„Frauda fiscală este favorizată de achiziţiile intracomunitare”

„Frauda fiscală este favorizată de achiziţiile intracomunitare”

460
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Damian Tănăsescu, şeful Gărzii Financiare Olt, a declarat, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural, că frauda fiscală este favorizată de achiziţiile intracomunitare. El a arătat că acest fenomen este superior evaziunii fiscale şi este tot mai întâlnit.

 

„Din 16 martie, Garda Financiară şi-a asumat responsabilitatea de a ţine sub control tot ce înseamnă achiziţii intracomunitare. Pentru că, dincolo de evaziune fiscală, fenomenul cel mai grav este frauda fiscală. Ori frauda fiscală este favorizată de achiziţiile intracomunitare, în sensul că se jonglează cu TVA-ul. Este vorba despre faptul că deja se trece la o altă etapă în care agenţi economici, persoane fizice, persoane juridice, grupuri infracţionale caută prin toate mijloacele şi căile să fraudeze bugetul statului. La un moment dat, nu mai ai de unde fura şi cel mai sigur şi la îndemână este să furi de la stat. Frauda fiscală este fenomenul care trebuie combătut, fiind o etapă superioară evaziunii fiscale şi mult mai dăunătoare”, a declarat Tănăsescu.

 

El a adăugat că evaziunea fiscală nu poate fi combătută printr-un efort „heirupist” şi se plânge că instituţiile abilitate nu răspund nevoilor comisarilor fiscali.

 

„Problema este că această atitudine de combatere a evaziunii fiscale nu este un lucru care să se facă de azi pe mâine. Este un proces complex prin care statul supraveghează şi ia măsuri ca să poată fi redus la un nivel rezonabil. Ori, din punctul acesta de vedere, constatăm că nu au fost luate toate măsurile care trebuiau. Asta se vede în primul rând când eşti nevoit să iei nişte măsuri şi nu prea ai cu cine să le iei. Mai ales când instituţiile care trebuie să facă acest lucru nu au capacitatea de a răspunde prompt nevoii curente”, a mai spus Tănăsescu.

„Gardă Financiară cu 12 oameni este foarte dificil”

Damian Tănăsescu a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce îşi duce la îndeplinire atribuţiile din judeţ cu un personal format doar din 12 oameni.

 

„Garda Financiară Olt, anul trecut, în luna iulie, a fost restructurată. Am spus şi repet, fără a părea plângăcios, nu am apreciat această măsură pentru că era vorba de 21 de oameni. Ori, din 21 de oameni, la ora actuală, să îndeplineşti atribuţiunile de Gardă Financiară cu 12 oameni este foarte dificil. Ne descurcăm încă pentru că nu suntem îngreunaţi de factori de risc, altfel, muream de mult”, a spus el.

Şeful Fiscului oltean a arătat  faptul că judeţul Olt se află pe locul zece într-un top al combaterii evaziunii fiscale n-ar trebui să fie un motiv de mândrie.

 

„Dacă noi suntem pe locul zece la nivel de ţară, nu este în ordine. Trebuie să fim conştienţi că judeţul Olt nu este un judeţ cu risc fiscal major. Noi nu avem port, nu avem aeroport, nu avem zone de trecere a frontierei, nu avem zone libere, nu avem zone turistice, toate fiind factori de risc ce îngreunează situaţia altora”, a conchis Tănăsescu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.