Cătălin Spătaru şi liderii grupului acuzat de evaziune fiscală, daţi în consemn...

Cătălin Spătaru şi liderii grupului acuzat de evaziune fiscală, daţi în consemn la frontieră

1.521
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru şi liderii grupului infracţional acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au fost daţi, luni dimineaţă, în consemn la frontieră.

Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, Petri Althamer, pozele şi datele celor trei au fost distribuite în punctele de trecere a frontierei.

Pe numele celor trei au fost emise duminică dimineaţă mandate de aducere, dar în urma percheziţiilor făcute de ofiţerii de la Crimă Organizată şi de jandarmi, aceştia nu au fost găsiţi la domiciliile lor din Strehaia (Mehedinţi) şi din Piteşti (Argeş).

El a mai spus că judecătorii vor decide, luni, dacă pe numele celor trei vor fi emise mandate de arestare în lipsă. În cazul în care vor fi emise mandate de arestare şi nu se vor prezenta la unitatea de detenţie, aceştia vor fi daţi în urmărire generală.

Despre Cătălin Spătaru, anchetatorii cred că acesta a părăsit deja România.

Anchetatorii au făcut, duminică, 30 de percheziţii domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş – la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip “fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, “acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale”, a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip “fantomă”, peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

De asemenea, 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost reţinute, duminică, de procurorul DIICOT Mehedinţi.

Toate cele 21 de persoane reţinute vor fi prezentate, luni, magistraţilor Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

Petrică Toma, fost comisar şef la Garda Financiară, ridicat în urma descinderilor şi audiat la sediul DIICOT, a fost lăsat în libertate.

 

 

Sursa: http://ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.