oficial! Craiova nu mai are nicio șansă la titlul de Capitală Cultural Europeană

996
23
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

Dacă mai era cineva care spera ca Ministerul Culturii să mai dea o șansă Craiovei în lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, astăzi mai marii de la cultură le-au spulberat visele. Răspunsul ministerului la contestația depusă de orașele pierzătoare, printre care se numără și Craiova este clar. “În urma unei analize juridice obiective, concluzia este că nu există motive legale pentru a decide revocarea celor doi experți naționali din juriu și pentru reluarea procedurii de selecție, așa cum solicitați în scrisoarea dumneavoastră”, se arată în răspunsul publicat de Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii.

 

După anunțul listei cu orașele finaliste, printre care orașul nostru nu s-a regăsit, reprezentații asociațiilor culturale pierzătoare, Brașov, Iași, Brăila, Târgu-Mureș și bineînțeles Craiova au trimis o scrisoare de contestație Ministerului Culturii, dar și Comisiei Europene. „În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie. Totodată, le rugăm să ne comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România – Valentina Iancu şi Raluca Velisar – lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură. În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia – 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne – Raluca Velisar şi Valentina Iancu”, a cerut atunci Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021”.

 

Ministerul Culturii însă a considerat cu este necesară reluatea procedurii, ba mai mult Comisia Europeană chiar a apreciat modul în care a fost desfășurat concursul se arată în răspunsul publicat astăzi.

“Desemnarea doamnei Raluca Velisar și a doamnei Valentina Iancu s-a făcut prin consultare cu Comisia Europeană, instituția europeană examinând dosarele de candidatură și monitorizând respectarea criteriilor de desemnare. Ca urmare a analizării dosarelor trimise de Ministerul Culturii în august 2015, Comisia a validat oficial cele două candidaturi, printr-o scrisoare asumată la nivel corespunzător, confirmând respectarea de către autoritățile din București a criteriilor de nominalizare stabilite prin actul normativ în vigoare. (…) Respectarea acestor dispoziții a fost atent analizată atât de Ministerul Culturii, înainte de trimiterea la Bruxelles a propunerilor de experți, cât și de Comisia Europeană, în prealabil validării acestora, în vederea evitării situațiilor prin care se creează legături emoționale, familiale, interese economice sau alt tip de interese comune. În ceea ce privește derularea competiției, menționăm că selectarea orașelor din lista scurtă s-a făcut conform Regulamentului de procedură, prin vot nesecret. Reprezentanţii Ministerului Culturii au putut astfel constata, în calitatea lor de observatori, imparțialitatea experților naționali, atât pe parcursul audierilor celor 14 oraşe candidate, cât și în cadrul dezbaterilor juriului “, mai scrie Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

 

 

 



23 COMENTARII

  1. #21
    Junior
    Data de inscriere
     06-01-2014
    Mesaje
    90

    . . . ati fost vreodata in Baia Mare, oras ramas in cursa pt capitala europeana a culturii?
    Credeti-ma Craiovita e mai curata, ordonata si (poate exagerez putin) dar inteleg sa ramana Timisoara, Bucuresti, Cluj

  2. #22

    Niste milioane de euro ” aruncate ” in cine stie ce buzunare !!! Caci atat ar fi costat paranoia olgai…

  3. #23
    Member
    Data de inscriere
     11-02-2006
    Mesaje
    132

    voi chiar credeti ca olguta si scirbele din psd nu stiau ca nu exista nici o sansa ca orasul nostru sa cistige un asemenea concurs ? totul a fost calculat de la inceput , nu a fost decit un pretext pentru a fura din banii publici !

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.